• Kas ir kovidpase un kā pie tādas tiek?

    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    26. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Kas ir kovidpase? Vai to izsniedz visiem, kas slimojuši? Kam tā ir derīga, un kas to var prasīt uzrādīt? Atbild Edīte Tettere, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Sabiedrisko attiecību speciāliste.

    Kovidpasi neizsniedz tiem, kas slimojuši, tas ir ieceļotāju dokuments. Proti, jau no 12. oktobra visiem, kas iecerējuši ieceļot Latvijā, tīmekļvietnē covidpass.lv ne ātrāk kā 48 stundas pirms Latvijas robežas šķērsošanas jāaizpilda elektroniska apliecinājuma anketa. Tā jāpilda gan tiem, kas Latvijā ieceļo ar privātu transportlīdzekli, gan izmantojot pasažieru pārvadātāju pakalpojumus, personīgās darīšanās vai pildot darba pienākumus.

    Apliecinājums jāaizpilda katru reizi par sevi, bērniem un aizbildnībā esošiem cilvēkiem, izņemot atsevišķus gadījumus. Piemēram, reizi 30 dienās apliecinājumu atļauts iesniegt Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar citām ES valstīm darba vai dienesta pienākumu veikšanai un kam ir nodarbinātības faktu apliecinošs dokuments, kā arī Valkas novadā un Valgas pagastā deklarētiem iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju.

    Ja Valkas vai Valgas novada iedzīvotājs atgriežas no valsts, pēc kuras apmeklēšanas nepieciešama pašizolācija, cilvēkam jāievēro Latvijā noteiktās prasības.

    Apliecinājuma anketā jānorāda vārds, uzvārds, personas kods vai ceļošanas dokumenta numurs, kontakttālrunis un e-pasta adrese, faktiskā adrese, kurā cilvēks būs sasniedzams, valstis, kurās viņš ir uzturējies pēdējo 14 dienu laikā pirms ierašanās Latvijā, cita uzraugošajām institūcijām nepieciešama informācija.

    Pēc anketas aizpildīšanas ierīces ekrānā un e-pastā pienāk personificēts QR kods, kas apliecina datu iesniegšanu. Dati automātiski tiek nodoti Valsts policijai. Valsts robežsardze un Slimību profilakses un kontroles centrs pēc nepieciešamības varēs piekļūt cilvēka datiem, saņemto informāciju izmantojot epidemioloģiskās drošības nodrošināšanai un kontaktpersonu izsekojamībai. Pēc 30 dienām datus automātiski dzēš.

    Šobrīd par apliecinājuma neaizpildīšanu paredzēta atbildība ar naudas sodu līdz 2000 eiro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē