• Kara reportiere Ieva Vārna: Situācijas, kad liekas, ka nāve elpo pakausī, bijušas divreiz

    Intervijas
    Ilze Anna Vītola
    22. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ieva Vārna
    Foto: Artūrs Martinovs
    Ieva Vārna
    Viņa ir smalka un trausla, vēl ļoti jauna – tikai 32 gadi, bet Ievas skatiens liecina, ka šīs acis redzējušas daudz vairāk sāpju nekā vajadzētu.

    – Tev Ukrainā esot bijušas trīs stundas, kuras līdzinājušās trim dienām, jo piedzīvoji uzlidojumus un sajūtu, ka rīts var arī nepienākt.
    – Katrā reizē, kad esam braukuši arvien tuvāk karadarbībai, apzināmies, ka var būt visādi. Situācijas, kad liekas, ka nāve elpo pakausī, bijušas divreiz. Dzīvojām pilsētiņā, kas pēc Ukrainas mērogiem ir maza, 25 tūkstoši iedzīvotāju, un tajā brīdī krievu armijas pozīcijas bija nepilnus trīs kilometrus no mums. Dzirdi, kā strādā artilērija, šauj haubices. 

    – Kāpēc jūs bijāt tik tuvu?
    – Stratēģiski tam ir loģika – tik tuvu lielas raķetes nav jēgas izmantot, viņi šauj pāri. Tā pat ir drošāk nekā lielākā pilsētā, jo tur var atlidot lielās raķetes. Mūs izmitināja dzīvoklī, salikām mantas, lai stāv pa ķērienam. Bija deviņi vakarā, un dzirdam, ka sākas apšaude. Vari negulēt vienu nakti, klausoties, kas notiek, bet kādā brīdī nogursti. Un tad pēkšņi esi stāvus gultā no tā, ka dzirdi sprādzienu, liekas – māja sakustas, logi dreb.

    Gulēju gultā un patiešām dzirdēju, kā man sitas sirds.

    Otrs gadījums bija jūnijā, Kutuzivkā Harkivas apgabalā. Kundze gados uzveda mūs parādīt savu dzīvokli piektajā stāvā, kur ielidojusi raķete, – istaba nograuta, sienās milzīgi caurumi, un dzirdu, kā virs galvas tuvojas raķete. Izskrienam koridorā, saprotu, ka aizlido pāri. Beidzam filmēt, un sākas Grad apšaude. Bijām ar Ukrainas armijniekiem, kas uzreiz lika gulties zemē, pēc tam aizgājām uz pagrabu, pusotras stundas sēdējām tur, un tā neziņas sajūta – izbrauksim vai neizbrauksim no šīs vietas…

    Visu interviju lasi Santa+ vai žurnāla Ieva jaunākajā numurā!

    • Aktuāli: Lielā Kristapa mazās pērles – mazāk pamanītās filmas, ko noteikti vērts noskatīties
    • «Situācijas, kad liekas, ka nāve elpo pakausī bijušas divreiz.» Intervija ar TV3 žurnālisti, kara reportieri Ievu Vārnu
    • «Reiz mēs noteikti uzvarēsim.» Stāsts par smagi ievainotajiem ukraiņu karavīriem Ivanu un Vladislavu, kas ārstējas rehabilitācijas centrā Vaivari
    • Latvijas vēstnieks Krievijā Māris Riekstiņš: «Domāju, ka tagad daudziem Rietumeiropā ir atvērušās acis uz notikumiem Krievijā.»
    • Kas īsti ir CO2 pēda, un cik liela ir tavējā?
    • Sākas Lielais gavēnis! Četras dažādas atteikšanās pieredzes
    • Kādas somas vismodernākās? Šī pavasara karstākās tendences
    • Tērpu māksliniece Ieva Ādamsone. Viņa pirmā sāka izgatavot maskēšanās tīklus Ukrainas armijai un parāva līdzi veselu kustību.
    Ieva nr08/2023

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē