• Migrēna. Stresa kundze un pavēlniece

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    12. maijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pexels
    Stress un pārslodze tiešām var radīt migrēnu. Kā spēt apstāties, apzināti pievērsties sev un atrast iekšējo līdzsvaru?

    Migrēna nav parastas galvassāpes. Tā izpaužas ar nežēlīgām sāpēm – visbiežāk pulsējošām, kas pastiprinās fiziskas piepūles laikā, turklāt tām pievienojas arī citi nepatīkami simptomi – slikta dūša, vemšana, caureja, karstumi, drebuļi, izteikta nepatika pret trokšņiem, gaismu, smaržām, reizēm arī redzes izmaiņas. Ir cilvēki, kam migrēna sākas ar priekšvēstnešiem, piemēram, vizuālu auru. Lēkmes laikā, kas var ilgt no četrām līdz 72 stundām, cilvēks tiek pilnībā izsists no ikdienas ritma, nespēj normāli funkcionēt un pastrādāt.

    Triju pārslodžu summa

    Galvassāpes signalizē par to, ka cilvēks pārāk daudz un saspringti domā un mēdz visu kontrolēt. Informatīvais lauks ir pārslogots, saikne starp domāšanu un sajūtām ir stipri traucēta. Tad nu migrēna parāda, ka visu nav iespējams kontrolēt.

    Migrēnas lēkmes cēlonis parasti ir triju pārslodžu summa: satiekas garīgā, emocionālā un fiziskā pārslodze.

    Lielākoties cilvēks pamana un skaidri apzinās tikai pēdējo pilienu, kad lēkme sākas pēc spēcīga emocionāla pārdzīvojuma, noskrieta maratona, dzemdībām vai naktīs rakstīta kursadarba. Tāpēc lēkmes laikā ieteicams sev godīgi atbildēt: kā es nodarīju sev pāri? Kur es kāpu pāri savām robežām? Kāds notikums, varbūt ilgstoši un regulāri apspiestas emocijas vai arī hroniski destruktīvas attiecības lika man izjust emocionālu pārslodzi? Kādā veidā es pakļāvu sevi pārlieku lielai garīgai slodzei bez pietiekamas atpūtas un pauzēm? Kurā brīdī es neņēmu vērā sava organisma vajadzības un stopsignālus?

    Migrēnas lēkmes un galvassāpes parāda, cik muļķīgs patiesībā ir stresains dzīvesveids.

    Līdzīgi kā nesties ar auto ar ātrumu 200 km/h un tad maksāt sodus vai pat attapties pie sasista auto.

    Katram cilvēkam ir savs individuālais migrēnas slieksnis. Piemēram, sievietei viss var būt kārtībā gan ģimenē, darbā, gan emocionālajā pasaulē, viņa pilnvērtīgi atpūšas, taču, līdzko sākas menstruācijas un notiek hormonālās svārstības, migrēnas slieksnis uzreiz sasniedz maksimumu. Citai toties vajag sakrāties vismaz trim faktoriem – neizgulēšanās, nepaēšana, strīds –, lai sasniegtu bīstamo slieksni. Tāpēc ikviens gadījums jāskata individuāli.

    Zini! Strādājot ar sevi un dažādām relaksācijas tehnikām, kā arī lietojot profilaktiskos medikamentus, migrēnas slieksni ir iespējams paaugstināt.

    Produkti pamodina migrēnu?

    Izplatīts ir mīts, ka migrēnu izraisa kaut kas konkrēts – sarkanvīns, siers, šokolāde. Tomēr speciālisti uzskata, ka nav konkrētu produktu, kas izraisa migrēnu, bet ir tikai nepiemēroti produkti konkrētajam cilvēkam vai arī patērētais daudzums ir neadekvāts konkrētajam organismam. Piemēram, ķermenis signalizēja, ka pietiek ar vienu glāzi vīna, bet tika izdzerta arī otra, tā pārslogojot organismu.

    Kā piemānīt stresu un izvairīties no galvassāpēm?

    • Saproti, kas rada stresu tieši tev. Atrodi savu ritmu un savu slodzes līmeni. Piemēram, ir cilvēki, kuri jūtas labi un mierīgi tieši tad, kad ir daudz darba, bet bezdarbība viņus dzen stresā.
    • Lai iepazītu sevi un atrastu veidu, kā atgūt līdzsvaru, ir jāeksperimentē. Vienai patiks peldēt baseinā, bet citai ūdens procedūras izraisīs sasprindzinājumu. Vienai patiks apmeklēt grupu nodarbības, bet cita burzmā jūtas slikti. Tāpēc jāizmēģina!  
    • Pievērsies sev laikus! Arī ikdienā jāmēģina atrast lietas un darbības, kas palīdz apstāties un izvairīties no stresa piesātinātām situācijām. Nevajadzētu atstāt atpūtu tikai atvaļinājumam. Kad cilvēks regulāri sāk praktizēt apzinātību, viņš iemācās laikus notvert ķermeņa stopzīmes.
    • Raksti dienasgrāmatu! Sevis vērošana un pētīšana galvassāpju gadījumā ir ļoti būtiska, lai saprastu, kuri ir tavi individuālie stresori jeb provokatori, pēc tam cenšoties tos mazināt vai izslēgt.
    • Maini attieksmi! Pat ja ir situācijas, kuras nevaram mainīt, mūsu spēkos ir kontrolēt to, kā skatāmies uz notiekošo.
    • Nevis ciet, bet mazini sāpes! Ciešanas ved organismu vēl lielākā stresā, tāpēc sāpes ir jāmazina, turklāt laikus. Piemēram, ja sasprindzinājuma galvassāpju gadījumā nelīdz pašpalīdzības metodes, laiks ieņemt pretsāpju tableti. Tomēr, ja sāpes atkārtojas un zāles īsti neiedarbojas, ir jautājums, kas šīs sāpes izprovocē. Varbūt ieilgušas problēmas ģimenē? Varbūt ir jādara kaut kas tāds, uz ko nepavisam nav kāre? Jau no nepatīkamām domām vien ir iespējams uzvilkties, un stress kļūst par aizsargreakciju. Tāpēc jāatrod veids, kā iemācīt smadzenēm nebūt nemitīgā trauksmes stāvoklī, kā tas notiek, ja cilvēks cieš hroniskas sāpes.

    4 īpašas atziņas

    1. Migrēna nav izārstējama vai iznīdējama. Ko tad gribam iznīdēt? Vai paši sevi? Migrēna ir vien brīdis, kad cilvēka organisms aiziet restartā un nomet kļūdu. Ja vēlamies iznīdēt sava organisma spēju nomest kļūdu, tad jārēķinās, ka šīs kļūdas uzkrāsies, kamēr mehānisms (šajā gadījumā – cilvēks salūzīs kā citādi, iespējams, neatgriezeniski. Iepazīstot sevi, pavisam noteikti ir iespējams novērst migrēnas lēkmes vai samazināt to biežumu.
    2. Nekas nenotiek pats no sevis. Ar sevi ir jāstrādā! Tiem, kas cieš no migrēnas, jāiemācās dzīvot līdzsvaroti, saprast sevi un pārvaldīt savu enerģiju. Tad ir iespējams dzīvot bez lēkmēm vai arī lēkmes laikā simptomus samazināt līdz vieglam diskomfortam.
    3. Attiecībām ar cilvēkiem jābūt komfortablām! Izslēdz no savas dzīves cilvēkus, ar kuriem attiecības neizdodas pārveidot! Mērķtiecīgi un apņēmīgi, vienalga, lēnām vai strauji, bet nomaini darbu, kas tev neder! Sāc dzīvot saskaņā ar savām fiziskajām vajadzībām – atpūties tik, cik nepieciešams, kusties un esi aktīva tā, kā ir komfortabli! Mīli! Mīli sevi, savu dzīvi un sev tuvos un nozīmīgos cilvēkus.
    4. Migrēna ir jāpieņem, nevis ar to jāsadzīvo. Migrēna, kā jebkurš ierobežojums, ir jāpieņem bez protesta vai sevis žēlošanas. To, ko pieņemam, mēs spējam izprast, tātad apzināties rašanās iemeslus. Un, apzinoties iemeslus, arī daudz ko mainīt. Turpretī samierināšanās nomāc aktivitāti, bet sadzīvošana neparedz izmaiņas. Tā it kā ierāda migrēnai nozīmīgu lomu mūsu dzīvē, tā teikt, uz palikšanu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē