• Ko darīt, lai karstumā nepamptu rokas un kājas?

    Veselība
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    5. jūnijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vasaras karstumā nudien šķiet, ka kurpes sarāvušās! No rīta velc, ko gribi, bet vakarā kājas pat čībās vairs nelien.

    1. Vai ir pareizi karstā laikā pret tūsku dzert vēnu zāles? It īpaši, ja, pastiprināti uzņemot šķidrumu, karstumā sāk pampt kājas un rokas?  

    Lai dzertu vēnu zāles, jābūt problēmām ar vēnām. Bet, ja tās nav pārbaudītas, tad sanāk, ka cilvēks eksperimentē ar savu organismu. Piemēram, Detralex un Venoruton ir augu izcelsmes preparāti ar C vitamīnu un rutīnu, kas nostiprina vēnu sieniņas un dziedina iekaisumu, bet nelikvidē tūsku. Lietotas bez vajadzības, visticamāk, lielas problēmas šīs zāles neradīs, taču labuma arī nebūs.

    Līdzīgus stāstus nākas dzirdēt arī par urīndzenošiem līdzekļiem. Tos ir ļoti viegli pārdozēt. Efekts būs, tūska pazudīs, bet radīsies jauna problēma: sāļu zudums un krampji.

    Vēnu vainas tiešām ir izplatīta problēma, bet kājas tad pampst ne tikai vasarā.

    Ja pie vainas ir vēnu mazspēja, tad tūsku pavada smaguma un sāpju sajūta apakšstilbos, smagākos gadījumos – brūni pigmentācijas plankumi, lieli vēnu mezgli un pat nedzīstošas trofiskās čūlas.

    2. Kāpēc vasarā kājas pampst arī tiem, kam ar vēnām viss kārtībā?

    Tūska ir ūdens jeb šķidruma uzkrāšanās audos. Kāpēc pampst kājas, nevis galva? Pie vainas ir zemes pievilkšanas spēks. Ja gravitācijas iespaidā šķidrums netiek augstāk, tas sastājas: sākumā pampst pirksti, tad potītes, pēc tam pacele un vēlāk jau līdz pat nabai.

    Sezonāla tūska ir normāla fizioloģiska parādība – karstumā asinsvadi paplašinās, tādēļ mazliet pieaug to caurlaidība. Svelmainās dienās bieži vien kļūstam laiski – vairāk sēžam, mazāk kustamies –, un tas ir vēl viens faktors, kas veicina tūskas veidošanos vasarā. Vēnas ieskauj muskuļu slānītis. Pašas tās nesaraujas, bet apakšstilbu muskuļi vēnas masē un tādā veidā veicina asiņu atteci sirds virzienā. Ja nekustamies, esam pakļauti gravitācijai, un asinis sastrēgst. Ne velti ir teiciens: atpūtini kājas! Brīdi paguli ar paceltām kājām, lai tās būtu augstāk par degungalu.

    3. Vai, sēžot pie rakstāmgalda, ir vērts kājas mērkt bļodā ar aukstu ūdeni, lai neļautu vēnām paplašināties?

    Jēdzīgāk ir pavingrot – pakustināt kājas, izapļot pēdas. Staigā, skrien un peldi, bet nesēdi, kā pielipis krēslam! Sastrēgumu nevar mazināt, paliekot uz vietas.

    Nekā labāka par kustībām nav, kaut 5–6 minūtes pariņķo pa istabu vai kabinetu!

    4. Vai kafija palīdz pret tūsku?

    Lai gan kafijai patiešām piemīt urīndzenošas īpašības, vienlaikus tā samazina asiņu šķidro daļu, un tās sabiezē. Biezas asinis­ nozīmē augstāku trombu veidošanās risku.

    Kāpēc vēl pampst?

    • Sirds mazspēja. Motors nespēj pārpumpēt organismā esošās asinis, un daļa aizķeras venozajos asinsvados. Šķidruma daudzums organismā pieaug, un pasliktinās nieru darbība.
    • Nieru mazspēja. Tad pampst arī seja un rokas, bet pie vainas ir izmainīts asins olbaltumvielu sastāvs, un rezultātā tās piesaista šķidrumu. Rodas grūtības izčurāties, un urīna analīzē atrodams olbaltums.
    • Par maz olbaltuma asinīs. Ja asinīs ir par maz olbaltumu, kas atrodas plazmā, tās kļūst šķidrākas, un sākas tā dēvētā bada tūska. Filmās esam redzējuši: cilvēks kā ģindenis, bet kājas notūkušas. Kāpēc tā notiek? Šķidrums aizplūst uz audiem, kur tā koncentrācija ir lielāka, bet, pēc fizikas un ķīmijas likumiem, lielāka koncentrācija darbojas kā magnēts. Veidojas mīklveida tūska – ja iespiedīsi pirkstu, bedrīte nesāpēs un ātri pazudīs.
    • Slinkojošs vai aizmidzis vairogdziedzeris. Tad rodas vielmaiņas traucējumi audos, savukārt tas izraisa tūsku. Cilvēks ir nopampis no kāju pirkstiem līdz teju matu galiņiem. Šādu tūsku sauc par miksedēmu, un mūsdienās redzama vien tad, ja cilvēks noliedz medicīnu vai ir pārprasti pacietīgs.
    • Paaugstināts asinsspiediens. Ar kāju tūsku saskaras ap 10–15 procenti hipertensijas pacientu. Kāju tūska raksturīga arī tiem, kuri pārcietuši infarktu vai insultu.
    • Bojāti limfvadi. Asins šķidrā daļa plazma plūst ne vien pa artērijām un vēnām, bet arī pa paralēlu tīklojumu – limfvadiem. Ir slimības, kas tos bojā, un rodas tā sauktā ziloņkāja jeb elefantiāze. Tūska ir blīva, pat pirkstu neiespiedīsi. Var mēģināt cīnīties ķirurģiski vai ar limfodrenāžu, bet, ja plazmas vadiņi ir ciet, iespējas ir izsīkušas. Plazmas ceļus bojā arī roze.
    • Cukura diabēts. Tad raksturīgas arī nieru problēmas. Pampst ne vien kājas, bet arī seja, vienlaikus vērojamas stipras slāpes un izkaltusi mute.
    • Hormonālas svārstības. Reti kura sieviete nav saskārusies ar pampumu pirms mēnešreizēm, tāpat menopauzes laikā.
    • Medikamenti. Asinsvadu paplašināšanos izraisa zāles, piemēram, pret pārmērīgu asinsspiedienu.

    Kad āmeklē ārsts

    • Ja tūska ir ilgāk par nedēļu un progresē.
    • Ja tūkums ir asimetrisks un piepampusi tikai viena kāja
    • Ja pampsti neatkarīgi no gadalaika
    • Ja tūkums parādās pēkšņi un pievienojas sāpes, sauc ātros!

    Vienkāršs tests

    ir vai nav tūska!

    Uzspied ar pirkstu uz apakšstilba kaula vietā, kur tas ir vistuvāk ādai. Ja neveidojas bedrīte, tad apaļumu izraisījuši taukaudi, nevis tūska.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē