• Maija Sandu – pirmā sieviete Moldovas prezidenta amatā

    Personības
    Kristīne Kažociņa
    6. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Wikimedia Commons
    Moldovā politiskā situācija kļūst aizvien saspringtāka, tomēr prezidente Maija Sandu ir apņēmusies nosargāt savas valsts neatkarību un panākt, lai kādu dienu Moldova tiktu uzņemta Eiropas Savienībā.

    Maija ir dzimusi un augusi nelielā lauku ciemā netālu no Rumānijas robežas, kur viņas tēvs bija cūku fermas priekšnieks, bet māte strādāja par skolotāju.

    Sandu pēc izglītības ir ekonomiste. Sākumā strādāja Moldovas Ekonomikas ministrijā, pēc tam Pasaules Bankas birojā Kišiņevā. 2010. gadā viņa ASV absolvēja prestižo Hārvarda Universitāti, kur ieguva maģistra grādu sabiedrības vadībā, tad turpināja karjeru Pasaules Bankas birojā Vašingtonā,

    2012. gadā Sandu atgriezās dzimtenē, kur viņai tika uzticēts Moldovas izglītības ministres amats. Tas bija laiks, kad Moldovas sabiedrībā brieda neapmierinātība ar valdošo varu, un Sandu izmantoja iespēju, lai izveidotu jaunu politisko spēku – Rīcības un solidaritātes partiju. Šī partija pasludināja kursu uz straujāku tuvināšanos Eiropas Savienībai. 2020. gadā viņa uzvarēja vēlēšanās un kļuva par Valsts prezidenti.

    Ar sapni par Eiropu

    50 gadu vecā Sandu ir pirmā sieviete, kas ievēlēta Moldovas prezidenta amatā. Viņa cer atkārtot mūsu Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas ceļu, kura ieveda Latviju Eiropas Savienībā un NATO, lai arī Moldova kļūtu par daļu no vienotās Eiropas ģimenes.

    Pirmais solis tika sperts pagājušā gada vasarā, kad Moldovai līdz ar Ukrainu tika piešķirts ES kandidātvalsts statuss. Taču ar to negrib samierināties Krievija, mēģinot uzkurināt politiskos nemierus Moldovā, lai Sandu vietā ieceltu kādu Maskavai tīkamāku kandidātu. Ir arī bažas, ka Maskava varētu izmantot Piedņestras separātistus, lai sarīkotu provokācijas un radītu ieganstu Krievijas karaspēka iebrukumam Moldovā.

    Sandu gan sola, ka viņas vadībā Moldova turpinās atbalstīt ukraiņus, kas ar ieročiem rokās aizstāv dzimteni un savu brīvību.

    «Eiropai un Ukrainai ir vajadzīga stipra Moldova. Pietiekami stipra, lai nodrošinātu mieru un stabilitāti mūsu reģionā,» uzsver Sandu.

    Vai būt sievietei ir grēks?

    Priekšvēlēšanu kampaņā Sandu pretinieki ķērās arī pie netīriem trikiem, izplatot baumas, ka viņa ir lesbiete, tādēļ neesot piemērota valsts vadītājas amatam. Sandu nav precējusies, viņai nav bērnu, un par viņas privāto dzīvi zināms ļoti maz. «Nezināju, ka būt neprecētai sievietei ir grēks. Varbūt arī būt sievietei ir grēks?» uz pārmetumiem par viņas ģimenes stāvokli atbildēja Sandu. «Mani pretinieki mēģina apgalvot, ka ar mani kaut kas nav kārtībā. Pēc viņu domām, neprecēta sieviete nevar parūpēties par valsti, jo viņa nesaprot tautu. Viņi attēlo mani kā draudu ģimenes vērtībām, bet tas neatbilst patiesībai,» sarunā ar The Guardian uzsvēra Sandu.

    Pieticība

    Sandu joprojām ir populārākā politiķe Moldovā. Vairums sabiedrības augstu vērtē viņas vienkāršību un pieticību. Piemēram, pagājušogad, kad Sandu devās uz Briseli, lai uzrunātu Eiropas Parlamentu, viņa lidoja nevis biznesa klasē, bet gan ar zemo cenu lidsabiedrības Wizz Air reisu.

    Moldova ir bēdīgi slavena ar korupciju, un uz šā fona Sandu ir pieticības paraugs: amatpersonas deklarācija rāda, ka viņai pieder tikai 74 kvadrātmetrus liels dzīvoklis Kišiņevā un 2007. gada izlaiduma auto Toyota RAV4.

    2016. gadā Moldovas prezidenta vēlēšanās Sandu tikai nedaudz pietrūka, lai ieņemtu valsts vadītājas posteni, kad viņa zaudēja sociālistu līderim Igoram Dodonam. 2020. gada novembrī Sandu atspēlējās, uzvarot ar 58 % balsu.

    Moldova ir viena no nabadzīgākajām valstīm Eiropā. Vidējā alga ir zem 400 eiro mēnesī (uz rokas). Tādēļ nav brīnums, ka simtiem tūkstošu Moldovas iedzīvotāju devušies peļņā uz turīgākām Eiropas valstīm.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē