• Mācītājs Linards Rozentāls: Nevajag domāt, ka Covid 19 ir Dieva sods

    Aktuāli
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    26. marts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Linards Rozentāls
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Linards Rozentāls
    Lutera draudzes mācītājs LINARDS ROZENTĀLS saka: nevajag domāt, ka Covid-19 ir kāds Dieva sods. Jo reizēm kuģis vienkārši avarē. Mācītājs uzsver – šobrīd svarīgi ikvienam pašam uzņemties atbildību par savu dzīvi un saprast, kā dzīvot tālāk.

    «Cilvēki saka – Covid-19 vīruss ir Dieva sods cilvēkiem par … kaut ko. Taču šādam uzskatam nav nekādas saistības ar kristīgo ticību. Protams, ir cilvēciski un saprotami meklēt kādus vainīgos, un Dievs šai gadījumā ir ērts vainīgais. Domāju, šajā situācijā mums vispār būtu pēc iespējas mazāk jācenšas vainot citus, nodarboties ar negatīvu garīgumu. Jāsaprot, ka lietas, kas notikušas vēsturē vai realitātē, nav Dieva izraisītas. Mēs paši kaut ko izraisām vai kaut kas vienkārši notiek. Dievs kā miera avots ir ar mums, viņš ir mūsu pusē. Bet reizēm realitāte ir tāda, kāda ir, – kuģis cieš katastrofu, un tu tiec izmests neapdzīvotā salā.

    Lai cilvēks spētu akceptēt realitāti, viņš iziet cauri noliegumam, dusmām, depresijai un bezcerībai, līdz nonāk līdz mieram virpuļviesuļa vidū.

    Pieņem neprognozējamību kā realitāti

    Mūsu galvenā operētājsistēma ir veselais saprāts un kritiskā domāšana, un šobrīd šis resurss jāizmanto pilnā mērā, jo tā var darboties pretī bailēm un satraukumam. Nepaļauties uz viltus ziņām, neuzklausīt sazvērestības teorijas, runas par Dieva sodu, bet mēģināt uzzināt visu pieejamo informāciju no drošiem avotiem.

    Vismaz mani ļoti nomierina tas, ka par esošo situāciju zinu pēc iespējas vairāk. Tādējādi es iemācos arī jaunus paradumus – nesniedzu vairs cilvēkiem roku, apzinos, ka man jāievēro sociālā distance, pēc iespējas vairāk eju kājām, nebraucu sabiedriskajā transportā, izvairos no cilvēku sadrūzmējumiem. Un nevis tāpēc, ka mēs atrastos katastrofas centrā, bet tāpēc, ka ar šādu uzvedību mēs palēninām vīrusa izplatību, un tādēļ, lai veselības aprūpes sistēma spētu ar šo slimību tikt galā.

    Tā ir ne tikai atbildība par sevi, bet arī līdzatbildība par kopienu. Manuprāt, jāpieņem iekšējs, dziļš lēmums, ka es gribu pārdzīvot to, kas šobrīd notiek un darīt visu iespējamo, lai nesaslimtu ne es, ne apkārtējie cilvēki, lai es nebūtu par iemeslu kāda saslimšanai. Mainīt savu dzīvi, ikdienu, lai neradītu telpu, kur izplatīties vīrusam.

    No otras puses – svarīgi arī pieņemt bailes, bažas un mošanos naktī no tā, ka tu nezini, kā viss būs. Svarīgi pieņemt neprognozējamību kā realitāti, ar ko tagad jārēķinās.

    Nesen pārlasīju savas bērnības grāmatu, Žila Verna Noslēpumu salu. Šobrīd esam līdzīgā situācijā – izmesti pilnīgi jaunā teritorijā, pilnīgi jaunā ikdienā. Piemēram, man ir pilnīgi tukšs kalendārs. Ko tagad darīt? Es varu iet mājās un sēdēt pie televizora. Bet varu arī apzināties, ka ar tiem resursiem, kas bijuši līdz šim, var iztikt pāris dienu, neilgu laiku, un meklēt jaunus veidus, kā izdzīvot. Iespējams, šīs milzīgās izmaiņas slēpj sevī bagātības un resursus, kas var palīdzēt gan mums kā indivīdiem, gan arī kā sabiedrībai.

    Viens, bet ne vientuļš

    Kā rast mierinājumu cilvēkam, kurš ir viens savā mājā? Mēs taču varam internetā pieslēgties grupām, sazināties! Es varu būt viens, bet, kamēr darbojas šis tīkls, es neesmu vientuļš. Draudzes intensīvi meklē veidus, kā būt kopā ar cilvēkiem. To iesaku arī visiem pārējiem – lai izolācija neradītu sajūtu par atstumtību, meklējiet grupas, lekcijas, ierakstus, kas jums liek justies labāk. Šai ziņā, piemēram, varu ieteikt Lutera baznīcas mājaslapā (luterabaznica.lv) sadaļu Mediatēka, kur iespējams noklausīties gan lekcijas, gan sprediķus par dažādām tēmām.

    Garīgais skolotājs un domātājs Ričards Rors bieži runā par liminālo jeb sliekšņa telpu. Proti, tā ir situācija vai posms dzīvē, kad iepriekšējā dzīve vairs neatgriezīsies. Ir jāsaprot, ka šis posms nebeigsies rīt, ka tie varbūt ir mēneši. Bet, neskatoties uz zaudējumu, ka tagad vairs nevar kā iepriekš, mums ir arī liela ziņkāre, atklājēja gars. Arī tas ir veids, kā mazināt savas bažas un satraukumu.

    Ieteikumi ikdienai, lai rastu mieru pandēmijas laikā

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē