• Kliedējam mītus! Patiesība par matu izkrišanu

    Skaistumkopšana
    Lote Auzāne
    29. augusts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Iemesli matu izkrišanai var būt vairāki. Skaidro Dr. Inga Zemīte, triholoģe jeb matu un galvas ādas speciāliste un ģimenes ārste savā privātpraksē Rīgā.

    Kliedējam mītus!

    Pēc grūtniecības un zīdīšanas laika ļoti izkrīt mati. Tas laikam tāpēc, ka organisms zaudējis daudz vitamīnu, vai ne? Patiesībā viss ir pavisam citādi… Grūtniecības laikā pieaug sievišķā hormona progesterona līmenis, kas nepieciešams, lai bērniņam, kurš attīstās dzemdē, būtu laba, piemērota vide, un kas palīdz uzturēt grūtniecību. Vienlaikus progesterons ļoti labi ietekmē matus, tāpēc parasti gaidību laikā matu stāvoklis vai nu nemainās, vai uzlabojas. Līdz ar to radies mīts, ka matus labi ietekmē grūtnieču vitamīni, ko šajā laikā parasti lieto.

    Kas notiek, kad mazulis piedzimst? Organismā vairs nav pastiprinātas vajadzības pēc progesterona, un tā līmenis samazinās, līdz ar to zūd arī sniegtais efekts un papildu aizsardzība matiem. Tajā brīdī matiņi, kas neizkrita savā laikā grūtniecības brīdī, tagad, nesaņemot progesterona dopingu, pāriet izkrišanas fāzē un izkrīt. Tāpēc laika periodā, kas ir vidēji 3–9 mēneši pēc grūtniecības, var just pastiprinātu matu izkrišanu, kura pati mitējas, kad jo visi jaunie matiņi izstūmuši vecos.

    Kāpēc izkrīt?

    Iemesli, kāpēc pēc ziemas vairāk izkrīt mati, var būt vairāki. 

    1. Ziemā sausā gaisa iespaidā kutikula, kas klāj matiņu, ir deformēta, nav vairs tik gluda, un mati tādēļ kļūst sausāki un lūst. Labu gribot, daudzas sievietes sāk lietot matu eļļas, bet eļļa žūstot jau tā traumēto kutikulu sabojā vēl vairāk. Rezultātā matu struktūra nevis uzlabojas, bet pasliktinās. Un rodas sajūta, ka mati izkrīt, lai gan patiesībā tie nolūst. Turklāt pati eļļa padara matu slīdīgāku un smagāku, līdz ar to tā veicina ātrāku matu “izslīdēšanu” no folikula, līdz ar to tādā veidā arī izkrišana pastiprinās.
    2. Uz pavasara pusi organismā bieži vien pietrūkst vitamīnu. Arī to, kas gādā par to, lai mati augtu veselīgi.
    3. Ziemas periodā parasti ir vairāk stresa, kas saistīts ar mācībām, darbu, nereti ir lielāka slodze, kas savukārt novājina imūnsistēmu, un arī tas var ietekmēt matu augšanu un izkrišanu. Vēl pandēmijas dēļ mājsēde, tālmācība bērniem, attālināts darbs…
    4. Dziļi mūsu gēnos saglabājusies informācija, ka rudeņos un pavasaros jāmaina akots (mūsu gadījumā – mati) kā zvēriņiem, tāpēc pastāv arī sezonālā matu izkrišana. Vēl kas – zinātniskajos pētījumos pierādīts, ka, mainoties dienas garumam un apgaismojumam, mainās arī hormonu izdale organismā. Bet hormoni ir tie, kas nosaka, kā un kad matiem augt.

    Pārslimoji kovidu?

    Sākumā varbūt šķiet – kāds gan kovidam var būt sakars ar matiem?! Taču īstenībā – vistiešākais. Nav svarīgi – vīruss izslimots viegli, vidēji vai smagi, slimība jebkurā gadījumā ir slodze organismam, akūts iekaisums, un arī mati uztver šos signālus. Matu saknīšu šūnas dalās ātri, un tāpēc tās ātri noreaģē uz apkārtējiem apstākļiem, intoksikāciju, ko izraisa vīruss, un vielmaiņas svārstībām, tāpēc matiņš ātrāk pāriet izkrišanas fāzē – ar mērķi saudzēt savas šūnas no bojājuma. Tas būtībā ir ļoti gudrs aizsargmehānisms – kamēr organismā viss nav sakārtojies, mats sevi pasargā no tā, ka varētu tikt bojāta tā struktūra.

    Tāpat arī citas kaites var ietekmēt matu augšanu un izkrišanu. Piemēram, tās sievietes, kurām stipras mēnešreizes izraisa dzelzs deficītu organismā, tiešām biežāk sūdzas par matu izkrišanu. Tāpat pie matu izkrišanas savu artavu mēdz pielikt hormonālās problēmas, vairogdziedzera kaites un jebkura hroniska slimība.

    Būtisks iemesls, kāpēc jaunie matiņi ataug mazāk kvalitatīvi, ir smēķēšana.

    Arī badošanās un dažādas diētas nenāk par labu matiem, jo ir ierobežots vitamīnu un uzturvielu uzņemšanas daudzums. Salīdzinoši daudz ir arī zāļu hronisko slimību ārstēšanai, kuras lietojot matiņš var ātrāk pāriet izkrišanas fāzē.

    Matu glābšanas plāns

    Uzreiz varu nomierināt, ka vairumā situāciju matu izkrišana nav nekāda milzu problēma. Tas ir, kā mēs, ārsti, sakām, pašlimitējošs process, kas beidzas pats no sevis. Galvenais, ko tu vari darīt, – novērst iemeslus, kāpēc mati izkrīt, un rūpēties, lai jaunie matiņi ataugtu stipri un veselīgi. Mati un nagi nav atkarīgi no vecuma, bet no apstākļiem, kuros tiem jāaug. Un, ja apstākļi ir labi, jebkurai var augt skaisti mati!

    Kā visu vērst par labu?

    1. Parūpējies par imunitāti! Lai tā turētos līmenī, jābūt garšīgam uzturam, veselīgam miegam un – labam garastāvoklim. Ja šī trīsvienība darbojas, cilvēks ir apmierināts ar dzīvi, tad arī signāli galvas smadzenēs funkcionē, kā nākas, un raida pareizās komandas imūnsistēmai un hormonālajai sistēmai, kas visas mūsu organisma sistēmas notur līdzsvarā.
    2. Uzmani hroniskās vainas. 
    3. Nepārcenties ar matu kopšanu. Klasiskās kļūdas?
    • Ar fēnu matus izžāvēt pārāk sausus. Vislabāk matus žāvēt ar vidēja karstuma režīmu un neizžāvēt tos līdz salmu sausumam.
    • Regulāri matus krāsot visā garumā. Ja mati vienreiz ir nokrāsoti, krāsa matu galos jau ir, tāpēc nav nepieciešams toni katru mēnesi atjaunot. Pilnīgi pietiekami būtu piekrāsot tikai ataugušās saknītes – tā ir slodze, ko mats spēj izturēt, un šādu bojājumu mēs ar aci pat neredzam. Savukārt, ja matus visā garumā krāsosi katru mēnesi, ar laiku bojājums uzkrāsies, matiņš to neizturēs un lūzīs. Īpaši šos pāridarījumus jūt dabīgo gaišo matu īpašnieces, jo viņu matiņi ir daudz smalkākas struktūras.
    • Par daudz izmanto kopšanas līdzekļus, īpaši eļļainas konsistences. Kā jau teicu, eļļas žūstot deformē kutikulu, kurai ir uzdevums sargāt matu no kaitīgās iedarbības. Rezultātā matiņa zvīņas kļūst spurainas, un, kad daudz šādu zvīņu beržas cita gar citu, mats vienkārši nolūst. Mats pēc savas būtības ir nedzīva struktūra, ko, patiesību sakot, nevar daudz no ārpuses ietekmēt, uzgāžot tam visu kosmētikas skapīša saturu masku un dažādu serumu veidolā. Patiesībā mūsu mati ir daudz pieticīgāki un tiem pilnībā pietiek ar šampūnu un balzamu, kas nogludina matiņu un tādā veidā palīdz atjaunot spīdumu. Ja mati jau ir bojāti, pāris reizes mēnesī vari uzklāt tiem masku, kas ir dziļākas iedarbības. Bet atceries – nevienas eļļas un maskas matus nebaro. Galds, ja uz tā uzklājam eļļu, sāks spīdēt, bet nekļūs labāks. Tāpat ir ar matiem.

    Šampūns pret matu izkrišanu. Jā vai nē?

    Jebkurš matu šampūns ir ziepes, kas izšķīdinātas ūdenī, lai mums būtu ērtāk produktu izmantot matu mazgāšanai. Tam, protams, tiek pievienotas smaržvielas, lai tas mums labāk patiktu; konservanti, lai pudelītē neiedzīvotos mikroorganismi; stabilizējoša ķīmija, lai šampūna konsistence būtu viendabīga, bez kunkuļiem…

    Jā, mēdz teikt, ka šampūni, uz kuriem rakstīts, ka tie palīdz apturēt matu izkrišanu, pateicoties sastāvam, palīdz stimulēt galvas ādu, veicināt apasiņošanu, lai matu saknītes nostiprinātu… Bet diemžēl tas nav loģiski iespējams, jo tik īsa kontakta laikā, kāda ir matu mazgāšana, dziļākas galvas ādas struktūras un asinsvadus ietekmēt varētu tikai toksiskas aktīvo vielu devas. Tāpēc – mazgājot matus ar jebkuru šampūnu, nevajadzētu gaidīt, ka mati pārstās izkrist. Jāmeklē iemesls, kāpēc tie izkrīt!

    Jā, esmu dzirdējusi arī stāstus – «Man krita ārā mati, bet, kopš mazgāju ar šo šampūnu, vairs nekrīt…» Tādās reizēs man nākas pacientes apbēdināt, ka, visticamāk, mati pārstātu izkrist arī tad, ja brīnumainais šampūns būtu palicis veikala plauktā. Visticamāk, mati tāpat pārstātu izkrist, jo ir mazinājušies kādi faktori, kas veicināja to izkrišanu, matiņi, kuriem vajadzēja nomainīties, ir izkrituši, un tagad vietā aug jauni.
    Galvenais, pēc kā izvēlēties šampūnu – vai tas patīk tavai galvas ādai, vai nav kairinājums, nieze pēc lietošanas. Ja ir – vienkārši jāpamēģina cits šampūns.

    Kādus vitamīnus?

    Jā, vitamīnu lietošanu es atbalstu, tikai nevajag lolot cerības, ka tādēļ mati pārstās izkrist.

    Jāsaprot, ka vitamīni neveicina matu augšanu un neaptur matu izkrišanu.

    Lietojot vitamīnus, var panākt tikai to, ka aktīvās vielas, kas matu augšanai nepieciešamas, organismā ir pietiekamā daudzumā, lai tad, kad matiņš sadomā augt, viņam visa kā pietiktu.

    Vislabākais laiks profilaktiskai uztura bagātinātāju lietošanai ir pavasaris, kad organismā dabiski sāk izsīkt labās vielas. Lai rūpētos tieši par matu veselīgumu, lūko, lai komplekso vitamīnu sastāvā būtu tādas vielas kā biotīns, pantotēnskābe, dzelzs, varš, cinks, B grupas vitamīni, antioksidanti, E vit­amīns. Optimāli būtu palietot vitamīnus trīs mēnešus.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē