• Spēlmaņu naktī triumfē režisors Elmārs Seņkovs, gada labākās izrādes — Pūt, vējiņi! un Kliedzēji

    Kultūra
    Ziņu aģentūra LETA
    24. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Spēlmaņu naktī triumfu piedzīvoja Elmāra Seņkova izrāde Pūt, vējiņi!, kas saņēma Grand Prix balvu, tāpat režisors plūca uzvaras laurus kategorijā Gada režisors. Savukārt par labāko mazās formas izrādi atzīta Viestura Roziņa Daugavpils teātrī iestudētā izrāde Kliedzēji.

    Balvu par mūža ieguldījumu teātra mākslā saņēma Valmieras Drāmas teātra aktieris Rihards Rudāks un Liepājas teātra aktieris Jānis Dreiblats.

    Par gada lielās formas izrādi atzīta Seņkova režisētā izrāde Pūt, vējiņi!, kas iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī. Savukārt par gada labāko mazās formas izrādi titulēta režisora Viestura Roziņa izrāde Kliedzēji, kas iestudēta Daugavpils teātrī.

    Kategorijā Gada izrāde bērniem uzvaru izcīnīja režisora Dž.Dž.Džilindžera iestudētā izrāde Polianna Liepājas teātrī. Savukārt par gada izrādi pusaudžiem atzīta režisora Valtera Sīļa izrāde Tikšanās vieta – Rīgas pilsētas II teātris, kas iestudēta Latvijas Nacionālajā teātrī.

    Par gada aktrisi atzīta Dailes teātra aktrise Ilze Ķuzule-Skrastiņa par Solanžas lomu izrādē Kalpones, Abigailas Viljamsas lomu izrādē Salemas raganas un par Lulū lomu izrādē Lulū. Savukārt kategorijā Gada aktieris uzvaras laurus plūca Mārtiņš Meiers par titullomu Valmieras Drāmas teātrī iestudētajā izrādē Hamlets.

    Kategorijā Gada aktrise otrā plāna lomā uzvarēja Latvijas Nacionālā teātra aktrise Lolita Cauka par Ortas lomu izrādē Pūt, vējiņi!. Savukārt par gada aktieri otrā plāna lomā atzīts Jaunā Rīgas teātra aktieris Vilis Daudziņš par Bosa Finlija lomu izrādē Jaunības putns ar saldo balsi, kā arī par lomām iestudējumos Latviešu laupītāji un Vēstures izpētes komisija.

    Kategorijā Gada debija vai jaunie skatuves mākslinieki triumfēja Klāvs Mellis par režiju izrādei Mārtins Īdens, kas iestudēta Valmieras Drāmas teātrī, kā arī par režiju izrādei Himna teātra trupai Kvadrifrons. Tāpat šajā kategorijā uzvarēja Latvijas Nacionālā teātra aktieris Jēkabs Reinis par Ulda lomu izrādē Pūt, vējiņi!.

    Par gada scenogrāfi atzīta Monika Pormale par scenogrāfiju Latvijas Nacionālajā teātrī iestudētajai izrādei Pūt, vējiņi!. Savukārt par gada kostīmu mākslinieci atzīta Kristīne Pasternaka par kostīmiem izrādē Mana skaistā lēdija, kas iestudēta Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, kā arī par kostīmiem operai Burvestība. Pajaci Latvijas Nacionālajā operā un baletā.

    Kategorijā Gada gaismu mākslinieks uzvarēja Oskars Pauliņš par darbu 2018./2019.gada sezonā Latvijas Nacionālajā teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā operā un baletā, kā arī par darbu Jaunajā Rīgas teātrī.

    Par gada video māksliniekiem atzīti Krišs Salmanis, Toms Zeļģis, Linda Ģībiete par darbu izrādē Ceļojums uz Ziemeļiem Latvijas Nacionālajā teātrī. Savukārt kategorijā Gada kustību mākslinieks uzvarēja Jānis Purviņš un Agate Bankava par darbu izrādē Pūt, vējiņi!.

    Par gada muzikālās partitūras autoru atzīts komponists Jēkabs Nīmanis par darbu izrādē Ceļojums uz Ziemeļiem Latvijas Nacionālajā teātrī un izrādē Kliedzēji, kas iestudēta Daugavpils teātrī.

    Par gada sasniegumu oriģināldramaturģijā atzīts Artūra Dīča darbs Randiņš ar 50 gramiem balzama izrādei Viņi melo labāk, kas iestudēts Pannas teātrī.

    Žūrijas specbalvu saņēma Valmieras Vasaras teātra festivāls par radošu un novatorisku pieeju teātra integrēšanā Valmieras pilsētvidē.

    Savukārt portāla Delfi un Latvijas Teātra darbinieku savienības rīkotajā skatītāju simpātiju balsojumā uzvaras laurus kā gada izrāde plūca Pūt, vējiņi! Latvijas Nacionālajā teātrī, par gada aktrisi atzīta Liepājas teātra aktrise Inese Kučinska par Bernardas Albas lomu izrādē Albas nams. Savukārt skatītāju simpātiju balsojumā uzvaras laurus kategorijā Gada aktieris plūca Jaunā Rīgas teātra aktieris Andris Keišs par Vīlera lomu izrādē Linda Vista.

    Tāpat Spēlmaņu nakts ceremonijā pasniedza bērnu un jauniešu žūrijas specbalvas, ko saņēma režisora Dmitrija Petrenko izrāde bērniem Planēta Nr. 85 Dailes teātrī un režisores Alisjas Goigelinas izrāde pusaudžiem Pavasaris, kas tapusi Valmieras vasaras teātra festivāla laikā kopā ar teātra trupu Kvadrifrons.

    Šogad sezonas jauniestudējumus noskatījās, izvērtēja un laureātus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā un to veidoja teātra kritiķe Ieva Rodiņa, teātra kritiķe Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis, laikraksta Diena žurnālists Atis Rozentāls, žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš.

    Latvijas teātra dzīves centrālais notikums noritēja Dailes teātra dibinātāja un inscenētāja Eduarda Smiļģa dzimšanas dienā. Spēlmaņu nakts norisinājās jau 26.reizi un tās laikā pasniedza balvas 17 kategorijās.

    Savukārt Spēlmaņu nakts ceremoniju Dailes teātrī veidoja režisore Marija Bērziņa, scenārija autors Artūrs Dīcis, scenogrāfs Mārtiņš Vilkārsis, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, video mākslinieks Artis Dzērve un producente Asnate Siliņa.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē