• Latvijā digitalizēts jau miljons apbedījuma vietu

    Reģioni
    12. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Kapsētu informācijas digitalizācijas un pārvaldības sistēmā līdz šim digitalizētas vairāk nekā 400 gan pašvaldībām, gan baznīcām piederošas kapsētas visā Latvijā, digitāli apkopojot informāciju par vairāk nekā miljons apbedītajām personām.

    Cemety.lv jebkurš interesents var virtuāli izstaigāt jau digitalizētās Latvijas kapsētas, kā arī atrast informāciju par kapsētā plānotajiem publiskajiem pasākumiem, piemēram, kapusvētkiem. Šobrīd notiek darbs pie vēl vairāk nekā 40 Latvijas kapsētu digitalizācijas.

    Digitalizētajās kapsētās vietnē redzama kapsētas karte, apbedījumu plāns, kā arī apskatāma konkrētu kapavietu fotofiksācija. Tāpat vietne ir palīgs visiem tiem, kuri vēlas  atrast savu radinieku un draugu atdusas vietas, bet dažādu iemeslu dēļ nezina, kur tās atrodas. Ievadot mirušās personas vārdu, sistēmā iespējams atrast ne tikai kapsētu, kurā konkrēts cilvēks apbedīts, bet arī kartē redzēt kapavietas atrašanās vietu konkrētajā kapsētā. Sistēmā atrodamā informācija kļuvusi par noderīgu instrumentu arī ciltskoku veidotājiem – tiem, kas apzina un pēta dzimtas vēsturi.

    Cemety.lv publiskais portāls ir pieejams jebkuram Latvijas un pasaules iedzīvotājam. Tādējādi jebkurš iedzīvotājs, kurš meklē savus aizgājušos radiniekus, var atrast precīzu un pārbaudītu informāciju, netraucējot kapsētas pārvaldniekus pa tālruni, rakstot vēstules vai meklējot apbedījumus uz vietas kapsētā, kas, visbiežāk, prasa daudz laika, un nereti ir ļoti laikietilpīgs process,” stāsta Cemety izveidotājs Miks Blate.

    Cemety.lv sistēma jau digitalizētajās kapsētās atvieglo arī to apsaimniekotāju darbu – kapu pārvaldnieki sistēmā var rediģēt kapsētas digitālo karti, atzīmēt jaunas apbedījuma vietas, veidot un rediģēt kapu infrastruktūras objektus, ievietot informāciju par apbedītajiem, vienkopus glabāt visus ar kapu saimniecību saistītos līgumus un rēķinus, kā arī veikt citas ar kapu saimniecības pārvaldību saistītas darbības.

    Iedzīvotāji var iesaistīties apbedījuma vietu atpazīšanā, datu precizēšanā un papildināšanā. Cilvēkiem pēdējos gados aktīvi iesūtot informāciju par saviem tuviniekiem, platforma cemety.lv kļuvusi par populāru vietu, kur nākotnei un piemiņai atstāt īsu biogrāfisku aprakstu, foto vai cita veida liecību par mirušo.

    “Esam gandarīti, ka arvien biežāk cilvēki aktīvi izmanto iespēju gan virtuāli apmeklēt sev tuvo cilvēku atdusas vietu, gan papildina sistēmā esošo informāciju par mirušajiem. Pateicoties cilvēku atsaucībai, cemety.lv arvien pilnveidojas, jo tiek papildināta ar informāciju par kapa vietām, par kurām nav ziņu kapu un baznīcu grāmatās vai kurām nav citu norāžu, piemēram, pieminekļa, kas palīdzētu kapavietā apbedīto identificēt,” saka Miks Blate. 

    Latvijā izstrādātā kapu digitalziācijas platforma guvusi atzinību arī citās pasaules valstīs, un šobrīd Cemety aktīvi darbojas kaimiņvalstī Lietuvā, tāpat digitalizētas pirmās kapsētas Francijā un Lielbritānijā, kā arī notiek darbs Somijā un Itālijā.

    Lielbritānijā Cemety digitalizējis arī Brukvudas kapsētu, kas ir šajā valstī lielākā mirušo atdusas vieta, un tajā guldīti arī daudzi latviešu izcelsmes cilvēki.

    “Brukvudas kaspētā ir apbedīti daudzi kara laika latviešu trimdas darbinieki un citas pazīstamas personības. Tur esošais memoriāls un tagad arī virtuālā vietne ir vēsturiska liecība, kurā par cilvēku izlasīt īsus biogrāfikus datus un citu informāciju. Ir lieliski, ka tagad, kad tik daudzas ģimenes dzīvo šķirti dažādās valstīs, jebkuram, kurš meklē savu tuvinieku vai kādas pazīstamas personas atdusas vietu, varam sniegt norādi uz šo vietni, un viņi paši šo vietu var atrast. Savukārt tie, kuri nevar atbraukt un kapsētu apmeklēt klātienē, var to darīt virtuāli,” saka Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Lielbritānijā prāvests Andris Abakuks.

    Šobrīd Latvijā notiek darbs pie vēl vairāk nekā 40 kapsētu digitalizēšanas, kurs jau drīzumā būs iekļautas un apskatāmas cemety.lv datubāzē. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē