• Vistālāk uz ziemeļiem. Latvijas slavenākais vīna kalns

    Aktuāli
    Ieva Krastiņa
    Ievas Stāsti
    Ievas Stāsti
    8. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No Sabiles TIC un Sabilnieku personiskajiem arhīviem.
    7/7Ziemeļu Vīna svētki

    Ziemeļu Vīna svētki

    Godinot Vīna kalnu, 1999. gadā jūlija pēdējā nedēļas nogalē sabilnieki pirmo reizi svinēja Sabiles Vīna svētkus. Sākotnēji paredzēti pašiem pilsētniekiem, 20 gadu laikā tie kļuvuši tik krāšņi un grandiozi, ka tuvi un tāli ļaudis brauc baudīt ne vien dažnedažādus vīnus – ērkšķogu, rabarberu un kādus tik vēl ne – bet arī bezrūpīgu atmosfēru.

    Parasti šīs dienas ir īsteni vasarīgi tveicīgas. Vīna svētku atklāšanas ceremonija tradicionāli noris Vīna kalna pakājē. Sabiles simbols svētkos tiek iesaistīts arī visādi citādi. Kaut arī uzkāpt kalnā mierīgā, lēnā solī jau prasa spēku, bet vienos no svētkiem bijušas sacensības ar finišu Vīna kalna pašā augšā.

    Citu gadu svētku ietvaros gardēži varēja baudīt vairāku ēdienu maltīti Vīna kalnā, kur uzrīkots pop-up restorāns. Sabiles Vīna kalna vīnogu vīnu gan šeit nevarēja nodegustēt, bet svētkos pilsētnieki un viesi ar to tiek cienāti dažādās vietās pilsētā.

    Parasti Vīna svētkos piedāvā degustēt triju veidu Vīna kalna vīnogu vīnus – gaišo, sarkano un Dvietes zilās vīnogu šķirnes vīnu.

    Kad tagadējā kalna dārzniece stādīja Dvietes zilo, viņai teikuši, ka tā esot vīnoga, kuru neviens nestāda, jo neesot garšīga, un raža ienākot ļoti vēlu – oktobrī. Smaida Dzērve gan teic, ka šai vīnogai ir ļoti laba smarža un garša. Arī šo vīnogu vīns esot iecienīts. Turklāt šīs vīnogas ir īpaši sala izturīgas – nenosalst pat pie mīnus 40 grādiem.

    Pilsētas viesi bieži jautā, kur Vīna kalna vīnu var iegādāties. Reizēm priecīgi stāsta, ka nopirkuši Sabiles vīnu. Tomēr – nē, nē, Vīna kalna vīnu iegādāties nevar! Iemesls – Vīna kalns pieder pašvaldībai, un pašvaldība ar alkoholu tirgoties nedrīkst. Ekskluzīvā vīna pudeli parasti izmanto dāvanām un prezentācijām. Turklāt, ja pamanāt veikalā vīna pudeles ar uzrakstu Sabiles vīns, tad, ziniet, ka tam nav nekādas saistības ar Sabiles Vīna kalna vīnogām. Sabili tiešām var dēvēt par vīna pilsētu, jo pilsētas apkārtnē to ražo ne viens vien vīndaris.

    Ražot Vīna kalna vīnogu vīnu ir dārznieka pienākums. Kad nu arvien vairāk interesentu jautājuši pēc labruskas vīnogu vīna, Vīna kalna dārzniece tās iestādījusi savā saimniecībā Drubazas, kur ar vīru ražo dažādu ogu un augļu vīnus, kurus piedāvā arī degustēšanai. Tā nu vismaz var iedot pagaršot, kas no šīm vēsturiskā dārza ogām sanāk, un tūristi aizbrauc laimīgi.

    Vīna svētki plešas plašumā ne vien karstākajā vasaras mēnesī, bet nu tiem pievienojušies arī Karstvīna svētki, kurus svin decembrī. Latvijas simtgadei par godu 2017. gada decembrī Vīna kalns pulcēja uz īpaši skaistu pasākumu – biedrības Staro rīkoto gaismas šovu festivāla Latvijas goda aplis ietvaros, kurā mijās gaismas, krāsas, mūzika un izgaismota, vietējā sabilnieka, mākslinieka Andra Millera, veidota animācija, kas vēstīja par Vīna kalna vēsturi. Vīna kalns nudien ir atdzīvojies!

    Paldies par palīdzību raksta tapšanā Sabiles tūrisma organizatorei Sandai Poriņai, Sabiles Vīna kalna dārzniecei Smaidai Dzērvei un vides gidam Mārim Lācim!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē