• Ko maksā drosme un panākumi?

    Karjera un bizness
    Ieva Jātniece
    Ieva Jātniece
    Santa
    Santa
    2. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Esot ceļā uz panākumiem, mēs nojaušam, ka būs jāpārvar ne tikai iekšējie šķēršļi – šaubas, bailes, nepārliecība par sevi –, bet arī ārējie – nesaudzīga kritika, skaudība, apkārtējo neizpratne: kam tev to vajag?! Tad kā neļauties apkārtējo viedokļiem, ja tie cenšas nomākt mūsu apņemšanos? Konsultēja psihoterapeite Aina Poiša un koučs, RTT terapeite Santa Ogriņa.

    Lai kopumā dzīvē justos labi, lielākoties ir jābūt sakārtotām divām jomām. Pirmā ir emocionāli tuvas attiecības ar mums svarīgiem cilvēkiem, kuri iedod izjūtu: esam pieņemtas un mīlētas. Otrā – sasniegumi, mūsu profesionālā realizēšanās, kurā ieraugām, cik daudz spēka un varēšanas ir mūsos. Tieši profesionālajā jomā mēs ik pa laikam nonākam pie secinājuma: ir kļuvis par šauru.

    «Protams, cilvēki ir dažādi – ir tādi, kuri visu mūžu var darīt vienu darbu un kurus karjeras izaicinājumi neuzrunā. Tie ir cilvēki, kas augstu vērtē mieru, drošību un stabilitāti. Taču tiem, kuros mīt radoša dzirkstele, vajag ik pa laikam izrauties, lai atklātu jaunus apvāršņus, izaicinātu sevi. Tie pirmie nesaprot otros un ir nadzīgākie atrunātāji: kāpēc gan tev to visu vajag, ir taču labi tā, kā ir šobrīd! Kāpēc mesties nezināmajā?» situāciju ieskicē Aina Poiša.

    Kāpēc ir tik grūti uzsākt ko jaunu?

    Pārmaiņas nemēdz būt vieglas. Kad izraujies no ierastā, tev ir jāiemācās dzīvot jaunā vidē, ar citādiem cilvēkiem. Jo augstāk pa karjeras kāpnēm kāp, jo vairāk arī jārēķinās ar apkārtējo skaudību un neizpratni: kāpēc tieši viņa ir šeit? «Lai cik laba profesionāle tu būtu, sākotnēji tev sevi būs ļoti jāpierāda. Turklāt jārēķinās ar to, ka tev nebūs nekādas aizsardzības: tu esi viena, bet apkārt ir cilvēki, kas viens otram ir savējie. Tu jutīsi pretestību: uz tevi raudzīsies skeptiski. Tas tāpēc, ka jebkurā darba vidē izveidojas noteikta sistēma: vienam otru iepazīstot, attiecības starp kolēģiem kļūst mijiedarbīgas, katrs ieņem savu noteiktu vietu. Šādi sistēma noslēdzas. Ienākot jaunam kolēģim, sistēmai ir jāmainās, bet pārmaiņas lielākoties mēs neuztveram ar sajūsmu,» skaidro Aina Poiša.

    Kamēr notiek iekļaušanās, ir ļoti jāmobilizē savi spēki, jārēķinās ar dažādām attieksmēm un vērtējumiem.

    «Taču vienlaikus es gribētu sievietes iedrošināt, jo tas vien, ka tu ej uz priekšu, nevis mīcies uz vietas, ir ļoti svarīgs aspekts pilnasinīgai dzīvošanai.

    Ceļš uz panākumiem nav viegls, reizēm tu jutīsies vientuļi, bet saņemsi arī lielu dāvanu – iemācīsies pārstrādāt stresu, gūsi rūdījumu, spēsi mobilizēties un ieraudzīsi savu spēku, par kuru iepriekš pat nenojauti. Pārmaiņas nes jaunu dzīves izpratni, ko tev neviens nespēs atņemt. Un dzīvei, kurā tu nevis slēpies bariņā, bet uzdrošinies sekot savai vilkmei pēc pārmaiņām, ir pilnīgi cita garša!» saka Aina Poiša.

    Kam jābūt gatavai, uzsākot pārmaiņas?

    Santa Ogriņa uzsver, ka jauni panākumi vienmēr ir stāsts par izkāpšanu no komforta zonas. Jo tev būs jādara kaut kas, ko nekad iepriekš neesi darījusi, tev būs jāpaplašina arī savs prāts un jārod jaunas pieejas, lai sasniegtu iecerēto. Un tam ir jāsagatavojas. Lūk, svarīgākie jautājumi, kas jāizprot pašai par sevi, pirms virzies uz panākumiem!

    1. Apzinies, ko vēlies!
      Šis ieteikums šķiet pašsaprotams, tomēr daudzi nespēj noformulēt, ko viņi saprot ar vārdu panākumi. Mēs katra tajā varam ietvert atšķirīgu saturu. Mums arī jāapzinās, ka dzīvojam laikmetā, kurā citi mums ik uz soļa piedāvā savu plānu, ko mums vajadzētu vēlēties. «Piemēram, esot Facebook, ir jārēķinās, ka tā īpašniekam Markam Zakerbergam būs plāns tev: kas tev jāredz un jāuzzina, ko tev vajag. Tāpat plānu tev būs izdomājuši arī tavi vecāki un vēlāk – skolotāji, priekšnieki. Tāpēc ir jautājums: vai tev ir plāns pašai sev?» jautā Santa Ogriņa. Jo tikai tad, kad apzinies savu mērķi, tu vari arī izdomāt, kā tikt līdz tā realizācijai.

    2. Novērtē savu pašapziņu!
      Diemžēl tas ir fakts – zema pašapziņa mūs attur no panākumiem un nereti izspēlē šādu triku: tu redzi, ka tavs mērķis jau kļūst sasniedzams, bet sāc sevi sabotēt – neapmeklē tikšanos, kavē darbu nodošanu. Nav loģiska izskaidrojuma šādai rīcībai. Tās iemesls – ticības trūkums sev, kas neapzināti liek piedzīvot neizdošanos.

    3. Atrodi saistību starp bailēm un savu pašapziņu!
      Bailes korelē ar cilvēka pašapziņu: jo pašapziņa augstāka, jo mazāku nozīmi piešķiram apkārtējo viedoklim; jo zemāka, jo vairāk no apkārtējo izteikumiem veidojam viedokli pašas par sevi.
      Jo zemāka pašapziņa, jo lielākas un nepārvaramas šķiet bailes un vairāk atrunu spējam izdomāt, lai sevi atturētu no kaut kā jauna uzsākšanas un panākumu gūšanas.

    Jāizprot savas bailes

    Lai pārvarētu bailes, mums ir jāizprot, kas tieši tās rada. Ir labi censties atšķetināt, kas mūs traucē visvairāk.

    Bailes tikt atraidītai

    Jauns amats, jauni pienākumi, jauna atbildība – tas viss var likt justies nedroši. Ja kāp pa karjeras kāpnēm savā līdzšinējā uzņēmumā, tevī var rasties bailes, vai jaunajā amatā tavi bijušie kolēģi tevi novērtēs un pieņems. Ja raugāmies dziļāk, pieņemšana ir viena no pamatbailēm, kas nāk no tūkstošiem gadu senas pagātnes, kad cilvēki dzīvoja ciltīs: ja kādu cilts nepieņēma, cilvēks nebija spējīgs izdzīvot un bija lemts bojāejai. Mūsdienu pasaulē mēs varam dzīvot arī vieni, tomēr šīs cilvēces vēsturē sakņotās bailes mūs ietekmē joprojām un izpaužas kā vēlme citiem patikt.

    Bailes tikt nesaprastai

    Jo lielāki panākumi tiek gūti, jo vairāk tie var ietekmēt tavas attiecības ar draugiem: mainās tavas intereses un tēmu loks. Draugi nereti var nesaprast tavu straujo izrāvienu, jo tas savukārt parāda, ka viņi stāv uz vietas. Šī iemesla dēļ draugi dažkārt ne tikai nespēj priecāties par taviem panākumiem, bet arī vēlas, lai tu atgrieztos savā iepriekšējā dzīvē. Šajā situācijā tevī var rasties bailes, ka draugi tevi vairs nepieņems.

    Bailes no neizdošanās

    Nereti, uzsākot jaunas lietas, parādās bailes: kas notiks, ja iecerētais neizdosies? Tas attur no jaunu plānu uzsākšanas. Nereti savažo arī bailes, ka neesi pietiekami gudra un spējīga.

    Bailes no apkārtējo vērtējuma

    Pārmaiņas nereti izraisa bailes, ko teiks citi. Mulsinošas var kļūt arī bailes par apkārtējo iespējamajām ekspektācijām. Piemēram, augot taviem ienākumiem, tu saskarsies ar citu cilvēku gaidām. Tāpēc ir jautājums: vai tavi tuvinieki un draugi uzskata, ka tev kaut kas viņiem ir jāpērk, ja reiz tev naudas ir vairāk, vai ka tu pati vari brīvi izlemt, kā ar to rīkoties? Bailes var radīt jau doma vien par to, ka tev nāksies saskarties ar dažādiem viedokļiem šajā jautājumā. «Zinu konkrētu piemēru, kad cilvēks, kam biznesā labi gāja, vēlējās iepriecināt savus draugus, viņus uzaicinot un apmaksājot skaistu ceļojumu, bet pretī saņēma tādu kā pārmetumu: «Nuja, tu jau tagad to vari atļauties…» Bet, kad šis cilvēks izlēma dzīvot kā līdz šim, savu turību nedemonstrējot, no citiem saņēma pretēju pārmetumu: «Bet kāpēc tu neizmanto iespējas, kuras vari atļauties?» stāsta Santa Ogriņa.

    Kā mazināt savas bailes?

    • Ja apkārtējie kritizē tavus lēmumus, uzdod sev jautājumu: vai tu vēlies būt tur, kur ir viņi? Ja nevēlies, šo cilvēku viedokli nav vērts ņemt vērā. Bet, ja tie ir cilvēki, kuru pieredze tev var kalpot par piemēru, lūdz viņu padomu. Patiesībā no jauna sākuma parasti atrunā tā sauktie dīvānā sēdētāji, nevis tie, kas paši daudz sasnieguši.
    • Saprotot, no kā tieši tev ir bail, ir vieglāk bailes pārvarēt. Piemēram, ja tev ir bailes kļūdīties, padomā, kādas prasmes jāuzlabo, lai bailes mazinātu. Ja tev ir bailes pievilt citus, izvērtē, kas mainīsies šo cilvēku dzīvē, ja tev iecerētais neizdosies. Ja tev ir bailes netikt pieņemtai, apzini savu tuvāko cilvēku loku, uz kuriem vari paļauties, – tavi patiesie draugi, ģimene, partneris.
    • Kad esi sava ceļa sākumā un nejūties par sevi droša, izvairies no cilvēkiem, kas tevi kritizē vai nosoda. Vai skaidri pasaki, ka ir tēmas, kuras ar viņiem neapspriedīsi. Ja tevi kritizē draugi, izvērtē, vai šī draudzība vispār tev vēl ir aktuāla.

    Tikai tu pati vari izlemt, kas tev ir būtiskāk – tava sapņa piepildījums vai draugu vērtējums.

    • Jo panākumi ir lielāki, jo objektīvi tu vari kļūt vientuļāka. Bet ir svarīgi atcerēties, ka tu neesi vienīgais cilvēks, kas piedzīvo panākumus. Tev tikai rūpīgāk jāmeklē savs jaunais tuvo cilvēku loks.
    • Mēs tiecamies uz pazīstamo un izvairāmies no nezināmā – tas vienkārši ir mūsu dabā. Tāpēc, ja vēlies, piemēram, mainīt darba vidi, svešo jau iepriekš centies padarīt pazīstamu. Meklē iespējas uzturēties to cilvēku tuvumā, starp kuriem vēlies būt. Piemēram, apmeklē konferences, kurās pulcējas noteiktas jomas profesionāļi. Jo, ja vide, kurā vēlies nonākt, būs tev sveša, zemapziņa tevi atturēs no vēlamā lēmuma pieņemšanas, kad šāda iespēja radīsies.

    Kā celt savu pašapziņu?

    • Izvērtējot, kā esi jutusies pēdējā pusgada vai gada laikā, novērtē savu pašapziņu skalā no viens līdz desmit. Tad atskaties bērnībā: mēģini atcerēties pēc iespējas senākus notikumus, kas iedragāja tavu pašapziņu. Pēc tam paanalizē: kādu pieņēmumu par sevi šie notikumi ir radījuši. «Izvērtējot savu pieredzi, mēs varam ieraudzīt, kā veidojušās mūsu limitētās ticības sev, kas mūs attur no panākumiem. Ar tām var strādāt! Piemēram, sadali lapu vairākos sektoros: katrs atbild par savu jomu – finanses, veselība, panākumi karjerā, attiecības. Ar zīmulīti katrā no tām pieraksti savas limitējošās ticības. Piemēram, «lai labi pelnītu, ir ļoti smagi jāstrādā», «visi spējīgie, simpātiskie vīrieši jau ir aizņemti». Bet pretim šīm limitējošajām pārliecībām ar pildspalvu ieraksti savu jauno un veicinošo pārliecību, piemēram, «ir vismaz viens spējīgs, simpātisks un patīkams vīrietis, kurš meklē attiecības», «ja cilvēks dara to, kas patīk un dod piepildījumu, darbs ir bauda un nauda plūst viegli»,» iesaka Santa Ogriņa.
    • Ļoti būtiski ir fokusēties uz pozitīvo galarezultātu, bet kļūdas uztvert kā mācību, ko nākamreiz darīt citādi. Ja paskatāmies uz lielajiem dižgariem, kas mainījuši pasauli, arī viņu lielie plāni ar pirmo reizi neizdevās. Smelies spēku un iedvesmu šajos stāstos! Diemžēl daudzas no mums pieļauj kļūdu: mēs salīdzinām kāda cita veikuma galarezultātu (ignorējot viņa iepriekš pieļautās kļūdas) ar savu darba procesu, kurā ir gan izdošanās, gan arī neizdošanās. Tas nepamatoti liek justies sliktāk.
    • Katra jauna pārliecība, kas uzrakstīta ar pozitīvu domu, ir jāatkārto. Piemēram, atgādini sev, ka esi sasniegumu vērta. Tas nepieciešams tādēļ, ka noteiktiem pieņēmumiem ticam nevis tāpēc, ka tie būtu neapstrīdami, bet tāpēc, ka tie mums ir pietiekami bieži atkārtoti. Ja vēlies noticēt pretējam, atkārto savu jauno pieņēmumu pēc iespējas biežāk, un tā kļūs par tavu jauno patiesību.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē