• Kulta rakstnieks Ērihs Marija Remarks: Ģēnijs sastāv no dibena un centības

    Vēsture un leģendas
    Gunta Šenberga
    8. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vai atceraties Lielo lasīšanu pirms dažiem gadiem? Starp 100 pašu lasītāju nominētajām iemīļotākajām bija četras ĒRIHA MARIJAS REMARKA grāmatas. Rietumu frontē bez pārmaiņām, Trīs draugi, Melnais obelisks un Triumfa arka. Šajā sarakstā nevienam citam autoram – ne latviešu, ne ārzemju – tik daudz grāmatu nebija.

    Starp Ameriku un Šveici

    Ārzemēs rakstnieks dzīvoja gana labklājīgu dzīvi. Lai gan viņš nebija daudzrakstītājs un neviena no grāmatām neatkārtoja Rietumu frontes panākumus, pārticību tās nodrošināja. Turklāt īsti nevarēja saprast, kad viņš vispār raksta, jo gana daudz laika aizņēma arī mīlas romāni un saviesīgā dzīve. To gan ierobežoja japāņu uzbrukums Pērlhārborai 1941. gada 7. decembrī un Amerikas iesaistīšanās karā. Neraugoties uz to, ka nacisti bija viņam atņēmuši pavalstniecību un dedzināja viņa grāmatas, Remarks bija un palika vācietis. Turklāt dzīvoja Rietumkrastā, Kalifornijā, vistuvāk Pērlhārborai, un arī viņam nācās ievērot karalaika likumus, kas Vācijas pavalstniekiem liedza pēc pulksten astoņiem vakarā iziet no mājas. Šādos apstākļos jau pēc pāris nedēļām Remarks no mājas, ko īrēja, pārcēlās uz viesnīcu, kur vismaz varēja apstaigāt halli, bāru un restorānu.

    Tomēr dziļi sirdī viņš esot vēlējies kļūt par kara korespondentu un apskaudis Hemingveju, kurš daudzos kara notikumos varēja būt klāt.

    Ruta gan apšauba, ka būtu atradies kaut viens ārsts, kurš jau tad – tikai nedaudz vairāk nekā četrdesmit gadu vecumā – atzītu Remarku par derīgu karam, kaut vai tikai korespondenta statusā. Viņš ne jau tikai aprakstīja Jamaikas rumu, kas divkārt vecāks par trīsdesmitgadīgo Robertu Lokampu (Trīs draugi) un «mirdzēja kā dzintars». Vai noslēpumaino kalvadosu, ko katrs padomju lasītājs jutās spiests nogaršot, lai labāk saprastu doktoru Raviku (Triumfa arka), un arī mazlietiņ vīlās, jo tas garšoja pēc kandžas… Viņš tiešām bija no paaudzes, kas «dzer par daudz». Lai gan – kura paaudze tāda nav? Kad bija piedzēries, spēja būt agresīvs un nepatīkams, asiņu pieplūdušām acīm un atslābušiem sejas pantiem. Kalifornijā priekšroku deva selestēnam (konjaka šķirne), Ņujorkā dzēra galvenokārt sarkano bordo un vienā vakarā mierīgi varēja izdzert divas pudeles. Pēc katras iedzeršanas viņam bija bailes pamosties vienam. Varbūt patiesībā tās bija bailes nepamosties vispār.

    Un galu galā atklājās, ka viņam ir aknu ciroze. Šķiet, nebija šaubu, kāds ir tās iemesls.

    Tomēr viņš rakstīja. Ar roku uz līniju lapām kārtīgā, skaistā rokrakstā ar zīmuli, lai varētu dzēst un labot. Daudzkārt laboja arī mašīnrakstu, un, ja manuskripts nebūtu jānodod izdevējam, droši vien turpinātu to bezgalīgi. Attiecībā uz rakstīšanu viņa iemīļotā frāze bijusi: «Lai rakstītu, nepieciešami 10 procenti talanta un 90 procenti dibena.» Un: «Ģēnijs sastāv no dibena un centības.» Turklāt šo rakstniecībā svarīgo ķermeņa daļu viņš saucis visos tajos daudzajos vārdos, ko pieņemts uzskatīt par nepieklājīgiem un sabiedrībā skaļi neizrunāt. 1938. gadā iznāca Trīs draugi, 1941. gadā – Mīli savu tuvāko, 1946. gadā – Triumfa arka…

    Visu stāstu par rakstnieku Ērihu Mariju Remarku lasi lasi žurnālā Ievas Stāsti, kurš preses tirdzniecības vietās pieejams no 7. maija.

    • Ilga Reizniece: «Visu dzīvi man ir pietrūcis vienatnes, un beidzot es to izbaudu.»
    • Juris Šics: «Ja mājinieki teiktu – viss, tad, domāju, mēs arī beigtu sportot un darītu dzīvē citas lietas.»
    • Ceļosim uz Krāslavu, Svētā Ludvika Romas katoļu baznīcu un Vecajiem katoļu kapiem.
    • Ja dzīve neiet pēc plāna, tas jāmaina! Kā taizemiešu meitene Ērgļos latviešu valodu iemācījās
    • Loreta Macijevska-Livča: «Man jāatzīstas, ka es biju egoistiska, īsti nesapratu, kas ir ģimene.»
    • Ģirts Vagotiņš-Vagulis: « Nevajag mēģināt dabas spēku uzvarēt, bet gan sadzīvot ar to.»
    • Savam svarīgākajam romānam Ērihs Marija Remarks bija nobriedis, kad viņam bija jau teju trīsdesmit
    Ievas Stāsti №09

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē