• Kristena Stjuarte: no vampīra draudzenes līdz kino elitei

    Slavenības
    Kristīne Kažociņa
    22. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: John Bauld (Wikimedia Commons)
    Nesen norisinājās 73. Berlīnes kinofestivāls, kurā piedalījās arī plaša Latvijas delegācija. Kinofestivāla žūrijas priekšsēdētāja bija aktrise Kristena Stjuarte, kura veikusi ļoti pārliecinošu karjeru no pusaudžu vampīrsāgas Krēsla līdz pat pasaules kino elitei.

    Kristenas kļūšana par aktrisi zināmā mērā bija likumsakarīga, jo viņa ir augusi pasaules kino citadelē Losandželosā un abi vecāki strādāja Holivudas kinoindustrijā (tiesa gan, ne kā aktieri). Viņa pati gan bērnībā nav sapņojusi par aktrises karjeru, taču Holivudas talantu mednieki pamanīja Kristenu, kad viņa astoņu gadu vecumā spēlēja savas skolas Ziemassvētku ludziņā. Pusaudzes gados viņa jau bija kļuvusi par pieprasītu aktrisi, tādēļ skolā nācās pāriet uz attālināto apmācību, lai darbu varētu apvienot ar mācībām.

    Kristena nožēlo, ka darba dēļ nesanāca mācīties augstskolā, tādēļ dažkārt viņai rodas mazvērtības komplekss. Taču aktrise centusies to kompensēt ar lasīšanu. Īpaši iecienījusi Džonu Steinbeku, Džeku Keruaku un Čārlzu Bukovski.

    Eleganta karjera

    Pasaules slavu Stjuarte ieguva ar Bellas lomu Krēslas vampīrsāgā, kas vēsta par jaunas meitenes un vampīra mīlas stāstu. Teju visi sāgas aktierdarbi tika kritizēti, arī Stjuartes, taču filmu popularitāti tas nemazināja. Pēc tam viņa pievērsās mazāk populārām, bet mākslinieciski daudz augstvērtīgākām filmām. Piemēram, filmā Joprojām Alise viņa spēlēja kopā ar izcilo Džulianu Mūru, kura par šo filmu saņēma Oskara balvu.

    Pagājušogad arī pati Kristena pirmoreiz tika nominēta Oskara balvai par princeses Diānas lomu filmā Spensere – kritiķi slavēja viņas spēju iejusties Diānas tēlā, taču filma skatītāju vidū lielu atsaucību neguva.

    Wikimedia Commons

    Jauna un mirdzoša

    32 gadus vecā Stjuarte ir jaunākā žūrijas priekšsēdētāja Berlīnes kinofestivāla vēsturē. Viņas priekšteču saraksts ir iespaidīgs – Berlīnes festivāla žūriju ir vadījušas tādas zvaigznes kā Merila Strīpa, Žiljeta Binoša un Džina Lollobridžida.  «Jauna, mirdzoša un ar iespaidīgu lomu bagāžu – Kristena Stjuarte ideāli savieno ASV ar Eiropu,» tā uzskata festivāla organizatori.

    Stjuartes vadītās žūrijas pienākums bija izlemt, kuras no konkursa programmas filmām pelnījušas 25. februārī saņemt Berlīnes festivāla galvenās balvas – Zelta lāci un Sudraba lāci.

    Stjuarte atzīst, ka pēc Covid-19 pandēmijas kinoindustrijai nav tie vieglākie laiki, bet ir pārliecināta, ka kvalitatīvs kino vienmēr būs pieprasīts un tieši grūtos laikos mākslai ir īpaši liela nozīme. «Mākslinieka darbs ir pievērsties smagai un dažkārt pat pretīgai tēmai, pārstrādāt to un pārvērst par kaut ko skaistu, kas var palīdzēt cilvēkiem.»

    Dumpiniece

    Kristena savulaik jau ir darbojusies Kannu kinofestivāla žūrijā. Toreiz viņa izpelnījās ievērību ar faktu, ka uz sarkanā paklāja ieradās basām kājām, protestējot pret prasību vilkt augstpapēžu kurpes. «Ja mēs neprasām, lai vīrieši valkā kleitas un augstpapēžu kurpes, tad arī no manis to nevar pieprasīt,» pavēstīja Kristena.

    Romāni un attiecības

    Krēslas filmēšanas laikā Stjuartei bija vairākus gadus ilgs romāns ar savu ekrāna partneri Robertu Patisonu (ir gan uzskats, ka tas vairāk bijis producentu mārketinga triks skatītāju uzmanības piesaistīšanai), taču vēlāk viņa sapratusi, ka ir biseksuāla, un veidoja attiecības ar sievietēm. Kristena jau vairākus gadus ir kopā ar Holivudas scenāristi Dilanu Maieri, viņas ir saderinājušās.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē