• Kāpēc Putins ir spējīgs dancināt visu pasauli viens pats? Skaidro Vaira Vīķe-Freiberga

    Intervijas
    Iveta Troalika
    Iveta Troalika
    2. marts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Vaira Vīķe-Freiberga
    Foto: Andrejs Terentjevs
    Vaira Vīķe-Freiberga
    Iespējams, lielāko daļu no mums šobrīd šausta jautājumi par nākotni. Darām mazāko, kas ir mūsu spēkos – ziedojam, protestējam un lūdzam par to, lai miers virs zemes iestātos. Šis ir īstais brīdis, lai uzrunātu Vairu Vīķi-Freibergu – sievieti, kas ieguldījusi nenovērtējamu darbu, lai Latvija atrastos un nostiprinātu savas pozīcijas brīvās pasaules pusē.

    – Jautājums, ko uzdod gan bērni, gan pieaugušie, – kā viens cilvēks var tā dancināt visu pasauli? 

    – Atbilde ir ļoti vienkārša: kodolieroči. Jau īsi pēc Otrā pasaules kara, pateicoties saviem spiegiem ASV, Padomju Savienība ieguva atombumbas noslēpumu un kļuva par kodolvaru. Kad Padomju Savienība sabruka, par šo ieroču, kas bija izvietoti dažādās Padomju Savienības vietās, mantinieci kļuva Krievija. Traģēdija, es pat teiktu Rietumiem nepiedodamā traģēdija ir tā, ka citas valstis mudināja Ukrainu atsacīties no saviem kodolieročiem un nodot tos Krievijai.

    Lūk, tagad ar tiem pašiem ieročiem, no kuriem ukraiņi ar Budapeštas memorandu 1994. gadā atsacījās, tiek draudēts ne tikai viņiem, bet visai pasaulei. 

    Prezidents Putins pats ir teicis, ka vēlētos atgriezt laiku pagātnē, tajos briesmīgajos laikos, no kuriem mēs visi gribējām tikt vaļā. Viņa pašreizējā rīcībā nav saskatāmi nekādi racionāli iemesli. Tas ir vienīgi milzīgs narcisms, jo prezidents Putins uzskata, ka viņš pats ir Krievija un, ja kāds viņam runā pretī, tad tam virsū jāsūta visi Krievijas bruņotie spēki. 

    Tā kā prezidents Putins rupji šantažē, draudot likt lietā kodolieročus, neviens neuzdrošinās ukraiņus aizstāvēt tieši. Man ir kauns skatīties, kā ukraiņu tauta tiek sabradāta un blakus stāv lielvaras, kas var braukt aizstāvēt demokrātiju uz Vjetnamu, Irāku, Afganistānu, Mali, Sīriju, bet nevar te, Eiropas vidū, aizstāvēt vienu tautu. Kādēļ? Jo uzbrucējs ir milzīga kodolarsenāla īpašnieks. Neviens viņam neuzticas. Ja viņam kāds uzbruktu, viņš, iespējams, tos liks lietā, un tad pasaulei ir gals. Un prezidentam Putinam acīmredzot par to ir vienalga. Tādēļ NATO un Rietumu pasaule noraida tīru frontālu cīnīšanos pretī, un viņa savaldīšanai tiek izmantoti netieši – ekonomiski – ieroči. 

    – Daudzi uzskata, ka sankcijas ir pārāk lēnas, maigas, un pauž bažas, vai vispār būs pietiekami iedarbīgas.

    – Acumirklī tās neiedarbosies, bet ar laiku gan. Atcerēsimies vēsturi – Padomju Savienība lielā mērā sabruka tāpēc, ka tā bija tik daudz ieguldījusi ieroču skriešanās cīņā ar Rietumiem un nebija rūpējusies par savu vispārējo ekonomiku, tipiskā staļiniskā veidā turpinot izturēties pret tautu ar attieksmi, ka krievu tauta jau ir pacietīga, panes visu. 

    Tie ekonomiskie mēri, kas tiek ieviesti pret Krieviju šobrīd, ierobežos prezidenta Putina rupjo patvaļu, jo viņa resursi saruks. Bet kopumā situācija ir ļoti sarežģīta un delikāta, jo tas, protams, izraisīs izmaiņas visā pasaulē. 

    Ziņa Latvijas sievietēm, kuras šo lasīs, varētu būt tāda: saprotiet, lai kādas grūtības sekos un lai kādu jostas sažņaugšanu tas prasīs, par to mēs pat nedrīkstam pārmest – ai, ai, cik man grūta dzīve, Latvija pret mani izturas kā pamāte un par mani negādā. Nē, mīļās sievietes un mīļās meitenes, mums ir milzīga priekšrocība, milzīga laime, ka mēs vēstures gaitā sevi novirzījām, nostādījām un nostabilizējām brīvās pasaules pusē, tāpēc tagad varam baudīt brīvās pasaules priekšrocības. Jā, te nāk ekonomiskās krīzes un citi sarežģījumi. Bet tādi vienmēr dzīvē ir bijuši. Mums ir milzīgi laimējies, jo mums ir tikai jāsavelk josta. Ukrainas sievietes ir izmisuma situācijā un gatavas ņemt ieročus un iet cīnīties.

    Un vēl es gribētu aicināt Latvijas sievietes savos bērnos audzināt patriotiskumu, mīlestību pret savu zemi un principiālu nostāju. Mums ir sava zeme jāaizstāv un, par laimi, mums tas nav jādara ar ieročiem rokās. 

    Visu interviju ar Vairu Vīķi-Freibergu lasi Santa+!

    • Intervija ar bijušo Latvijas prezidenti Vairu Vīķi-Freibergu
    • Ja gribi iestāties Zemessardzē vai kļūt par Latvijas armijas rezerves karavīru
    • Kā atšķirt patiesu informāciju no viltus ziņām
    • «Mammu, kas ir karš?» Kā runāt ar bērniem, lai būtu godīgi, bet ne bezjēdzīgi satraucoši
    • Kādreizējais aktieris Ģirts Liuziniks:  «Biju sanitārs slimnīcā, tad patīrīju mežu, tagad remontēju dzīvokļus.»
    • Kā ar darba devēju runāt par algas pielikumu 
    • Garais kovids – kas mums par to noteikti jāzina
    • Citāda ģimene – mazā Amēlija un viņas divas mammas
    • Dateļu kūka – pret satraukumu un skumjām
    Ieva nr09

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē