• Sondra Zaļupe aicina uz koncertu: Es nākšu, lai tu dzīvotu

    Padomi
    Santa.lv
    Santa.lv
    21. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Facebook.lv
    2019. gada 3. decembrī pl. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra fonds organizē labdarības koncertu Es nākšu, lai Tu dzīvotu, ar mērķi vākt līdzekļus savulaik ilggadējas LNSO mārketinga vadītājas Sondras Zaļupes un citu metastātiskās melanomas pacientu ārstēšanai.

    Koncertā piedalīsies tautā iemīļotie dziedātāji Linda Leen un Daumants Kalniņš, vokālā grupa Latvian Voices, pianists Andrejs Osokins, saksofonists Kārlis Vanags, sitaminstrumentālistu ansamblis Perpetuum ritmico, dejas māksliniece Alise Putniņa, LNSO sitaminstrumentālistu ansamblis, kā arī LNSO un Latvijas Radio bigbenda mūziķi.

    Šobrīd Latvijā ir vairāki metastātiskas melanomas pacienti (BRAF pozitīvi), kuri vairs neatbilst kompensējamo zāļu izrakstīšanas nosacījumiem un viņu dzīvība bez zālēm ir nopietni apdraudēta.

    Melanomas zāļu kompensācijas sistēma Latvijā nav atbilstoša starptautiskām vadlīnijām un neatbilst pacientu interesēm, jo ārstus ierobežo zāļu izrakstīšanas nosacījumi.

    Ārstam jābūt iespējai izvēlēties pirmās un otrās līnijas terapiju visiem melanomas pacientiem, ņemot vērā pacienta stāvokli, melanomas tipu un citus uz pierādījumiem balstītās starptautiskajās vadlīnijās minētos kritērijus, nozīmējot  imūnterapiju kā pirmās līnijas preparātu neatkarīgi no BRAF mutācijas statusa, savukārt BRAF pozitīviem pacientiem starptautiskās vadlīnijas pēc mērķterapijas paredz pāreju uz imūnterapiju kā otrās līnijas preparātu. Diemžēl šobrīd Zāļu iegādes un kompensācijas sistēmas ietvaros otrās līnijas terapija Latvijā netiek nodrošināta.

    BRAF pozitīvu metastātiskas melanomas pacientu ārstēšana ar mērķterapiju ir ātri efektīva, diemžēl, lielai daļai pacientu vidēji gada laikā iestājas rezistence. Paredzamā dzīvildze ir 6–9 mēneši, ja netiek uzsākta 2. līnijas ārstēšana ar imūnterapiju. 2019. gadā vairāki pacienti nomira, jo viņiem tika atteikta ārstēšana tieši zāļu izrakstīšanas nosacījumu dēļ.

    Uzliekot nepamatotus izrakstīšanas ierobežojumus, neapstiprinot zāles kompensējamo zāļu sarakstā, katru reizi kādam pacientam tiek parakstīts nāves spriedums.

    Melanomas ārstēšanā nav lētāku alternatīvu zāļu, tieši tāpēc melanomas pacienti ir sliktākā situācijā nekā citu Eiropas Savienības dalībvalstu melanomas pacienti un arī sliktākā situācijā par daudziem citiem onkoloģiskiem pacientiem.

    Melanomas pacientiem veltītā labdarības koncerta Es nākšu, lai tu dzīvotu mērķis ir rast līdzekļus metastātiskas melanomas BRAF pozitīvo pacientu zālēm, ko Latvijā valsts neapmaksā, kā arī pievērst sabiedrības uzmanību melanomas ārstēšanas kritiski zemajam finansējumam mūsu valstī.

    LNSO mūziķi un darbinieki otro reizi piedalīsies LNSO Fonda rīkotajā labdarības koncertā, lai palīdzētu savākt līdzekļus melanomas slimnieku ārstēšanai nepieciešamajiem medikamentiem. Pirmo reizi šo akciju uzsākām, vēloties palīdzēt kolēģes Sondras Zaļupes ārstēšanai, taču iedziļinoties situācijā, sapratām, ka ar vienreizēju akciju nav pietiekami. Tā kā valsts budžetā nav paredzēti līdzekļi dažādu nozaru medicīniskām vajadzībām, mūsuprāt, pareizais veids šobrīd  problēmas risināšanai  ir  sabiedrības iesaistīšanās. Sabiedrības saliedēšanās jeb solidaritāte, par ko prezidents Egils Levits runāja 18.novembrī pie Brīvības pieminekļa. Šajā gadījumā solidaritāte ar melanomas slimniekiem. Katram ir savs veids, kā iesaistīties un palīdzēt – mūziķi to darīs, sniedzot koncertu un aicinot katru ziedot pēc savām iespējām,” saka LNSO direktore Indra Lūkina.

    Melanoma ir bīstamākais ļaundabīgo ādas audzēju veids. Ja melanoma netiek laicīgi pamanīta, tai var rasties metastāzes jeb vēža šūnu izplatīšanās caur asins plūsmu vai limfātisko sistēmu.

    Ik gadu Latvijā melanomu atklāj vidēji 200 cilvēkiem un katru gadu ar melanomu mirst ~ 80 cilvēku. Ja vēl pirms desmit gadiem, attīstoties metastāzēm, šo vēzi Latvijā nebija iespējams ārstēt, un pacients bija nolemts nāvei, šodien, izmantojot jaunākās paaudzes terapiju, arī melanoma kļūst par hronisku slimību. Diemžēl, valsts budžetā nav atrasti līdzekļi melanomas pacientu dzīvībai nepieciešamajām zālēm, un daudzu  pacientu vienīgā cerība ir ziedojumi.

    Biļetes uz koncertu Es nākšu, lai Tu dzīvotu par ziedojumiem iespējams iegādāties Biļešu Paradīzes kasēs un internetā.

    Informācija par iespējām ziedot melanomas pacientu ārstēšanai – https://www.ziedot.lv/atbalsts-melanomas-pacientiem-3490

    Plašāka informācija par melanomas pacientu biedrību www.soliprieksamelanomai.lv.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē