• Kur slēpjas Stokholmas diētas fenomens?

    Uzturs
    Elīna Kārkluvalka
    Elīna Kārkluvalka
    22. janvāris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Man sola izstrādāt individuālu diētas plānu, kas esot simtprocentīgi veselīgs un neparedz badošanos, turklāt var saņemt uztura speciālistu atbalstu. Pārāk labi, lai būtu patiesība, vai ne?!

    Gan sociālajos tīklos, gan medijos publicētos reklāmrakstos Stokholmas diētas panākumus joprojām turpina daudzināt arī Latvijā pazīstami cilvēki (modes māksliniece Elita Patmalniece, dziedātāja Liene Greifāne, dziedātājs Roberto Meloni un citi), kas vēlāk atzinuši – diētas izplatītāji viņus uzmeklējuši paši. Slavinošās publikācijas bieži pavada arī fotogrāfijas, kurās uzskatāmi demonstrēti rezultāti. Fotokolāžā parasti sakombinēta blāva bilde pirms diētas – cilvēks parastais ar sakumpušu augumu, izspīlējušos vēderiņu, apaļiem vaidziņiem – un spilgtāks attēls pēc diētas, kur viņš stāv jau stalti izslējies, ar skaidri manāmu ķermeņa reljefu un pašapziņu. Daudzas sievietes, kas nolēma izmēģināt Stokholmas diētu, atzīst, ka iedvesmojušās no tuviniekiem, draugiem un paziņām, kam ar tās palīdzību izdevies sasniegt labus rezultātus.

    Kādēļ gan nepamēģināt? Tāpēc nolēmām iepazīties tuvāk ar daudzsološo diētu.

    Sākam eksperimentu!

    Stokholmas diētai nolemju piereģistrēties pati ar šādiem parametriem – 50 gadus veca sieviete, kuras svars ir 78 kilogrami un augums 158 centimetri (lai gan tie nav mani īstie dati). Atbilstoši E-veselības vietnē piedāvātajam ķermeņa masas indeksa kalkulatoram ķermeņa masas indekss sievietei ar šādiem rādītājiem ir 31,24, kas jau nozīmē aptaukošanos.

    Neilgu laiku paklikšķinot pa Stokholmas diētas interneta vietni, uzreiz jūtams diezgan uzmācīgs mārketings.

    Piemēram, kad esmu atbildējusi uz dažādiem jautājumiem un nonāku līdz solim, kur par pirmās nedēļas plānu jāmaksā 8,95 eiro, nepaiet necik ilgs laiks, kad ekrānā trauksmaini sāk mirgot paziņojums par īpaši izdevīgu cenas piedāvājumu – tikai 6,95 eiro. Cits amizants mārketinga triks ir posmā, kur vietne aprēķina manu vēlamo svaru. To, izrādās, balsta, nevis uz uztura speciālistu, bet gan uz vīriešu (!) rekomendācijām. Piemēram, «Pēc statistikas datiem, pretējā dzimuma vērtējumā jūs pievilcīgi izskatītos ar 63 kg ķermeņa svaru.» Tiesa, tam seko arī piebilde, kāda ir veselīga svara rekomendācija – pie šāda auguma un vecuma tam jābūt robežās no 47 līdz 64 kilogramiem. Taču izvēlēties sasniedzama svara mērķi katra varot pati – atzīmēju, ka mūsu tievētāja vēlas svērt 47 kilogramus.

    Tālāk man sola, ka uztura plānu izstrādās, ņemot vērā katra cilvēka vielmaiņas, auguma, gremošanas īpatnības un pat raksturu un domāšanu. Tiek vaicāts, piemēram, kas man (mūsu tievētājai) labāk garšo – salds vai sāļš –, kurā dienas posmā ir labāka apetīte, kad ēd brokastis, cik bieži ēd gaļu, vai ir alerģija pret pienu. Pa vidu ir arī mulsinošs jautājums, proti – cik bieži piemeklē žagas. Pildot anketu tālāk, parādās arī iespēja norādīt, vai plānoju aktīvi nodarboties ar sportu, un noteiktā sarakstā atzīmēt produktus, kas negaršo. Kā nevēlamas atzīmēju zivis un pupas. Visbeidzot ir jautājumi par veselību – vai slimoju ar kādu hronisku slimību (piemēram, gastrītu, sirds un asinsvadu slimībām, diabētu, vēzi, osteoporozi, artrītu) un vai ir kāda akūta veselības problēma (piemēram, klepus, iesnas, pirmsmenstruālais sindroms, fiziska trauma). Atķeksēju, ka mūsu tievētājai ir hroniska kaite, neprecizējot, tieši kāda, jo šādas iespējas anketā nav.

    Datora ekrānā iznirst logs, kurā vēstīts: «Programmu vari uzsākt, taču hroniskas kaites un medikamentu lietošana var ietekmēt svara samazināšanos un tavu pašsajūtu diētas ievērošanas laikā. Lai mēs gūtu pilnīgāku priekšstatu par tavu situāciju, sazinies ar mums čatā.» Tā arī daru!

    Labdien, te konsultants Didzis

    Pēc neilga brīža piezvana Didzis no Stokholmas diētas, kurš saka – esot uztura konsultants. Viņš pastāsta, ka pirmās septiņas dienas paredzēta striktāka diēta ar mazāku kaloriju skaitu: «Sākumā vajag uztaisīt restartiņu, lai organisms attīrītos. Pēc tam, sākot ar otro nedēļu, diētā parādās pilnvērtīgs uzturs. Tad liksies, ka apēst drīkst daudz, bet progress būs tāpat.» Tātad, pretēji mājaslapā solītajam, izskatās, ka vismaz diētas sākumā bez badošanās neiztikt. Tiesa, Didzis gan piebilst, ka svars tikšot nomests «lēnā, veselīgā veidā». Ironiski, bet tas šajā gadījumā nozīmē pirmajā nedēļā zaudēt jau 3–5 (!) kilogramus, bet, programmu turpinot, – 5–6 kilogramus mēnesī.

    Didzis skaidro, ka drīzumā saņemšu ēdienu plānu diētas pirmajai dienai un produktu sarakstu otrajai dienai. Interesējos, vai iespējams uzreiz aplūkot produktus visai nedēļai, lai katru vakaru nebūtu jāiet uz veikalu pēc nākamajai dienai paredzētajiem produktiem? Ir iespējams, bet par to papildus esot jāpiemaksā 95 centi.

    No daudziem, kas diētu ievērojuši, dzirdētas sūdzības, ka nauda par katru nākamo programmas līmeni no konta tiek noņemta automātiski, pat ja nevēlies to turpināt, un mājaslapā nav iespējams atrast, kā atteikties no šī pakalpojuma. Didzis to skaidro ar klientu neuzmanību: «Reizēm gadās tā, ka, piereģistrējoties līmeņu programmai, uzreiz neiepazīstas ar noteikumiem par automātisko maksājumu, un tad pēc pāris mēnešiem zvana un vaicā, kāpēc ņemam naudu. Tādos gadījumos naudu cilvēkiem atgriežam.» Viņš mierina, ka es vēl neskaitos pieteikusies automātiskajam maksājumam, jo līmeņu programma sākas tikai pēc tam, kad izturētas pirmās septiņas diētas dienas. Taču, ja vēlos, varu pieteikties līmeņa programmai jau šodien par īpaši izdevīgu cenu – parastās mēneša maksas 9,95 eiro vietā viņš piedāvā cenu 4,95 eiro. Vilinoši.

    Uztura speciāliste sēž blakus

    Vēl Didzis paskaidro: ja radušās kādas neskaidrības vai, piemēram, paredzēti svētki un diētu gribas uz dienu pārtraukt, droši varot rakstīt vai zvanīt un vaicāt pēc padoma: «Ja jums kaut kas negaršo no produktiem vai gribas ko pamainīt, varbūt diena ir izlaista, – var uzdot jebkādus jautājumus saistībā ar diētu un produktiem.»

    Vaicāts, vai atbildes uz jautājumiem sniegs kvalificēts uztura speciālists, Didzis atbild: «Es vairāk būšu konsultants, bet man blakus sēž kolēģe, kas ir uztura speciāliste, tā ka atbilde nebūs nepareiza.» Kad saruna ilgst jau krietnas 15 minūtes, Didzis ne reizes nav apvaicājies, kāda hroniska slimība man (mūsu tievētājai) ir un ar kādu sporta veidu plānots aktīvi nodarboties. Ieminos par to pati, vaicājot, vai ir droši ievērot diētu, ja gadiem sirgstu ar gastrītu? Lai gan iepriekš pēc anketas aizpildīšanas ekrānā izlēca iedrošinošs paziņojums, ka diētu jau varu sākt, tagad Didzis atbild, ka drošības labad uztura plānu vajadzētu parādīt savam ģimenes ārstam. Tāpat šo jautājumu varot uzdot diētas mājaslapas čatā, kur atbildi sniegšot uztura speciālists.

    Un kā ar sportošanu? Esot jāseko līdzi pašsajūtai – ja jūtams nogurums un bez spēks, lai rakstot čatā.

    Apgalvojums, ka diēta atbilst Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām, nav īsti korekts.

    Pēc sarunas beigām uzreiz izmēģinu čatu ar uztura speciālistu, vaicājot, vai gastrīta pacients drīkst ievērot šo diētas plānu. Aptuveni pēc divām stundām atbild uztura speciāliste Elīna Balode, rakstot, ka gastrīta gadījumā ieteicams izvairīties no gāzētiem dzērieniem, pārceptiem, trekniem ēdieniem, kafijas, alkohola, stiprām garšvielām: «Nekā no tā mūsu plānā nav.»

    Tāpat speciāliste painteresējas, vai ir kādi produkti, kas izsauc vēdera dedzināšanu vai sāpes.  Atbildu, ka tādu nav, uz ko uztura speciāliste paskaidro – tādā gadījumā pārmaiņas programmā nav nepieciešamas, taču, ja parādās saasinājums vai slikta pašsajūta, lai noteikti ziņoju.

    Tātad iespēja konsultēties ar uztura speciālistu un saņemt atbildes uz jautājumiem par savām individuālajām īpatnībām patiešām ir, taču tam nepieciešama liela uzstājība, jo paši diētas izstrādātāji par kaitēm un fizisko aktivitāti detalizēti neinteresējas.

    Diētā par maz olbaltumvielu

    Ar man atsūtīto Stokholmas diētas plānu un vēl divām citām sievietēm sastādītiem uztura plāniem dodos pie medicīnas zinātņu doktores, Rīgas Stradiņa universitātes docentes, diētas ārstes Lailas Meijas. Aplūkojusi produktu sarakstus, viņa norāda, ka divos no trim ir pārāk  mazs kilokaloriju un olbaltumvielu daudzums, kas var būt bīstami veselībai: «No vienas puses, uzteicami, ka šī nav kārtējā olbaltumvielu diēta, kam var būt veselības riski. Taču, arī nepietiekami uzņemot olbaltumvielas, cilvēkam var zust imunitāte un muskuļu masa. Ja sieviete sver 70 kilogramus, viņa nedrīkst dienā uzņemt tikai 30 gramus olbaltumvielu – ieteicamais olbaltumvielu daudzums ir vidēji grams uz kilogramu svara. Tam jābūt sadalītam visas dienas garumā – olbaltumvielas jāuzņem pakāpeniski, katrā ēdienreizē. Arī pārāk liela kilokaloriju nepietiekamība rada muskuļu masas zuduma risku. Ja cilvēks trīs nedēļu laikā zaudē 8 kilogramus, kā tas noticis vienā no mūsu pieredzes stāstiem, tas ir pārāk strauji, lai diētu sauktu par veselīgu.

    Daktere Meija uzteic, ka diēta var iepazīstināt ar veselīgiem produktiem, ja tie līdz šim nav lietoti, un pieradināt pie pākšaugu ēšanas, ko Latvijā lieto nepietiekami. Taču kopumā Stokholmas diēta cilvēkam diez vai iemācīs patstāvīgi pieturēties pie veselīga uztura principiem pēc diētas beigām, jo nosacījumi ir diezgan strikti. Diētas ārstei ir iebildumi arī par aptaujas anketu, ar kuras palīdzību veido uztura plānu, – tajā iekļautie jautājumi nav pietiekami izzinoši un daudzpusīgi, lai diētu tiešām varētu saukt par individuāli izstrādātu. Pietrūkst detalizētu jautājumu par cilvēka fiziskajām aktivitātēm un veselības stāvokli, slimībām.

    «Negatīvs ir komentārs arī par to, ka diētas izstrādātāji piedāvā notievēt bez fiziskām aktivitātēm. Lai sakārtotu dzīvesveidu un saglabātu rezultātus, fiziskām aktivitātēm IR jābūt. Taču Stokholmas diēta teju mudina, ka nekas nebūs jādara,» saka daktere Meija. Tāpat īsti korekts neesot apgalvojums, ka diēta atbilst Pasaules Veselības organizācijas vadlīnijām, jo aplūkotajos diētas piemēros nav vadlīnijās ieteikto augļu, dārzeņu un olbaltumvielu produktu dienas normu.

    Vai tiešām atbalsta Diētas ārstu asociācija?

    Ielūkojusies diētas mājaslapā, docente Meija ir pārsteigta, ieraugot, ka Stokholmas diētu atbalsta Latvijas Diētas ārstu asociācija, kuras biedre ir arī viņa. Nolemju šo jautājumu noskaidrot pie asociācijas priekšsēdētāja diētas ārsta Anda Brēmaņa. Viņš paskaidro, ka lēmumu par atbalstu Stokholmas diētai pieņēmusi valde, kurā bez viņa darbojas arī Rīgas Stradiņa universitātes docents Zigurds Zariņš un diētas ārsts Atis Tupiņš.

    «Asociācijas filozofija ir šāda – Latvijā ir liekā svara problēmas, kas gadu no gada kļūst izteiktākas. Tām attīstoties, pieaug arī risks sirds un asinsvadu slimībām, paaugstinātam asinsspiedienam, otrā tipa cukura diabētam, podagrai, kā arī mugurkaula un locītavu problēmām. Aptaukošanās paaugstina varbūtību dzīves laikā saskarties ar ļaundabīgām slimībām, piemēram, krūts vēzis biežāk piemeklē korpulentas dāmas. Liekais svars pasliktina vispārējo dzīves kvalitāti. Jebkuras darbības, kas cilvēkiem šai jomā mēģina palīdzēt un mudina domāt, ka kaut kas lietas labā jāmaina, ir jāatbalsta,» pausto atbalstu pamato Andis Brēmanis. Iepazīstoties ar Stokholmas diētu sīkāk, asociācijas valde secinājusi, ka tā nav izteikta mazkaloriju vai vienveidīgu produktu diēta. Vienlaikus viņš atzīst, ka šāda tipa diētas jāuztver kā trafarets bez individuālas pieejas. Vaicāju, vai dakteris pats saviem pacientiem ieteiktu ievērot Stokholmas diētu? «Mana atbilde būtu tāda – ja esat gatavs tam, ka kāds no malas konkrēti regulē, ka tajā un tajā laikā ir jāēd konkrēts produkts, tad, protams, to var darīt.»

    Taču lūgts komentēt konkrētu Stokholmas diētas piedāvāto vienas dienas uztura plānu, par ko daktere Meija izsakās kritiski (1. plāns), dakteris Brēmanis runā piesardzīgāk: «Konkrētās sievietes ķermeņa masas indekss ir 24,5. Tas ir normas robežās. Protams, ja veiktu mērījumus ar kaliperu vai ķermeņa masas analizatoru, iespējams, kopējo tauku daudzums varētu būt nedaudz paaugstināts. Un nevienam nevar liegt labu veidot par ideālu. Šādās situācijās liela nozīme ir ikdienas fizisko aktivitāšu režīma optimizēšanai. Ar vienu epizodi nedēļā varētu būt nepietiekami. Tajā pašā laikā jāveic arī revīzija ikdienas ēdienkartē, ar domu nevis strikti ierobežot, bet optimizēt tās sastāvu. Piedāvātais ēdienkartes modelis varētu būt kā sava veida atslodzes diena uz sakārtotas ikdienas fona.»

    IEVAS Veselības un dakteres Meijas secinājums

    Neskatoties uz diētas mājaslapā redzamajiem iedrošinošajiem paziņojumiem, kas mudina domāt, ka liekie kilogrami teju kusīs paši no sevis, turklāt, ka tas notiks «veselīgā veidā», katrai pašai ir ļoti rūpīgi jāseko līdzi savai pašsajūtai un kritiski jāraugās uz atsūtīto produktu sarakstu. Ja šķiet, ka uzturs nav pietiekams, noteikti jāizmanto iespēja konsultēties ar sertificētu diētas ārstu, akli nepaļaujoties uz reklāmas saukļiem par «100% veselīgu notievēšanas metodi».

    Daktere Laila Meija analizē atsūtītos diētas plānus vienai dienai trim dažādām sievietēm.

    1. Īss vienas dienas plāna pārstāsts*. Tievē: sieviete, 23 gadi, augums 169 cm, svars 70 kg, reizi nedēļā sporto.

    BROKASTĪS: Sablendē 1 krūzi spinātu lapu, 1 1/2 krūzes sagrieztas dzeltenās melones, 1/3 krūzes beztauku vaniļas (grieķu) jogurta un pievieno 1 ēdamkaroti linsēklu.

    PUSDIENĀS: 2 vārītas olas, 1 tomāts, 1–2 ēdamkarotes bezpiedevu jogurta vai zaļumu mērcītes, svaigi malti pipari un loki, šķēle pilngraudu maizes vai pusšķēle rudzu maizes. 

    VAKARIŅĀS: Sagriež vienu tomātu un vienu svaigo gurķi, pievieno salātiem 2 ēdamkarotes beztauku grieķu jogurta vai arī 1 tējkaroti olīveļļas un piparus. Ēd ar šķēli pilngraudu maizes vai pusšķēli rupjmaizes.

    DIENAS UZKODA: Burkāns.

    Kopējais kaloriju daudzums: aptuveni 800**

    Olbaltumvielas: aptuveni 33 grami***

    Dakteres L.Meijas komentārs: «Pozitīvi, ka iekļauts daudz dārzeņu, taču kopumā ēdienkarte neatbilst veselīga uztura rekomendācijām. Jaunai sievietei, kura ir aktīva un svars jānomet nedaudz, šāds kilokaloriju daudzums ir pārāk mazs. Arī olbaltumvielu neapšaubāmi trūkst, jo ēdienkartē ir tikai divas olas un nedaudz jogurta. Tāpat nepietiek piena produktu, veselīgo tauku (pārāk maz olīveļļas), savukārt kā salikto ogļhidrātu produktu rekomendē tikai maizi. Man nav saprotams, kāpēc brokastīs spināti jāblendē ar vaniļas jogurtu un meloni, daudz baudāmāk būtu lietot šos produktus citā salikumā, turklāt izslēgts fizioloģiski veselīgais gremošanas process mutē. Pieturoties pie šāda uztura plāna ilgtermiņā, draud dažādas veselības problēmas – cieš imunitāte, reproduktīvās sistēmas veselība, var palēnināties vielmaiņa, kā rezultātā svaru kontrolēt būs vēl grūtāk. Šajā situācijā nevajadzētu būt striktai diētai, bet veselīga uztura un fizisko aktivitāšu plānam. Tad rezultāts nebūs tik ātrs, toties noturīgs.»

    2. Īss vienas dienas plāna pārstāsts*. Tievē: Sieviete, 58 gadi, augums 154, svars 74 kg, nesporto.

    BROKASTĪS: 2 sagrieztu bumbieru vai ābolu gabaliņi ar 1 tējkaroti medus un šķipsnu kanēļa. Vardzert ūdeni, tasi kafijas vai tējas bez saldinātājiem.

    PUSDIENĀS: Sajauc pusbundžu balto vai sarkano pupiņu (līdz 200 g) ar 1 sagrieztu tomātu, 1 krūzi jebkādu zaļo salātlapu. Ēd ar sautētu vai krāsnī ceptu pusi vistas filejas (85 g) bez ādas. Garšvielas vari pievienot pēc izvēles. Ēd, cikos vēlies, bet noteikti ēd pusdienas. Pirms tām iedzer glāzi ūdens.

    VAKARIŅĀS: Sautētu, sasmalcinātu vistas fileju (ap 100 g) sajauc ar 1 krūzi jebkādu zaļo salātlapu. Pievieno garšvielas un garšaugus pēc izvēles, bet ne sāli. Vēlams neēst vēlāk kā 3 stundas pirms gulētiešanas, pēc tam neēd uzkodas, taču vari dzert ūdeni, cik daudz vēlies.

    UZKODAS: Liels bumbieris; 2 gurķi. 

    Kalorijas: aptuveni 1200**

    Olbaltumvielas: aptuveni 65 grami***

    Dakteres L.Meijas komentārs: «Šajā ēdienkartē vismaz iekļautas pupas un vista, kas ir olbaltumvielu avoti. Brokastis gan trūcīgas – tikai āboli vai bumbieri, taču labi, ka kopumā ir vairāk augļu un dārzeņu. Kopumā šis ir diezgan pieklājīgs dienas uztura plāns, taču brokastīs viena augļa vietā derīgāk būtu izvēlēties biezpienu ar dabīgo jogurtu. Ja veido paraugēdienkarti, tad kāpēc gan vista ar salātiem jāēd divas reizes dienā? Vērtīgāk ir dažādot ēdienus. Uzkodās derētu neliela riekstu porcija.»

    3. Īss vienas dienas plāna pārstāsts*. Tievē: Sieviete, 50 gadi, augums 158 cm, svars 78 kg, paredzējusi aktīvi sportot.

    BROKASTĪS: Sajauc 3 ēdamkarotes beztauku jogurta ar 1 ābola gabaliņiem. Pa virsu uzber 1 tējkaroti linsēklu. Ūdens, tase kafijas vai tējas bez saldinātājiem.

    PUSDIENĀS: Sajauc puskrūzi vārītu griķu vai brūno rīsu ar puskrūzi saldās kukurūzas, 1 krūzi jebkādu zaļo salātlapu. 

    VAKARIŅĀS: Puskrūzi vārītu brūno rīsu vai griķu sajauc ar 1 ēdamkaroti beztauku jogurta un 1 krūzi svaiga vai sautēta brokoļa vai ziedkāposta. 

    UZKODAS: Liels bumbieris; 2 gurķi.

    Kalorijas: aptuveni 650**

    Olbaltumvielas: aptuveni 23*** grami

    Dakteres L.Meijas komentārs: «Te nekā nav pietiekamā daudzumā – ļoti maz kilokaloriju, trūkst olbaltumvielu un visu citu uzturvielu, ieskaitot minerālvielas un vitamīnus. Sievietei premenopauzes vecumā, kas plāno arī sportot, izteikts olbaltumvielu un kalcija trūkums var būt īpaši bīstams, jo ne tikai pazemina organisma pretestības spējas, bet arī palielina osteoporozes risku. Turklāt darbaspējas un dzīves kvalitāte lielākajai daļai cilvēku šādā situācijā ir neapmierinošas. Šajā ēdienkartē pietiekams ir tikai augļu daudzums (divi dienā), taču nepietiek olbaltumvielu (pākšaugi, rieksti, sēklas, zivs, liesa gaļa), skābpiena produktu un pat dārzeņu. Atkal atkārtojas griķi, rīsi. Ir taču daudz citu vērtīgu graudaugu – mieži, kvinoja, auzu graudi. Piedāvātā veidā būs grūti iemācīties ēst ar limitētu kilokaloriju daudzumu, lai vienlaikus tas būtu veselīgi un garšīgi.»

    Komentē sertificēta StockholmDiet.com uztura speciāliste Elīna Balode:

    «Rakstā atspoguļots ieskats pirmo septiņu dienu uztura plānā, kura pamatprincips balstīts uz samazinātu kopējo dienā uzņemtās enerģijas jeb kilokaroriju daudzumu, ņemot vērā katra cilvēka individuālās īpatnības (paradumi, aktivitāte diētas laikā, veselības stāvoklis, ēdienu preferences). Ir zinātniski pierādīts, ka šādas īstermiņa izmaiņas (ne biežāk kā reizi pusgadā, turpinot notievēšanu ar uztura plāniem, kuros pakāpeniski tiek palielināts kaloriju daudzums), ne tikai uzskatāmi nodrošina izmaiņas svarā, bet ilgtermiņā arī uzlabo kopējo ķermeņa veselību, samazinot riskus cilvēkiem ar noslieci uz lieko svaru saslimt ar kardiovaskulārām slimībām, 2. tipa cukura diabētu un kopumā pagarina dzīvildzi.
    Pēc septītās dienas, Stokholmas diēta balstīta uz veselīgu un sabalsētu uzturu ar pakāpeniski palielinātu kaloriju daudzumu. Pēc pirmajām septiņām dienām, sākas tievēšanas posms, kas ilgtermiņā nodrošina zināšanas par pareizu uzturu un palīdzēs noturēt nemainīgu iegūto svaru. Pakāpeniski ir atļauti našķi un diētu ir vieglāk savienot ar aizņemtu dienas ritmu.»

    * Nekādā gadījumā nemēģini šo vienas dienas plānu atkārtot!

    **Kalorijas rēķinātas, izmantojot kaloriju kalkulatoru vietnē www.ploome.com

    ***Olbaltumvielas aprēķinātas, izmantojot olbaltumvielu kalkulatoru vietnē www.fineli.fi

    1 komentārs

    Atis Luguzs
    Kārtējo reizi apstiprinās fakts, ka notievēt bez badošanās veselīgi nav iespējams. Kilokaloriju skaits dienā Stokholmas diētā ir tāds, ka tur cilvēks ir badā cauru dienu. Savukārt graudu/miltu produkti, griķi, pupas ievērojami samazina iespēju notievēt un neveicina muskuļu masas pieaugumu. Mazais olbaltumvielu daudzums novedīs pie muskuļu masas samazinājuma, kas ir kritiski cilvēkiem pēc 40 gadu vecuma, jo to atgūt ar gadiem kļūst sarežģītāk. Bez normālas muskuļu masas visa organisma vielmaiņa būs palēlināta un nomest svaru būs vēl grūtāk. Olbaltumvielu šajā diētā ir maz, bet veltīgi - ja no rīta ēdat jogurtu, tad olbaltumvielu gremošana notiks bez kaitīgās pūšanas, jo vēderā būs pietiekams daudzums pareizo baktēriju.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē