• LBSF izpilddirektore Janika Judeika: Vīriešu sportā sievietei sevi jāpierāda divreiz

    Viedokļraksts
    Janika Judeika
    8. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Janika Judeika
    Foto: Publicitātes foto
    Janika Judeika
    Veidojot karjeru vīriešu pasaulē, par kādu zināmā mērā var uzskatīt arī bobsleju un skeletonu, sievietei sevi jāpierāda divreiz. Šādā situācijā ļoti motivē pārliecība par sevi un saviem spēkiem.

    Tajā pašā laikā, ieceļot šādā amatā sievieti, federācija skaidri apliecina dzimumu vienlīdzību un atzīst sievietes spējas darboties vienlīdzīgi vīriešiem. Lai gan trenējusies vieglatlētikā un ilgstoši darbojusies motosportā, Janika atzīst, ka viņas sirdī bobslejam ir īpaša vieta.

    Savulaik pati biju bobslejiste – divas sezonas biju stūmēja Aivai Aparjodei. Kopš tā laika vienmēr esmu sekojusi līdzi šim sporta veidam, līdz, tuvojoties 2015. gada Eiropas kausa izcīņai, nolēmu uzrakstīt vēstuli federācijai un pieteikties kā brīvprātīgā, lai palīdzētu sacensību organizēšanā. Tobrīd biju uzkrājusi vērtīgu pieredzi Latvijas Motosporta federācijā un vēlējos to likt lietā. Vienojāmies ar federāciju, ka gadījumā, ja būs nepieciešama palīdzība, ar mani sazināsies, un jau pēc pāris mēnešiem sekoja zvans ar jautājumu – vai varu nedaudz palīdzēt Eiropas kausa organizēšanā? Nelielā palīdzēšana rezultējās kļūšanā par sacensību direktori, kam sekoja divi aizraujoši un ļoti spraigi mēneši, jo šāda līmeņa sacensību organizēšana Latvijā bija jaunums visiem.

    Rezultāts bija veiksmīgs, taču tad sekoja neliels pārtraukums, jo devos bērna kopšanas atvaļinājumā. Dodoties pārtraukumā, saņēmu federācijas vadības aicinājumu tikties pēc diviem gadiem un turpināt strādāt. Atgriežoties aktīvajā darba dzīvē, sekoja manas pirmās Pasaules kausa sacensības, kuras aizvadīju kā ģenerālsekretāra vietniece. Pēc tam jau sekoja piedāvājums strādāt ilgtermiņā izpilddirektores amatā.

    Bobslejā ar motosporta rūdījumu

    Raugoties uz karjeras pirmsākumiem, jāatzīst, ka dzīve vienmēr aizvedusi uz jomām, kuras tiek uzskatītas par vīriešu pasauli. Laikā, kad trenējos vieglatlētikā un mācījos Murjāņu sporta ģimnāzijā, devos līdzi uz sacensībām draudzenei, kura trenējās motosportā. Tad sekoja viesošanās pie šīs draudzenes Stelpes trasē un es iemīlējos motosportā. Mācījos no pieredzējušiem cilvēkiem, darbojos sacensībās kā brīvprātīgā, kā tiesneša palīgs, iepazīstot arī šo darbu, līdz 2010. gadā Latvijas Motosporta federācija mani aicināja darbā.

    Šajā sporta veidā iegūtā pieredze un zināšanas ir neatsveramas, joprojām darbojos Starptautiskajā Motosporta federācijā gan kā tiesnese, gan žūrijas komisijas locekle. Turklāt, tieši motosportā iepazinos ar savu vīru, kurš ir mans lielākais atbalsts un palīgs ikdienā, darbā un mērķu sasniegšanā. Mums ir divi mazuļi, meitiņai ir tikai viens gads. Pasaules kausa sacensības 2019./2020. gada sezonā vadīju, kad meitiņai bija vien divi mēneši un viņa visur bija kopā ar mani. Patiesībā bobslejs un motosports manā dzīvē bijuši paralēli.

    Sportistes pieredze palīdz ikdienā

    Arī bobsleja pasaulē nonācu līdzīgi – Murjāņos notika arī bobslejistu treniņnometnes un daudziem vieglatlētiem bija interese piedalīties testos un izmēģināt spēkus šajā sporta veidā. Pēc piedalīšanās testos sekoja treniņi un sacensības. Lai gan nevaru lepoties ar galvu reibinošiem panākumiem šajā sporta veidā, droši varu dēvēt sevi par bobslejisti, jo esmu piedzīvojusi kritienu. Jāatzīst, ka neesmu izmēģinājusi spēkus skeletonā – lai gan daudzi zinātāji saka, ka skeletons ir drošāks, man personīgi šķiet, ka psiholoģiski šis sporta veids ir ļoti grūts. Turklāt, bobslejs man vienmēr bijis sirdij tuvāks un esmu pilnībā nodevusies šim sportam.

    Šobrīd varu droši teikt, ka sportistes pieredze ļoti palīdz ikdienas darbā, jo spēju labāk izprast sportistu un treneru vēlmes un vajadzības.

    Tā palīdz arī objektīvāk palūkoties uz negatīvajiem aspektiem, kādi gadās ikvienā darbā. Zinu, kādi faktori sagādā raizes sportistiem un treneriem, tāpēc dažādās sarunās ir daudz vieglāk rast kompromisus.

    Runājot par sievietes lomu bobslejā un skeletonā, kas, lielākoties, ir vīriešu pasaule, jāsaka paldies federācijai, kas bija gatava uzticēt izpilddirektora amatu sievietei, tādejādi apliecinot dzimumu līdztiesību. Protams, sporta pasaulē ir cilvēki ar dažādiem uzskatiem, tāpēc sievietei sevi nereti nākas pierādīt divreiz. Īpaši karjeras sākumā, kad daudzi vēlas pārbaudīt tavas spējas un zināšanas. Kopumā vīriešu pasaulē esmu uzņemta ļoti labi. Man palīdzēja fakts, ka vienreiz jau sevi biju pierādījusi motosportā, saprotot, kas esmu un ko spēju.

    Covid-19 nestie izaicinājumi

    Nenoliegšu, ka, organizējot pirmās lielās bobsleja un skeletona sacensības, man bija gan bailes, gan satraukums, jo Latvijā tas ir ļoti iemīļots sporta veids, kam seko līdzi fani vairākās paaudzēs. Tas rada papildus izaicinājumu, kas vienlaikus mani ļoti motivē. Arī aizvadītā 2020./2021. gada sezona Covid-19 ietekmē bija pilna ar nebijušiem aspektiem. Rūpes par skatītāju labsajūtu nomainīja papildus drošības apstākļu un loģistikas nodrošināšana sportistiem. Četras dienas pirms Pasaules kausa sacensībām 2020. gada novembrī Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija, kas organizatoriem atnesa papildus izaicinājumus.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē