• «Mīlestība ir vienīgais milzu spēks, kas spēj kaut ko mainīt.» Saruna ar Elīnu Maliginu

    Intervijas
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    23. novembris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Elīna Maligina
    Foto: Oļegs Zernovs
    Elīna Maligina
    Nesen apprecējusies, radoši ļoti aktīva – māksliniece Elīna Maligina šobrīd ārpus Latvijas strādā pie projekta par pašas radītu jaunu supervaroni.

    – Tu izpaud sevi dažādās radošās formās. Sanāk, ka šobrīd vairāk esi kino?
    – Viss notiek vienlaikus. Vienu mēnesi varu filmēt videorullīti kā komercdarbu, tad veikt pasūtījuma gleznas ofisiem vai viesnīcām vai gleznot savam priekam un domāt par kādu izstādi. Šobrīd arī esmu visai nopietni pieslēgusies fotogrāfijai – fotografēju gan uz filmiņām ar analogo kameru, gan intensīvi mācos digitālo fotogrāfiju kā mākslas autorfoto.

    Daru to, kas uzrodas un kas man ir pieejams. Ja es ar šo projektu varu kaut nedaudz augt – pavisam labi. Ir arī kaut kas jādara, lai saņemtu atalgojumu, bet esmu tomēr sapratusi – esmu radošs cilvēks, es bez tā nevaru. Neesmu pametusi glezniecību, arī rakstu katru vakaru. Bieži zīmēju – portretus, man jau veidojas kolekcijas. Pagaidām to neizstādu, jo nesaprotu, kam tas būtu vajadzīgs, bet pašai patīk. Ir arī iekšējā cīņa – ko es te par mēsliem taisu?

    – Pamostas iekšējais kritiķis? 
    – Jā, tās cīņas ir visu laiku.

    Uznāk lielā bēda, gribas saplēst visu sarakstīto, aizmālēt ciet sazīmēto, jo man liekas – to nevienam nevajag, tas tikai mani uztrauc.

    Bet kāpēc lai tas uztrauktu tikai mani? Un kam tad es to daru, ja nevaru padalīties? Šaubas ir klātesošas gandrīz visu laiku. Ir jāapzinās, ka mūsu dzīve citiem jau īsti nav nemaz tik svarīga un mīlestība ir vienīgais milzu spēks, kas spēj kaut ko mainīt. Viss pārējais ir kustība, rutīna, ķermenis, kas tevi dara nebrīvu, jo tam tad silts, tad auksts, tad ēst, dzert, kustēties, gulēt. Un paliek tikai nedaudz vietas, kur varam to brīvību kaut kādā veidā iefasēt sev un varētu teikt – es esmu brīvs! Lai teiktu – es mīlu! Ne jau tikai kādu cilvēku, bet principā – ka tevī ir kaut kas vairāk nekā nebrīvais ķermenis. 

    – Un kas ir tas, ko tu raksti katru vakaru?  
    – Tās ir tādas kā hronikas, kā manifests. Jurģis Liepnieks reiz teica, ka maniem darbiem nav žanra, un es tam piekrītu. Pat nezinu, kā to nosaukt, bet par grāmatu es vēl nedomāju. Iespējams, tuvākajā laikā Čečīlija Lieliskā taps par grāmatu (tēls no Elīnas topošās otrās grāmatas), bet tam, ko rakstu tieši šobrīd, vēl neredzu kādu konkrētu formu. Tas ir tāds lidojums gan fantāzijā, gan pieredzes analīzē. Es rakstu kladē – pirms gulētiešanas. To, ko rakstu, es arī fotografēju un saglabāju digitāli, jo klades mēdz pazust vai arī tās gribas saplēst. Un pēc tam ir žēl, ja tas materiāls kaut kur izkvēp. 

    Visu interviju lasi Santa+ vai žurnāla IEVA jaunākajā numurā!

    • «Ir grūti piecelties. Man daudzi ir vaicājuši – nu kā? Jo viņi arī tā gribētu.» Intervija ar performanču mākslinieci Elīnu Maliginu
    • Pieaug to pusaudžu skaits, kuri nepieņem savu dzimumu. Kā risināt šo problēmu?
    • Dejas juvelieris Vladimirs Ponomarjovs: «Baletā ir mūžīgie Ziemassvētki. Bet uz tiem var nokļūt tikai ar smagu darbu.»
    • Savus stila noslēpumus atklāj dizainere Daina Gāga-Ēķe
    • Iepazīsties: zvejnieku sētas saimniece, TV raidījuma Īstās latvju saimnieces dalībniece Iveta Celkarte
    • Ētiski nemonogāmas attiecības – ko īsti nozīmē šis neparastais attiecību modelis?
    • Pāarsteidzoši adventes vainagi
    Ieva nr47

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē