• Kolēģu pamestais Rīgas Lutera draudzes mācītājs Linards Rozentāls: Jūtos atbildīgs par to, kas notiek draudzē

    Dzīvesstāsti
    Gita Vīksne
    28. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Linards Rozentāls
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Linards Rozentāls
    Augusta sākumā Latvijas lielāko luterāņu draudzi atstāja uzreiz divi mācītāji, atstājot visu uz Linarda Rozentāla pleciem.

    «Šāda situācija draudzē rada sēru sajūtu,» atzīst Rīgas Lutera draudzes mācītājs, kuru šomēnes pameta ilggadējie darba kolēģi Kaspars Simanovičs un Indulis Paičs.

    Baznīcu pēkšņi pamet divi mācītāji

    Latvijas lielākās luterāņu draudzes vienīgais mācītājs Linards Rozentāls, kuram patlaban jāspēj nomierināt vairāk nekā 5000 Rīgas Lutera draudzes locekļu satrauktie prāti, sarunā ar PDz atzīst – šobrīd viņam ir dubulta slodze.

    Augusta sākumā, aizbildinoties ar vēlmi padziļināti pievērsties doktorantūras studijām, pēdējo dievkalpojumu Torņakalna baznīcā novadīja Indulis Paičs, kas draudzei bija veltījis pēdējos 20 savas dzīves gadus. Savukārt Kaspars Simanovičs pēc 15 gadu ilgas kalpošanas draudzē par šādu soli pēkšņi izšķīries profesionālās izdegšanas dēļ.

    «Tā vienkārši ir sakritība, ka abi mācītāji projām devās vienlaikus,» uzsver Linards. No septembra viņš paralēli diviem dievkalpojumiem nedēļā – sestdienā un svētdienā – atsāks vadīt arī iesvētes mācības nodarbības otrdienās. «Pēdējā laikā mēs ar Kasparu bijām vienojušies tā, ka viens mācītājs dievkalpojumu vada vienā nedēļas nogalē, otrs – nākamajā. Šobrīd abus dievkalpojumus vadu es viens pats,» pavēsta Linards.

    Uz jautājumu, vai nejūtas pārguris, viņš, nopietni apdomājot katru vārdu, atbild: «Teikšu tā – es jūtos atbildīgs par to, kas notiek draudzē. Es ļoti ceru, ka draudze var justies droši.»

    Aizgāja divi, meklē tikai vienu

    Linards neslēpj, ka šobrīd jau tiekot aktīvi strādāts pie jauna kolēģa meklēšanas. «Par konkrētu laiku, kad varētu tikt atklāts kolēģa vārds, man tagad grūti teikt, jo meklēšanas process ir tikai pašā sākumā,» pavēsta mācītājs. 7. augustā viņš tikās ar arhibīskapu Jāni Vanagu, lai vienotos par tālākajiem soļiem un rīcību krīzes pārvarēšanā un situācijas stabilizācijā.

    Uz jautājumu, kāpēc tiek meklēts tikai viens mācītājs, ja projām vienlaikus devušie divi, mācītājs atzīst: «Patiesībā jau kopš 2019. gada februāra Indulis bija devies mācību atvaļinājumā, un draudzes ikdienas darbu veicām mēs divatā ar Kasparu. Indulis ikdienas darbā nebija līdzdalīgs – viņš reizi nedēļā vadīja meditācijas vakarus. Dievkalpojumos bija satiekams reti – lai tikai aizvietotu mūs ar Kasparu atvaļinājuma laikā.

    Draudzes ikdienas darbu pēdējo pusotru gadu faktiski veica divi mācītāji.

    Tas ir izdarāms, uz to mēs šobrīd arī orientējamies, raugoties nākotnē.»

    Vaicāts, cik liela teikšana jaunā mācītāja izvēlē būs draudzes locekļiem, Linards atbild: «Ir tā, ka jaunā mācītāja kandidatūras meklē draudzes padome kopā ar mani. Protams, ar iespējamajiem variantiem mēs iepazīstināsim arī draudzi. Visticamāk, tas notiks, uzticot šim mācītājam novadīt kādu dievkalpojumu, bet tas vēl precīzi nav atrunāts. Mēs vēl domāsim par to, kā viss notiks, taču esam ļoti ieinteresēti saņemt maksimāli lielu atbalstu arī no draudzes.»

    Paičs baznīcu nomaina pret institūtu

    Stāstot, kas turpmāk vadīs meditācijas vakarus, ar kuriem līdz šim regulāri priecēja mācītājs Indulis Paičs, un pirmslaulības seminārus, kurus pirms savām kāzām ar sajūsmu apmeklēja simtiem jauno pāru, Linards uzsver: «Es tas nebūšu. Šobrīd meklējam kādu ekspertu, kas varētu vadīt attiecību seminārus, jo esam pārliecinājušies – cilvēkus tādi interesē. Pirmais šāds seminārs ieplānots jau oktobrī, iespējams, ka līdz tam laikam būsim atraduši jaunu ekspertu. Kas attiecas uz meditācijas vakariem – tādu kādu laiku, visticamāk, nebūs.»

    Kā noskaidroja PDz, meditācijas nodarbības mācītāja Induļa Paiča vadībā, kuras līdz šim par ziedojumiem Rīgas Lutera draudzes centrā ikviens interesents varēja apmeklēt, turpina notikt. Tikai nu tās pieejamas tiešsaistē un par maksu.

    Lai sekotu Paiča vadītājiem četru nodarbību meditācijas retrītiem Meditācija kā dzīves līdzsvarošanas māksla, ko augustā organizē Integrālās izglītības institūts, interesentam jāšķiras no gandrīz 100 eiro.

    Kopā ar bijušo Lutera draudzes mācītāju Juri Rubeni un uzņēmēju Uldi Pīlēnu šogad Indulis Paičs vadīs arī Integrālās izglītības institūta organizēto četru semināru kursu vadītājiem Četras prasmes dzīvei un darbam, kura cena ir 726 eiro. Induļa vārds šogad izlasāms vēl četros dažādos Integrālās izglītības institūta organizētajos semināros, kuru cena ir no 96 līdz 545 eiro.

    Uz jautājumu, vai turpinās darboties arī kā mācītājs un laulās pārus, kas šogad plānotās kāzas Covid-19 dēļ pārcēluši, PDz no Induļa Paiča atbildi tā arī nesaņēma.

    Nelaulāti nepaliks

    Nedaudz atvērtāks komunikācijai ir Kaspars Simanovičs. Uz PDz interesi, kas īsti notiek saistībā ar Rīgas Lutera draudzi un vai viņš turpinās laulāt, mācītājs atbildēja: «Paldies par interesi, taču šobrīd savus nākotnes plānus nezinu pat es… Man būs nepieciešams ilgāks laiks, lai atjaunotu iekšējos resursus… Paldies par izpratni.»

    Augusta vidū mācītājs sociālajos tīklos dalījās ar vairākām zīmīgām fotogrāfijām – vienā no tām viņš bija iemūžinājis uz kāda veikala durvīm izlasītu uzrakstu – Esmu atvaļinājumā uz nenoteiktu laiku, bet citā Simanovičs bija nofotografējis savā viedpulkstenī svētdienas rītā iznirušu paziņojumu – Šodien vairs nav ieplānotu notikumu.

    «Jebkurš, kurš ir plānojis laulāties Rīgas Lutera baznīcā, vīrusa dēļ atceļot šo pasākumu šajā gadā, to noteikti varēs izdarīt nākamgad pie tiem mācītājiem, kas mēs te būsim,» tagad iedrošina Rīgas Lutera draudzes vienīgais mācītājs Linards Rozentāls. Par jauno kolēģi viņš draudzi sola informēt, izmantojot sociālos tīklus. «To aktīvāku lietošanu apguvām kovida laikā, un digitālo svētbrīdi saglabāsim arī turpmāk. Jau kopš 14. jūnija draudzē dievkalpojumi notiek arī klātienē. Svētdienās tos aizvadu baznīcas dārzā, jo līdz šim laikapstākļi mūs ir lutinājuši,» atzīst Linards.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē