• Kāpēc eglīti nedrīkst izmest atkritumos?

    Aktuāli
    Santa.lv
    Santa.lv
    1. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Diemžēl, joprojām katru gadu daudzstāvu māju pagalmos, pie privātmāju sētām un citās pat neiedomājamās vietās skumst vairāki desmiti savu dzīvi jau nodzīvojušas eglītes.

    Arvien biežāk veicam videi draudzīgākus lēmumus gan savu iepirkumu, gan dzīvesveida, gan atkritumu un to šķirošanas ziņā. Taču, iespējams, pat neesi iedomājies, ka Ziemassvētku noskaņas lielāko garantu - tavu svētku eglīti arī ir iespējams un pat ieteicams nodot otrreizējai pārstrādei vai tam speciāli paredzētā vietā.

    Lai arī ir pierādīts, ka dabīga egle svētkos ir videi draudzīgāks lēmums, nekā mākslīgā, tā, nepareizi nodota atkritumos, var radīt paliekošas sekas mūsu apkārtējā vidē.

    Vidēja izmēra eglīte, ja tā nonāk atkritumu poligonā, kompostējoties atstāj pat 16 kilogramus ogļskābās gāzes, raksta Independent.

     

    Ir vairākas videi draudzīgākas alternatīvas, lai eglītei dotu «otro dzīvi».

    Ziedo eglīti kādai zvēru audzētavai

    Ja vēlies palīdzēt gan videi, gan dzīvniekiem, šis būs īstais variants tieši tev! Ir daudz zvēri, kas priecāsies par eglīti savās mājās. Ne tikai skaistuma, bet arī gardo īpašību dēļ. Tāpat tā var būt lieliska rotaļlieta dzīvniekiem.

    Izmanto kā kurināmo

    Egli vari izmantot ugunskura kurināšanai, vai arī uztaisīt skaliņus, kas palīdzēs uguni iekurt ātrāk.

    Skujas – labs palīgs dārzā

    Egles skujas kompostējoties rada zemu pH, tādēļ skujas būs lielisks mēslojums augiem, kuriem patīk skāba vide. Tāpat skujas var izmantot, lai ziemā augus sargātu no aukstuma. Skuju smarža nepatīk arī kurmjiem un pelēm.

    Izpaudies radoši

    Eglīti otrreizēji var pārstrādāt ne tikai mulčā vai koksnē, bet arī radošos projektos. No egles zariem un stumbra vari pagatavot kādu koka izstrādājumu – putnu barotavu vai būrīti, svētku dekoru nākamajam gadam. No egļu skujām vari pagatavot ēterisko eļļu, 

    Nodod eglīti otrreizējai pārstrādei

    Latvijā iespējams eglītes nodot īpaši tam paredzētās vietās – atkritumu šķirošanas laukumos. “Eco Baltia grupas” vides apsaimniekošanas uzņēmumi aicina iedzīvotājus Ziemassvētku eglītes pēc svētkiem neizmest sadzīves atkritumu konteineros, bet atbrīvoties no tām videi draudzīgākos veidos. Jau no 28.decembra iespējams nodot nozaļojušās svētku eglītes.

    “Šogad, kad daudzi svētkus aizvada neierasti šaurākā lokā savās mājvietās, kā nemainīga Ziemassvētku sastāvdaļa tomēr ir un būs eglīte. Tās galvenā funkcija ir vairāku nedēļu garumā priecēt mūsu acis un sirdis, kas šajā laikā ir pat īpaši svarīgi.

    Tomēr tikpat svarīgi ir pēc tam parūpēties, lai jau nokaltušais svētku kociņš varētu piedzīvot pienācīgu “otro dzīvi”, nevis tiktu noglabāts poligonā kopā ar vairākiem tūkstošiem citu egļu.

    Tāpēc aicinām katram apzināties savas iespējas videi draudīgā veidā atbrīvoties no nozaļojušā svētku dekora. Kompostēt, izmantot iekuram mājās, nogādāt uz briežu dārziem, kā arī izmantot vides apsaimniekotāju sniegtās iespējas, jo arī nokaltušai eglītei var atrast savu vērtību tālāk par poligonu,” aicina “Eco Baltia grupas” vides apsaimniekošanas sektora vadītājs Jānis Aizbalts.

    Iespējams eglītes bez maksas nodot kādā no uzņēmuma apsaimniekotajiem atkritumu šķirošanas laukumiem – Getliņu ielā 5, Rumbulā, kā arī “Kadagas attīrīšanas ietaises”, Kadagā, Ādažu novadā. Tāpat Rīgas Ziemeļu rajona un Vidzemes priekšpilsētas, kā arī Babītes, Mārupes, Salaspils, Ādažu  novadu iedzīvotājiem tiek nodrošināta eglīšu bezmaksas savākšana no klienta adreses. Iedzīvotāji aicināti pieteikt eglītes izvešanu, zvanot pa tel. 8717 vai rakstot uz e-pastu [email protected]. Nodošanai pieteikto egli jānovieto pie sava nama uzstādītā sadzīves atkritumu konteinera.

    Tie SIA “Eco Baltia vide” klienti, kuriem jau pieejami bioloģisko atkritumu šķirošanas konteineri, eglīti aicināti novietot tiem blakus. Tā tiks savākta bez maksas atbilstoši bioloģisko atkritumu konteinera tukšošanas grafikam un atsevišķa pieteikšana nav nepieciešama.

    Eglīšu savākšanu bez maksas nodrošinās līdz 2021.gada 31.janvārim. Pēc tam pakalpojums tiks sniegts par samaksu – 2,50 EUR (ar PVN) par vienu eglīti.

    SIA «Eko Kurzeme» klienti eglītes varēs bez maksas nodot šķirošanas laukumā Liepājā, Ezermalas ielā 11, pirms tam zvanot pa tel.20201995, kā arī šķirošanas laukumā Saldū, Dzirnavu ielā 30, iepriekš piesakoties pa tel. 22022418. Ja nav iespēja pašam nogādāt eglīti uz šķirošanas laukumu, tad to var novietot blakus sadzīves atkritumu konteineram.

    Savukārt Siguldas pilsētas SIA “Jumis” nodrošina eglīšu pieņemšanu šķirošanas laukumā “Zemdegas”, kur Siguldas novada iedzīvotāji tās var nodot bez maksas. Pēc iepriekšēja pieteikuma Siguldas pilsētas robežās Ziemassvētku eglīšu savākšana tiks nodrošināta arī no mājsaimniecībām. Maksa par eglītes izvešanu ir 2,5 eiro/gab (ar PVN). Pakalpojumu var pieteikt, zvanot uz tel. 26112288 vai rakstot uz e-pastu [email protected].

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē