• Kosmētiķe Baiba Jevdokimova: Es sevi noteikti neuzskatu par tantuku

    Labsajūta
    Agnese Meiere
    Agnese Meiere
    23. janvāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Baiba Jevdokimova
    Foto: Liene Pētersone
    Baiba Jevdokimova
    Kosmētiķe Baiba Jevdokimova ir viena no skaistumkopšanas jomas pamatlicējām Latvijā. Sieviete, kas ne tikai pati izskatās brīnišķīgi, bet skaistumu un pašapziņu palīdz iegūt arī citām. Baiba ir pārliecināta – katras sievietes spēkos ir būt dāmai, nevis tantukam.
    1. Citiem nav jāzina, kas notiek ar tevi, tavā dzīvē, un vēl trakāk – no tā jācieš. Lai kas ar mani būtu noticis, katru savu klienti sagaidu kā vienīgo un vissvarīgāko. Pēc katra cilvēka visu atkal sakārtoju tā, ka nereti atskan jautājums: «Vai es šodien pie jums esmu pirmā?»
      Savākties un saņemties tad, kad ir grūti, ļoti palīdz grims – tas ir kā apģērbs, kurā paslēpties. Tad vakarā aizej mājās un atkal izģērbies – grimu noņem. Turklāt grims pilda arī sejas aizsargfunkciju.
    2. Ūdens! Tā vērtība ir neiedomājama: ūdens dzeršana palīdz ādu mitrināt no iekšpuses, bet ūdens procedūras – no ārpuses. Atceros, mans anatomijas skolotājs reiz teica – nevajag gulēt vannā, savos netīrumos, bet stāvēt tekošā ūdenī, lai viss sliktais aiztek projām. Peldes ūdenī ir unikālas: tās ne tikai palīdz saglabāt tvirtumu, bet arī nodrošina nepieciešamās fiziskās aktivitātes. Apkures sezonā vai karstā vasarā somiņā jābūt izsmidzināmam ūdenim – tas ik pa laikam jāuzpūš uz sejas un kakla ādas.
    3. Tu vari atrast savu rozīnīti neatkarīgi no tā, kāds ir tavs augums un sejas vaibsti. Teikšu godīgi – pareizais, saltais skaistums nav tik interesants kā individuālas īpatnības, varbūt pat šķietamas nepareizības. Ne velti pirms daudziem gadiem, kad vēl tikai apguvu savu profesiju, mums mācīja – atrodiet sejā to, kas šķiet nepareizs, un tieši to izceliet, padariet skaistu. Jo tieši ar šo īpatnību cilvēks atšķiras no citiem.
    4. Katrai sievietei jāatrod sava kosmētiķe. Ne jau tikai tādēļ, lai parūpētos par savu skaistumu un uzzinātu, kādu kosmētiku lietot tieši viņai. Sejas masāža, stunda, kas veltīta tieši tev, palīdz atslābt visiem muskuļiem, dāvā labsajūtu, jā, arī laimes izjūtu. No savas pieredzes varu teikt, ka sievietes pēc procedūras burtiski mirdz. Kāpēc sev liegt kaut ko tik brīnišķīgu?
    5. Nevajag smādēt jaunumus. Ar to domāju skaistuma injekcijas, arī plastiskās operācijas, ja tas nepieciešams. Ir kam gēni nodrošina labu izskatu līdz lielam vecumam, bet ir sievietes, kam jau ap četrdesmit gadu vecumu manāmas izteiktas novecošanās pazīmes, kas liek slikti justies. Tad noteikti kaut kas jādara lietas labā, jāpalīdz sev atkal justies labi! Taču, pirms veikt injekcijas vai pat plastisko operāciju, svarīgi izzināt visu par šīm procedūrām un izvēlēties nekaitīgāko, attiecīgajai sievietei atbilstošāko. Nav nekāds kauns konsultēties ar vairākiem speciālistiem.
    6. Svarīgi sevi ik vakaru sakopt – nomazgāties dušā, notīrīt seju. Ne velti saka, ka kosmētikas uzlikšana sejai ir mētelīša uzvilkšana. Ja mētelis uzvilkts, mēs taču tajā neiesim gulēt! No rīta uzvilktais mētelis vakarā jānovelk. Joprojām esmu klasikas piekritēja un uzskatu, ka tā īsti seju iespējams notīrīt, tikai izmantojot pieniņu kosmētikas noņemšanai, tad var seju nomazgāt ar ūdeni, tad tā jānotīra ar losjonu un visbeidzot jāuzklāj krēms. Un cik patīkami tādai tīrai iekāpt svaigā, čaukstošā gultasveļā!
    7. Precizitāte. To man mācīja tēvs, un to visu dzīvi esmu ievērojusi – nekavēt, būt laikā un pieprasīt to arī no citiem. Teiciens «laiks ir nauda» ir ļoti precīzs un patiess. Tagad bieži domās sarunājos ar tēvu un saku paldies par precizitāti, ko viņš manī ielicis. Ja man bija jābūt mājās vienpadsmitos, tad nedrīkstēju nokavēt ne minūti. Man neļāva ilgi gulēt – arī brīvdienās bija jāceļas astoņos no rīta, laikam tāpēc esmu cīrulis, kas mostas jau četros.
    8. Cilvēkam jābūt tīram. Tīrība man saistās ar smaržām – pēc siena, pēc zāles, pēc rozēm, savām īpašajām smaržām. Arī mājai jāsmaržo. Ne obligāti pēc smaržām, bet pēc svaiguma. Man vispār ļoti patīk smaržas. Arī tās piešķir individualitāti gan sievietei, gan telpām. Kopš jaunības atceros to brīnišķīgo sajūtu – guli siena šķūnī, laukā līst lietus, un viss tik brīnišķīgi smaržo…
    9. Jāstaigā augstpapēžu kurpēs. Šādi apavi liek savākties, iztaisnot muguru. Man ir ļoti svarīga stāja. Jā, protams, var sāpēt šur vai tur. Bet, ja stāja būs izkopta, sievietei tāpat būs cits skats. Dievs mūs katru radījis atšķirīgu – vienu slaidāku, vienu apaļīgāku, citu garāku, kādu īsāku. Taču, lai kāda mēs katra būtu, svarīgi saglabāt savu stāju, nest savu augumu ar cieņu. Vienai stāja ir dabas dota, citai pie tā jāstrādā pašai. Savulaik mācījos dejošanu, kas sievietes stāju un gaitu palīdzēja izkopt īpaši. Tas paliek uz visu mūžu.
    10. Sacīju, ka sievietei jāstaigā augstpapēžu apavos. Lai tas tā varētu notikt, netiktu traumētas kājas un pašai nebūtu grūti, jācenšas pēc iespējas mazināt lieko kilogramu daudzumu. Esmu gardēde, tāpēc – tikko kilograms klāt, daru visu, lai no tā atbrīvotos. Ēdu salātus, liesu gaļu, liesu sieru, rupjmaizi… Reizēm, protams, sagrēkoju, bet sekoju līdzi savai ēdienkartei un ikdienā tomēr ēdu veselīgi. Piekrītu profesora Anatolija Danilāna paustajam, ka ēst drīkst visu, bet ne pārēsties. Mani tēvs mācīja iet prom no ciemiem, kad vēl gribas palikt, un piecelties no galda, kad vēl gribas ēst. Ja ievērosim pēdējo padomu, nebūs iespējams pārēsties. Turklāt mums nav jāmeklē svešzemju brīnumēdieni, jo Latvijā aug brīnišķīgas ogas, dārzeņi – viss, kas nepieciešams organismam.
    11. Es sevi noteikti neuzskatu par tantuku, esmu sieviete cienījamā vecumā. Man pat gribas domāt, ka esmu dāma. Taču nereti, ieejot veikalā, redzu tantukus – sievietes, kas varbūt pat ir jaunākas par mani, kas sapirkušas pilnus maisus ar pārtiku, bet sevis sakopšanai līdzekļus tērēt neatļaujas. To nedrīkst! Ja gribi būt tantuks, pērc ēdienu. Ja gribi būt dāma, sabalansē izdevumus starp ēdienu un kosmētiku, tērpiem, apaviem.
    12. Glāze alkohola skaistumam nekaitēs. Ar nosacījumu, ka glāze tiešām ir neliela un ka tai neseko vēl cita… Visiem zināms, ka sausais sarkanais vīns ir labs organismam, taču es uzskatu, ka arī glāze laba, stipra alkohola nekaitē, taisni pretēji. Veicina asinsriti, atraisa mēli, labi garšo un palīdz atslābināties.
    13. Kustības ir galvenais! Ikdienā veicu piecus tibetiešu vingrinājumus, kas aizņem tikai divpadsmit līdz piecpadsmit minūtes. Unikāli vingrinājumi! Tie notur mani formā, ļauj būt spēcīgai un veselai. Izmantoju katru izdevību, lai pakustētos – pļauju zāli, tīru māju, eju pastaigāties gar jūru. Kur vien iespējams, dodos kājām. Mani priecē, ka vēl nekad Latvijā neesmu redzējusi tik daudz cilvēku gados, kas brauc ar velosipēdu, nūjo. Tas ir brīnišķīgi!
    14. Nevar lietot vienkāršu sejas krēmu un piecdesmit sešdesmit gadu vecumā gaidīt, lai tas iedarbojas. Šai vecumā ādai jau nepieciešama īpaša kopšana gan mājās, gan salonā. Vislabāk, ja mēnesī izvēlas divas efektīvas sejas kopšanas procedūras, kas ir arī salīdzinoši dārgas – ap piecdesmit līdz sešdesmit eiro par reizi, un papildus mājās regulāri un uzcītīgi lieto labus krēmus, veicot arī ikvakara sejas attīrīšanas procedūru.
    15. Man šķiet, mūsdienās nepelnīti aizmirstas labas manieres. Mūsu ģimenē tās tika mācītas kopš bērnības. Man un māsai neļāva pie galda izgāzties, bija jāsēž stalti. Mums tika mācīta galda kultūra, arī – kā skaisti uzklāt galdu. Kopš bērnības zināju, kur liekamas dakšiņas, kur glāzes. Šobrīd daudzi jau vairs neievēro, ka, piemēram, mētelī nedrīkst sēdēt uz mīkstām mēbelēm. Taču tradīcijās, kultūrā ir ļoti liels spēks.
    16. Kad sievietei sirds pilna, vislabākās zāles ir iepirkšanās: nopērc sev kādu ļoti skaistu, dārgu apģērbu, kas ir mazliet virs taviem līdzekļiem, un redzēsi – domas tūlīt aizies citā virzienā.
    17. Vienmēr esmu mērķtiecīgi gājusi pretī tam, ko man saka – tu nekad to neizdarīsi. Tiklīdz dzirdu «tu neizdarīsi», manī rodas spīts. Mans vīrs teica: tu nekad nenokārtosi autovadītāja eksāmenu. Es nokārtoju! Tagad braucu ar mašīnu ikdienā. Vienalga, kāds ir tavs mērķis – nopelnīt vairāk naudas skaistumkopšanai, jaunai kleitai vai mājai, apgūt ko jaunu vai aizbraukt uz ārzemēm –, jādara viss, lai to sasniegtu. Kāda jēga vēlāk nožēlot to, kas nav izdarīts? Jā, zinu – reizēm šķiet: tas, ko gribu, nav iespējams. Bet tad meklē un atrodi veidu, kā.
    18. Cilvēks savā attīstībā nedrīkst apstāties! Seko līdzi jaunākajai modei, jaunākajām tehnoloģijām, apgūsti valodas – tikai nestāvi uz vietas! Man ir jaunākais telefons, ko esmu apguvusi, biju viena no pirmajām, kas iemācījās strādāt ar datoru, tagad arī mērķtiecīgi mācos svešvalodu. Gribu būt labākā visās jomās, es negribu atpalikt no mūsdienu dzīves. Tikai tā iespējams noturēties uz svītras!
    19. Man riebjas cigarešu smaka, bet vēl daudz vairāk tas, ko smēķēšana nodara sievietes veselībai. Sievietes balss nosēžas, āda iekrāsojas pelēcīga, zobi kļūst dzelteni, asinsvadi sašaurinās, nemaz nerunājot par to, kā smako elpa. Uzskatu, ka sievietei, kas sevi mīl, no šā netikuma tomēr vajadzētu atteikties.
    20. Viesi, ko uzņemu savās mājās, vienmēr saka – pie manis esot ļoti mājīgi un omulīgi. Man šķiet, tas ir sievietes uzdevums un talants: radīt ap sevi jauku, patīkamu vidi. Ja mēs katra to spētu, darītu, vide ap mums noteikti kļūtu jaukāka.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē