• Labas grāmatas, ko izlasīt #paliecmājās režīmā

    Kultūra
    Sindija Meluškāne
    Sindija Meluškāne
    17. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Paliec mājās un lasi! Tas ir gan šī brīža izdevniecības Žurnāls Santa sauklis, mudinot ievērot drošību un lasīt mūsu žurnālus, gan arī Latvijas grāmatizdevēju aicinājums. Turklāt pēdējo mēnešu laikā grāmatveikalu plauktos nonākusi patiesi interesanta latviešu autoru lasāmviela, gan vieglai izklaidei, gan nopietnākām pārdomām.

    Dace Rukšāne: KRIEVA ĀDA


    Izdevniecība Dienas grāmata, www.d-gramata.lv

    Viena no gaidītākajām un visatzinīgāk novērtētajām šī gada latviešu autoru grāmatām. Viegli lasāma, pārdomas raisoša.

    No atsauksmēm:

    “Daces Rukšānes romāns Krieva āda ir par lielajiem jautājumiem, kas paslēpušies mazajos. Tā jau tā dzīve (vai vēsture, ja domājam par tautu) dara – izaicina ar konfektēm, kas smaržo pēc petrolejas, naudu cepumu kārbās, dustu uz kāpostu laukiem, baltu podu jaunā dzīvoklī un pildītu līdaku uz galda. Par laimi, tiešām — par laimi — man nav nācies dzīvot 20. gs. 50. — 60. gadu Padomju Latvijā. Jo nezinu, kādas izvēles būtu izdarījusi es. Gan jau ka arī baidītos un klusētu, spētu un nespētu, meklētu sakarus un graķīti, nīstu un mīlētu, putotu, mīcītu, kultu un klapētu… Jā, un, iespējams, arī mīlētu to, kuru mīlēt nepiedien. “Kā ir, tā jādzīvo. Kas būs — to redzēs.” Šķiet, visu mūsu mammas, vecmammas un vecvecmammas ir šajā stāstā. Mēs taču nezinām, kā viņām tolaik bija dzīvot un izdzīvot. Lūk, iespēja pietuvoties.”

    Inita Saulīte-Zandere, vēsturniece, žurnāliste

    ““Krieva ādā” vēsturiski sadzīviskām detaļām, pasaules notikumiem ir tikai fona loma, jo rakstnieces Daces Rukšānes spēks ir jūtu — gan mīlestības, gan naida — pilnestīgumā.  Viņas varonēm pustoņi nav iespējami, un, pat zinot, ka iespējams zaudējums, jūtās viņas metas kā atvarā, visu traucējošo atšķeļot nost un atstājot krastā.”

    Gundega Blumberga

    Grāmatas cena d-gramata.lv – 8.77 eiro.

    Izlasi interviju ar grāmatas autori: Daci Rukšāni:

    Andra Manfelde: VILCĒNI

    Izdevniecība Dienas grāmata, www.d-gramata.lv

    Vēl viens ļoti gaidīts latviešu dzejnieces un prozaiķes Andras Menfeldes romāns, kura lasīšana gan jāteic nebūs nekāda vieglā izklaide, bet prasīs pamatīgu iedziļināšanos.

    Vilcēnu darbība risinās 1990. gadu sākumā, teritorijā starp diviem jaudīgiem lielumiem — upi un jūru. Tā varoņi ir pusaudžu banda — vilcēni. Tomēr romāns nav nedz par Jūrmalu, nedz vēsturisko laiku, nedz hormonu tracinātu jaunību. Kas notiek, ja dzīves pavasaris sakrīt ar dabas un valsts pavasari? Neirotiskā nedrošība rada vēl vienu zudušo paaudzi, kas savā ceļā uz brīvību sagrauj ne tikai pieturvietu stiklus un konteinerus, bet arī paši sevi un savus tuvākos. Tomēr skrējiens pēc absolūtās brīvības ir veltīgs, jo no atbildības par savu rīcību neatsvabina pat nāve. Noslēpumainais Laivinieks, kurš klejo no viena upes krasta uz otru, vienam no vilcēniem vēstī: “Ja aiziets nepareizi, ir jāatgriežas sākumpunktā, tikai tā iespējams kļūt brīvam.” Jeb — citu nodot nav iespējams, vien sevi.

    Romānu Vilcēni autore raksturojusi kā “poētiski blīvu, brīvu, aizrautīgu tekstu, kurš stāstīs par saknēm, piedošanu, nodevību, tekstu, kurš pats ir kā vilciens, kuru uzreiz nevar apturēt. Vilcēnos būs nedaudz no Adatas  — tas, kas man autobiogrāfiskajā romānā neielīda jeb ko tolaik, rakstot pirms gadiem piecpadsmit, vēl nemācēju.”

    Grāmatas cena d-gramata.lv – 8.04 eiro.

    Jānis Hvoinskis: Mūza no pilsētas N

    Izdevniecība Neputns, www.neputns.lv
    Grāmatas vāka noformējumam izmantots Andras Otto-Hvoinskas zīmējums.

    Mūsdienīga dzeja, kas izsit no ierastās komforta zonas un like domāt par eksistenciāliem jautājumiem. “Kad es kļuvu vecs, es dzimu, kad es biju jauns, es miru”.

    Mūza no pilsētas N ir Jāņa Hvoinska otrais dzejas krājums, tas nāk klajā desmit gadus pēc debijas literatūrā – dzejas krājuma lietus pār kanālu e. “Desmit gados, kas pagājuši kopš Hvoinska debijas, viņa dzejas tēli kļuvuši precīzāki un nostalģiskāki, tomēr nezaudējot viegluma sajūtu, kas viņa tekstus padara radniecīgus franču 20. gadsimta modernistiem. Šie dzejoļi apbur kā mazas glezniņas, kurās prasmīgs mākslinieks uzmetis iespaidus no savas tuvākās apkārtnes, padarot realitāti savādi pievilcīgu,” tā krājuma redaktors Kārlis Vērdiņš.

    Savukārt autors raksta: “Kad tevi pārņem vēlme rakstīt dzejoļus, tu vienkārši pieraksti rindas, kuras veidojas tavā prātā. Tu tās izliec uz papīra un tās vienojas ar emocijām, kuras tevī tajā brīdī valda. Tādējādi dzejoļi ir tavu tā brīža emociju attēli. Dzejoļu lasītājs lasa šos dzejoļus un arī viņā veidojas emocijas. Vai šīs abas emocijas ir kaut aptuveni vienādas? Vai šis aplis ir noslēdzies? Tāds daudzviet ir manas dzejas mērķis.”

    Grāmatu var iegādāties Neputna galerijā Tērbatas ielā 49/51, www.neputns.lv un labākajās Latvijas grāmatnīcās.

    Cena Neputna galerijā: 5 eiro.

     

     

    Raimonds Ķirķis: Kartes

    Izdevniecība Neputns, www.neputns.lv

    Kartes ir Raimonda Ķirķa pirmais dzejoļu krājums, tajā iekļautie dzejoļi tapuši laika posmā no 2015. līdz 2019. gadam. Krājuma dizainu veidojis Armands Zelčs.

    “Raimonda Ķirķa debijas krājums apvieno vairākus mūsdienu latviešu dzejas aktuālo meklējumu virzienus. Starp tiem jāmin dzejprozas formas izmantojums, blīva, poētiski un intelektuāli piesātināta tēlainība, spēles ar intertekstualitāti, stilu un dažādiem leksikas slāņiem, kā arī konceptuālas ievirzes dzeja, kas tapusi saspēlē ar citu mūsdienu latviešu dzejnieku eksperimentālajiem darbiem. Šis krājums pavirza uz priekšu latviešu laikmetīgās dzejas apvārsni un uzrāda pirmos visjaunākās dzejnieku paaudzes darba augļus,” tā Raimonda Ķirķa pirmo dzejas krājumu raksturo dzejnieks un krājuma redaktors Kārlis Vērdiņš.

    “Kad cilvēks apmaldās, viņa labākais padomdevējs ir nevis intuīcija vai citi jutekļi, bet karte – definēts dotās pa-saules priekšraksts. Toties jo ir lielāka vēlme dzīvo telpu apgūt divdimensionālā plaknē, jo sarežģītāka ir sistēma, pēc kuras tas darāms. Līdz ar to krājums Kartes izsaka dažādus minējumus un pieņēmumus par to, kā un kāpēc pilnīga atrašanās nav pieejama,” par krājumu stāsta pats autors.

    Raimonds Ķirķis ir dzejnieks, atdzejotājs un literatūrkritiķis, studē kultūras teoriju Latvijas Kultūras akadēmijā. Tulkojis Vistana Hjū Odena, T. S. Eliota, Sohrāba Sepehrī, Forūgas Farohzādas un citu dzejnieku darbus. 2018. gadā piedalījies platformas Latvian Literature organizētajā atdzejas darbnīcā. Ķirķis ir tekstu līdzautors Kristas Burānes dokumentālajai dzejas izrādei Netikumīgie teātrī Dirty Deal Teatro, kā arī spēlē lomu tajā. 2019. gadā saņēmis Normunda Naumaņa Gada balvas 2018 Jaunā kritiķa veicināšanas godalgu.

    Grāmatu var iegādāties Neputna galerijā Tērbatas ielā 49/51, www.neputns.lv un labākajās Latvijas grāmatnīcās.

    Cena Neputna galerijā: 4 eiro

    Jānis Tomašs: Smagatlētika

    Izdevniecība Pētergailis, petergailis.lv

    Jāņa Tomaša otrais dzejas krājums Smagatlētika ir nopietns, ar savpatu intonāciju, emociju un dzejas tēliem apzīmogots pieteikums šodienas kvantitatīvi it kā plašajā  piedāvājumā. 

    Otrais krājums nereti ir autora pārbaudes akmens. Smagatlētika ir šīs pārbaudes cienīga. Jāņa Tomaša dzejā gan salapo, gan uzzied visnegaidītākie dzejas tēli, ko uzbur salīdzinājumi un citi izteiksmes līdzekļi. Tomaša dzeja ir vīrišķīga, ko dažās vietās var pielīdzināt mačo izpausmēm, taču vienlaikus aizkustinoša un neaizsargāta, tostarp, pašironiska. Autora izteiksme bija pārsteigums jau pirmajā grāmata Melnie darba cimdi, kura ieguva gan Laligabas balvu par debiju, gan mediju gada balvu Kilograms kultūras, gan Dzintara Soduma balvu par savpatību kā arī Ojāra Vācieša specbalvu. Krājumā Smagatlētika atkal dzirdama Jāņa Tomaša īpašā intonācija, pievienojot jaunas notis. Pavisam jaunas.

    Krājuma redaktors Aivars Eipurs uzsver:” Jāņa Tomaša otrajā dzejoļu krājumā Smagatlētika latiņa nav laista zemāk, bet gan pacelta augstāk. Tas ir dzejas atlēta cienīgi. Šeit autoram izdevies atbrīvoties no pirmajā grāmatā vietām manāmajiem lēcieniem sāņus viena dzejoļa robežās. Ar pirmo grāmatu tika iegūtas ne tikai balvas, bet arī pieredze, tāpēc šajā grāmatā dzejoļi tiek turēti grožos stingrāk. Daba, lietas un cilvēki kalpo par vielu apburošām metaforām – tādām, kurām līdzīgas, pamanījis kur citur, saukšu par tomašveidīgām. Ar tām Providence un mūza Tomašu joprojām lutina, padarot daudzus dzejoļus par īstiem piedzīvojumiem.”

    Fragmentu vara lasīt šeit: http://ejuz.lv/68rg

    Cena petergailis.lv: 6.95 eiro

    Resuls Rza: KRĀSAS

    Izdevniecība Pētergailis, petergailis.lv

    Lai arī šis nav latviešu autora oriģināldarbs, tomēr ir pieminēšanas vērts grāmatas atdzejotāja Ulža Bērziņa dēļ, kurš pērn svinēja 75
    gadu jubileju.

    "Mūsu nekronētam tulkošanas, atdzejas karalim, kura talanta un darba priekšā galva jānoliec gan latviešu, gan daudzu jo daudzu tautu literatūrām. Jubilejas gadu noslēdzot, apgāds Pētergailis īstenojis Ulža Bērziņa senlolotu sapni, laižot klajā viņa atdzejoto azeru dzejnieka Resula Rza ktrājumu ar lieliskām Jura Petraškēvica ilustrācijām. 

    Izcilais azerbaidžāņu literāts Resuls Rza savā dzejā tiecas atklāt visu pasauli, izzināt tās bagātīgo krāsu un pustoņu paleti, viņa dzejas saknes gūst spēku cilvēces brīnumos. Domājot par Resula Rza daiļrades filosofisko ievirzi, pirmais, kas allaž nāk prātā, ir cikls Krāsas – azerbaidžāņu intelektuālās dzejas virsotne.

    Krājuma redaktore, dzejniece Ingmāra Balode raksta: “Vieglums, ar kādu krāsās Rza Krāsās ievij vai visus eksistences jautājumus, var apreibināt (kā strauji kustīga varavīksne, kā bērnu vējdzirnaviņas ar katru spārnu citā krāsā), bet, pievēršoties katram dzejolim, katram vēstījumam atsevišķi un lasot tos citu pēc cita koncentrēti, lēni, redzam, cik daudz smalkas svēršanas, toņa meklēšanas, dziļu iežu rakšanas, lai tiktu pie vajadzīgās dzejkrāsas, ir bijis vajadzīgs šiem mazās formas darbiem.

    Fragmentu lasīt šeit.

    Cena petergailis.lv: 7.95 eiro

    Gunita Krilova: Driftā tikai lēdijas

    Izdevniecība Zvaigzne ABC, zvaigzne.lv

    Viegla, aizraujoša un izklaidējoša lasāmviela, ko izlasīt vienā elpas vilcienā. Romāna varones ir trīs uzticamas draudzenes, kam pāri trīsdesmit. Un, lai cik viegla vai grūta viņu dzīve izskatītos no malas, patiesībā viss ir citādāk…

    Driftā tikai lēdijas ir Gunitas Krilovas (1982) pirmā grāmata, tomēr tā ir izraisījusi potenciālo lasītāju interesi jau pirms parādīšanās grāmatnīcu plauktos, jo autore ir pazīstama TVNET blogere, kas savā blogā Galopā uz augstpapēžiem apraksta katrai trīsdesmitgadniecei (un ne tikai) labi saprotamas situācijas un problēmas. Tās arī kļuvušas par pamatu jaunajam romānam, kas piesaista ne tikai ar spraigo, intriģējošo sižetu, bet arī ar dzīvo, mūsdienīgo valodu.

    Ideāli dzīvo mūsu iztēlē. Un instagrama bildēs. Ideālais dzīvoklis, darbs, svars, lūpu krāsas tonis un kleitas modelis. Ideālais partneris un bērns, ģimene. Mūsu domas par sevi.

    Kur meklēt šos ideālus, un ko darīt, ja liekas, ka tev nav iedalīti īstie dzīves komponenti, ka citur ir labāk? Kā pieņemt to, kas tev jau ir, un saprast, vai kaut kas nav jāmaina?

    Grāmatas cena zvaigzne.lv: 11.98 eiro

    Ilze Freimane: Kafija diviem

    Izdevniecība Zvaigzne ABC, zvaigzne.lv

    Vēl vienas latviešu autores darbs par mīlestību un attiecībām, kas piedāvā izaicinājumus gan dzīvojot šķietami vieglu un ērtu dzīvi
    vienatnē, gan, rūpēs par kuplu ģimeni.

    Vairāku romānu autore Ilze Freimane dodas pie lasītājiem ar savu jauno darbu “Kafija diviem”, kurā risina katrai sievietei labi saprotamas un būtiskas problēmas.
    Romāna galvenā varone Gundega ir izskatīga, neatkarīga, uzņēmīga sieviete, kura nebaidās piecdesmit piecu gadu vecumā krasi mainīt savu dzīvi. Viņa atsakās no stabila, bet nemīlama darba birojā un ierastā labiekārtotā dzīvokļa un atver savu rokdarbu piederumu veikaliņu.
    Nu Gundegai šķietami ir tāda dzīve, par kādu viņa jau sen ir sapņojusi. Trūkst tikai viena – savas ģimenes, uzticama, līdzvērtīga vīrieša blakus…

    “Gundega skatās uz māsu un domā, kura no abām ir laimīgāka vai nelaimīgāka. Helgai ir ģimene – vīrs, bērni, nu gaidāms mazbērns –, bet viņa jūtas izmantota un iztukšota, nenovērtēta. Gundega ir viena, bet var rīkoties, kā vēlas. Nav tā, ka viņa nekad nebūtu ilgojusies pēc ģimenes, pēc lielākas saimes. Ko tur noliegt, pat mazliet apskaudusi māsu. Ja to varētu apvienot, nepazaudējot sevi! Vai tas ir iespējams? Viņa laikam tomēr negribētu mainīties ar māsu vietām, uzņemties visas Helgas rūpes. Nē, tas Gundegu nepadarītu laimīgu. Visu laikam nekad nevar dabūt…”

    Grāmatas cena zvaigzne.lv: 12.99 eiro

    Grāmata mākslas cienītājiem: Ādams Alksnis

    Izdevniecības Neputns Latvijas mākslas klasiķiem veltīto sēriju papildina grāmata par vienu no pirmajiem latviešu profesionālajiem māksliniekiem Ādamu Alksni (1864–1897). Mākslinieka mūžs un radošā darbība aprāvās traģiski agri, taču viņš nepārprotami atzīstams par vienu no latviešu nacionālās mākslas apzinīgākajiem veidotājiem.

    Grāmatas autore ir mākslas zinātniece Anda Bērziņa. Sērijas māksliniece – Anta Pence.

    “Alksni var uzskatīt par celmlauzi, kurš mākslas pasaulē pastiprināti pievērsās latviešu senatnes un vietējo lauku laužu sadzīves un darba ainu tematikai, turklāt gleznotājs ir uzskatāms par latviešu velna tēla ikonogrāfisko radītāju,” stāsta grāmatas autore.

    Ādams Alksnis lielās paškritikas un neilgā mūža dēļ palika sabiedrībai mazāk zināms kā slavenākie draugi un vienaudži – Janis Rozentāls, Johans Valters, Vilhelms Purvītis, tomēr viņa radīto darbu saturs un forma ietekmēja latviešu mākslu 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta sākumā, kā arī vairākus gadu desmitus iezīmēja visas tēlotājmākslas attīstības ceļu Latvijā.

    Sērija Latvijas mākslas klasika ir neliela izmēra grāmatas, kas ērti uztveramā veidā ļauj iepazīt Latvijas mākslas klasiķu darbus un to tapšanas apstākļus. Grāmatas ietver pilnu teksta tulkojumu angļu valodā un plašu reprodukciju klāstu.

    Grāmatas var iegādāties Neputna galerijā Tērbatas ielā 49/51, www.neputns.lv, kā arī labākajās Latvijas grāmatnīcās.

    Cena Neputna galerijā: 9 EUR.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē