• Kurš labāks – sarkanvīna, baltvīna etiķis vai balzametiķis?

    Receptes
    Santa.lv
    Santa.lv
    4. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sarkanvīna etiķis, baltvīna etiķis, balzametiķis.. Kā izvēlēties tieši to, kurš nepieciešams?

    Pirmos divus etiķus iegūst, raudzējot vīnu. Savukārt balzametiķi gatavo tieši no vīnogu sulas. Labu balzametiķi no sarkanvīna un baltvīna etiķa atšķir arī pats gatavošanas process un izturēšanas ilgums koka mucās – balzametiķi tajās glabā daudz ilgāk!

    Gatavojot īstu balzametiķi, no vīnogām izspiež sulu, to vāra lielos katlos, līdz sula sabiezē, tad pilda speciālās mucās un ilgi nogatavina. Labs balzametiķis sākoties no sešiem gadiem, reizēm min pat divpadsmit gadu izturēšanu.

    Garās izturēšanas laikā balzametiķis iegūst sev raksturīgo biezāko konsistenci, maigo, saldeni bagātīgo garšu un raksturīgo tumši sarkanbrūno krāsu.

    Tas ir tumšāks un tumīgāks par sarkanvīna un baltvīna etiķi. Balzametiķis gardēžu acīs ir klasi vai pat divas augstāks produkts! Taču šādi tradicionāli raudzēti un izturēti balzametiķi veikalos bieži nemaz nav nopērkami. Visvairāk jau tāpēc, ka tie ir ļoti dārgi un ekskluzīvi. Ja tomēr meklē šādus etiķus, tos var pazīt pēc burtiem DOP, kas norāda, ka balzametiķis gatavots tradicionālā ceļā – tikai no vīnogu sulas, ilgi un pareizi izturot mucās.

    Pārsvarā visi ierastajos lielveikalos piedāvātie balzametiķi ir ražoti no vīna etiķa un vīnogu sulas koncentrāta. Līdzīgi kā, piemēram, kvasu vai majonēzi arī ražo no iepriekš sagatavota koncentrāta. Tas atklājas, arī palasot vīna etiķu un balzametiķu sastāvdaļas: vīna etiķis, vīnogu sulas koncentrāts 39%, krāsviela E150d, antioksidants E223.

    Krāsviela E150d, ko tomēr vērtē kā diskutablu, ir daudzu lielveikala balzametiķu sastāvā.

    Arī baltvīna, sarkanvīna un vīna etiķi bieži ir tapuši rūpnieciskā veidā, par to liecina šāds sastāvs: izgatavots, raudzējot baltvīna izejvielu ar etiķskābes baktērijām. Savukārt, ja sastāvā ir tikai vīna etiķis, – tātad tas, visticamāk, tiešām ir īsts, dabiski raudzēts vīna etiķis. Šādam etiķim gan var būt pievienoti antioksidanti sulfīti E220 vai E223.

    Veikalos nopērkami arī balzametiķa krēmi. Tos gatavo, sajaucot balzametiķi, kas gatavots no vīnogu misas un vīna etiķa, ar vārītu vīnogu misu un biezinot ar kukurūzas cieti. Balzametiķa krēmu lieto kā galda mērci vai piedevu dažādiem sāļajiem ēdieniem – salātiem, sieriem, gaļai, tas piešķirs patīkamu garšu arī saldējumam, desertu kārtojumiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē