• Kur uzzināt, vai mantojums nenāk kopā ar parādiem?

    Nauda
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    20. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Cilvēks, pieņemot mantojumu, manto arī visus parādus, ja tādi ir. Bet kur to var noskaidrot – ir vai nav aizgājējam parādi vai nenomaksātas kredītsaistības? Atbild Jānis Lapsa, zvērināts advokāts, LU Juridiskās fakultātes lektors.

    Atbilstoši Civillikuma 705. pantam par mantojuma iegūšanu uz mantinieku pāriet ne tikai mantojuma atstājēja tiesības (lietas, prasījumi), bet arī visas viņa saistības, tai skaitā parādi, izņemot tīri personiskās (piemēram, alimentu saistības).

    Tā vienkārši uzzināt, vai ir parādi, nebūs iespējams, bet ģimenes lokā būtu jāsaprot, vai mantojuma atstājējs ir ņēmis kredītus, vai uzņēmies citas parādsaistības, vai bijis iesaistīts kādos riskantos darījumos.

    Ja tas nav zināms vai ir šaubas, tad mantinieki var izmantot tā saukto inventāra tiesību, un tādā gadījumā mantinieks atbilstoši Civillikuma 711. pantam atbild par mantojuma atstājēja parādiem un citiem prasījumiem tikai šā mantojuma jeb mantas (kustamās lietas, nekustamie īpašumi, prasījumi) apmērā. Tas nozīmē – ja atklāsies parādi, tad tie būs jāapmaksā tikai tik lielā apmērā, cik mantojums, bet tos nevarēs piedzīt no mantotāja mantas.

    Inventāra tiesība izmantojama divu mēnešu laikā no ziņu saņemšanas par mantojuma atklāšanos.

    Mantojuma lietas ved zvērināti notāri, tāpēc šādā gadījumā sākotnēji būtu jātiek uz konsultāciju, un atbilstoši konkrētajai situācijai zvērināts notārs ieteiks labāko risinājumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē