• KONCERTS: Pasaules mūzikas festivāls PORTA

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    28. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: publicitātes foto
    20. jubilejas gadā Pasaules mūzikas festivāls PORTA ar vienīgo koncertu atgriežas pie sev tik tuvā pasākumu formāta muzikāli intīmā un pasaules kultūras elpas pilnā gaisotnē Mūzikas namā “Daile”. 24. oktobrī, plkst. 18.00 Mūzikas namā ”Daile” ar nerimstoša dzīvesprieka un patiesi enerģiskiem priekšnesumiem kopā ar Latvijas mūziķiem uz skatuves kāps Igaunijas kulta duets PUULUUP un satriecoši košā somu multiinstrumentāliste un dziedātāja Maija Kauhanen.

    Kā jau Portā ierasts, viesmāksliniekiem līdzās skanēs arī Latvijas balsis un instrumenti. Sniedze Prauliņa uzstāsies kopā ar igauņu duetu Puuluup, apvienojot abu tautu skanīgākās tradīcijas, savukārt Raimonds un Oskars Petrauski performēs kopā ar Somijas multiinstrumentālisti Maiju Kauhanen.

    Maija Kauhanena (Somija)

    Spēcīga un ekspresīva balss, senču spēlētā kantele un izdomas bagātas perkusijas; instrumenta spēles virtuoze un viena cilvēka orķestris – tā ir Maija Kauhanena no Somijas. Māksliniece spēlē somu kanteli Saarijärvi, izmantojot senu spēles tehniku, kur kantele tiek spēlēta ar nelielu koka gabaliņu, kas tiek izmantots kā plektrs.   Apvienojot to ar poliritmiku un dabisko ritma nervu, mūziķe rada unikālas skaņu un noskaņu ainavas.

    Maija ir komponiste un daudzpusīga multiinstrumentāliste, kā arī harizmātiska izpildītāja, aizraujoša un ar stāstnieces talantu apveltīta mūziķe. Maijas Kauhanenas galvenais iedvesmas avots ir Somijas un Karēlijas zemnieku muzikālās tradīcijas, bet viņa senajām melodijām piešķir jaunu dzīvi.

    Puuluup (Igaunija)

    Muzikālā apvienība Puuluup ir duets no Igaunijas – Ramo Teders un Marko Veisons. Viņu pirmais albums Süüta mu lumi tika izdots 2018. gada maijā – nedaudz sirreālisma, mūsdienu folklora un senā instrumenta talharpas atdzimšana!

    Puuluup daiļradē sen aizmirstais un mūsdienīgais turas kopā kā ūdens un sniegs. Talharpa pārstāv igauņu tradīcijas un folkloru. Duetam raksturīgais skanējums tiek veidots ar dažādu mūsdienu mūzikas tehnoloģiju – elektronikas un cilpošanas tehnikas palīdzību. Kā dzeja, tā melodijas ir muzikālo atmiņu un improvizācijas mikslis. Iedvesma jaunu darbu radīšanai bieži tiek gūta no Vormsi salas leikām, no somu jouhikko repertuāra, Sahela blūza, častuškām un citu tautu tradicionālās mūzikas. Dažādus nejaušus iedvesmas avotus – fragmentus no Polijas seriāliem, kādu vecu igauņu panku un arī saldskābmaizi no Vormsi salas – abi mūziķi atzīst par vienlīdz svarīgiem. Sniedzot koncertus klātienē, Puuluup savus priekšnesumus  bagātina ar  horeogrāfisku mirdzumu, kas radies  garajos mēģinājumu procesos.

    Papildu informācija: festivalporta.lv

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē