• «Man nav laika novecot.» Leģendārā Vija Vētra joprojām dejo savos 100!

    Vēsture un leģendas
    Dzintra Ciekurzne-Mozule
    10. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vija Vētra
    Foto: Guna Oškalna-Vējiņa
    Vija Vētra
    Leģendārajai indiešu dejas horeogrāfei, pedagoģei un dejotājai Vijai Vētrai 6. februārī apritēja 100 gadi. Un viņa joprojām dejo un plāno ceriņu laikā atkal uzstāties Rīgā.

    Allaž mācās ko jaunu

    «Joprojām esmu kā bērns, man nav laika novecot. Esmu saglabājusi bērna ziņkāri par mazām lietām. Nepieaudziet – tad nenovecosiet!» ieteic Vija Vētra. Viņa vienmēr centusies apgūt ko jaunu. Māksliniece runā astoņās valodās – latviešu, angļu, vācu, itāļu, spāņu, franču, grieķu un krievu. Un, kad uzsāk sarunu, piemēram, Grieķijā, cilvēki domā, ka viešņa ir vietējā. Arī latviski runā teicami – bez ārzemju latviešiem tik raksturīgā akcenta un svešās intonācijas. «Man valodas padodas. Tagad domāju apgūt japāņu vai ķīniešu mēli. Jo jau sen pierādīts, ka smadzenes ir jānodarbina, jātrenē, tad tās labāk strādā un ģenerē jaunas šūnas.»

    Kustības un elpa ir dzīvība

    Tāpat kā daudziem senioriem, arī Vijai Vētrai ikdienā kaut kur iesāpas un iesmeldz, bet dejojot notiek brīnums – viņa to vairs nejūt! «Man ir operētas abas gūžas un celis, tāpat par sevi liek manīt traumas, kas iegūtas dejojot, taču, ja es savā vecumā sāktu gulēt un nekustētu ne no vietas, es pārstātu dzīvot. Pirmais aizietu ķermenis, tad zustu interese par dzīvi, un tad viss būtu beidzies. Kustība palīdz uzturēt mundru garu.»

    Katru dienu viņa sāk ar vingrojumiem gultā, pēc tam dodas pie baleta stangas un izpilda jogas vingrinājumus. «Pat sēžot iespējams vingrināt rokas, kājas un muskuļus. Es vingroju arī lidmašīnā – man ir savs izometrisko vingrojumu komplekss, ko varu pildīt sēžot. Un vēl – lai orgāni pareizi strādātu, mugura visu laiku jātur taisna. Kad sakumpstam, radām šķēršus visu orgānu darbībai, arī ēdiena sagremošanai un skābekļa plūsmai, un tādējādi ātri nogurstam.

    Paturiet prātā: jo dziļāk elpo, jo labāk jūties!

    Elpa ir dzīvība. Bez ēdiena cilvēks var nodzīvot ilgi, bez ūdens – mazāk, bet bez elpošanas – gandrīz nemaz. Elpošana ir pats galvenais. Katru dienu vajag dziļi ieelpot – īpaši no rītiem un vakaros. Ar elpu sevi varam līdzsvarot: skaitot līdz četri, lēnām ieelpo, tad sešas sekundes aizturi elpu un izelpo, skaitot līdz astoņi. Tas palīdz nomierināt nervus, jo elpa regulē organismu un ietekmē arī mūsu smadzenes.»

    Visu rakstu lasi žurnāla Ievas Veselība jaunākajā numurā!

    • Sirds, mana nerātnā, vai sauksim ātros?
    • Auto asociācijas vadītājs ANDRIS KULBERGS: «Sapratu vienu – ja es ar rokām neturēšu salauztos kāju kaulus, sekas var būt neatgriezeniskas.»
    • IEVAS Veselības poliklīnika: Par PET/CT un krūts vēzi. Par zemiem trombocītiem. Par kalcinātiem aknās. Par kataraktas operāciju. Par duršanu plecā
    • Trīcošā trieka – Pārkinsona slimība 
    • Par daudz labuma. Vai var pārdozēt D vitamīnu?
    • Simtgadniece dejotāja VIJA VĒTRA: «Nepieaudziet – tad nenovecosiet!»
    • Lai inhalators tiešām palīdz!
    • Liekā odere – bieza dzemdes gļotāda
    • Bīstamie pirkstiņi – baterijas
    • Uroloģe  SANDA SILIŅA: «Es daudz strādāju, un emocionāli bieži vien ir grūti. Tāpēc brīvos brīžus gribu svinēt skaisti!»
    • Citāda ārstēšana – šiverējam pa Austrumu garšvielu plauktiņu!
    Ievas Veselība nr03/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē