• Kariņš par Covid-19 izplatības kontroli: Ja būs pārkāpumi, sekos sodi

    Sabiedrība
    Ziņu aģentūra LETA
    8. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: LETA
    Covid-19 izplatības kontrolē Latvija ir demokrātiska, nevis policejiska valsts, otrdien pēc valdības sēdes mediju pārstāvjiem uzsvēra Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

    Šodien valdība lēma, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot 14 dienu pašizolāciju Latvijā, ja viņi ikdienā šķērso robežu ar Igauniju un pārvietojas, nepārkāpjot abu vietvaru administratīvo teritoriju robežas.

    Lūgts komentēt, kādā veidā tiks kontrolēta iedzīvotāju pārvietošanās pār Valkas un Valgas robežu, Kariņš atzina, ka sabiedrība ir pierādījusi spēju izturēties atbildīgi pret nosacījumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai, ja tie ir saprotami un vienlaikus pasargā sabiedrības veselību.

    Tajā pašā laikā premjers norādīja, ka Covid-19 izplatības ierobežošana tiek kontrolēta, sodot cilvēkus par noteikumu neievērošanu. Kariņš gan uzsvēra, ka Latvija nebūs policejiska valsts, bet gan demokrātiska, kas skaidro noteikumus.

    Premjers skaidroja, ka noteikumu ievērošanu Valkā un Valgā kontrolēs policija. «Ja būs pārkāpumi, sekos sodi,» pauda Ministru prezidents.

    Jau ziņots, ka Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotāji varēs neievērot 14 dienu pašizolāciju Latvijā, ja viņi ikdienā šķērso robežu ar Igauniju un pārvietojas, nepārkāpjot abu vietvaru administratīvo teritoriju robežas, otrdien lēma valdība.

    Ministru kabineta atbalstītie grozījumi noteikumos «Epidemioloģiskās drošības pasākumi Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai» paredz attiecīgo izņēmumu gadījumā, ja Igaunija tiks iekļauta to valstu sarakstā, no kurām atgriežoties, ir jāievēro pašizolācija.

    Tomēr, ja Valkas iedzīvotājs pēdējo 14 dienu laikā būs uzturējies kādā citā teritorijā Igaunijā, piemēram Tallinā, vai atradies kādā citā valstī attiecībā pret kuru jāievēro īpašie piesardzības un drošības pasākumi, viņam būs jāievēro pašizolācija. Tāpat pašizolācija būs jāievēro personām, kuras Valkā ieradīsies no citām Igaunijas teritorijām vai valstīm ar augstiem saslimstības rādītājiem.

    Veselības ministrijā skaidro, ka gan Valkas, gan Valgas pašvaldības ir ieguldījušas lielus līdzekļus gan no Eiropas Savienības fondiem, gan citiem avotiem, lai radītu abu teritoriju iedzīvotājiem kopīgu rekreācijas, sporta, kultūras un ekonomisku infrastruktūru, veicinātu iestāžu, uzņēmumu, sabiedrisko organizāciju, iedzīvotāju ciešāku sadarbību, kopīgus projektus un pasākumus.

    Šobrīd Valgā savu dzīvesvietu ir deklarējuši vairāk nekā 1100 Latvijas valsts piederīgo, pie tam ir daudz ģimeņu, kurām mājsaimniecības atrodas abās robežas pusēs. Turklāt samērā daudz Igaunijas valsts piederīgo dzīvo arī Latvijas pusē.

    Tiek prognozēts, ka pienākums ievērot pašizolāciju attiektos uz apmēram diviem tūkstošiem Valkas un Valgas iedzīvotāju, kā arī praktiski visiem uzņēmumiem, kas darbojas šajās teritorijās, ierobežojums varētu radīt nesamērīgu apgrūtinājumu.

    Tādēļ, lai novērstu pārmērīgu administratīvo slogu, papildus izmaksas un nemazinātu iedzīvotājiem pieejamo pakalpojumu loku un neradītu iedzīvotāju neapmierinātību, Valkas un Valgas pašvaldību iedzīvotājiem paredzēts izņēmums, nosakot, ka to iedzīvotāji var neievērot 14 dienu pašizolāciju, ja ikdienā šķērso Latvijas sauszemes robežu ar Igauniju un pārvietojas nepārkāpjot abu vietvaru administratīvo teritoriju robežas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē