• Kādam jābūt tiešām labam saules krēmam?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    23. maijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Saules aizsargkrēmi kļūst aizvien labāki – tie iedarbojas pat šūnu līmenī, nekaitējot ne mums, ne videi. Kas jāņem vērā, iegādājoties saules aizsargkrēmu, lai tas tiešām būtu efektīvs? Konsultē Linda Kapteine-Veita, dermatoloģe, Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja.

    7 lietas, kas jānoskaidro pirms saules aizsargkrēma pirkšanas:

    1. UVB staru attiecībai pret UVA ir jābūt vismaz 1:2

    Ja SPF (UVB) ir 50+, tad UVA stariem jābūt vairāk nekā 25. Ražotāji bieži izmanto Āzijas sistēmu – burtus PA un plusus. PA+ apzīmē zemu UVA starojuma aizsardzību, bet PA++++ spēcīgu. Jaudīgākajos antiage aizsargkrēmos, kas darbojas pret pigmenta plankumiem, UVA un UVB attiecība ir 1:1.

    2. Aizsardzībai jābūt vispusīgai

    Arī pret infrasarkano starojumu un zilajiem stariem, ko rada ekrānu gaisma un kam ir liela ietekme gan uz cilvēka veselību, gan vidi. Ieteicams izvēlēties tādu līdzekli, kam uz iepakojuma sīki un skaidri norādīts: sastāvs; pret kādiem stariem tas aizsargā; vai ir aizsardzība pret ādas šūnu un DNS struktūru bojājumiem. Svarīgi, lai aizsarglīdzeklis stimulē šūnu dabisko aizsargspēju pret saules izraisīto oksidatīvo stresu.

    3. Sauļojoties pludmalē, izvēlies ūdensnoturīgo

    Norāde Ūdensnoturīgs apliecina, ka līdzeklis nodrošina ādas aizsardzību arī ūdenī vismaz 20 minūtes. Pēc peldes gan tas tik un tā jāuzklāj atkārtoti. 

    4. Izdevīgāk pirkt visai ģimenei paredzēto

    Ja parasti sauļojaties kopā ar bērniem, racionālāka izvēle būs visai ģimenei paredzētie saules krēmi (uz iepakojuma parasti uzzīmēts bērns un sieviete). Šiem krēmiem filtri ir droši arī grūtniecēm un bērniem, pat zīdaiņiem. Turklāt iepakojums parasti ir liels – lai pietiek visiem. 

    5. Bez konservantiem

    Mūsdienīgo saules aizsarglīdzekļu sastāvā nav parabēnu, fenoksietanolu, kas agrāk tika izmantoti kā konservanti, nav arī silikonu, ko savulaik pievienoja, lai būtu vieglāk krēmu uzklāt. Sastāvā vairs nav arī oktokrilēna – agrāk bieži lietota saules filtra, kam bija toksiskā ietekme uz ūdens vidi: okeānu un jūru augiem, koraļļu rifiem.

    6. Spreju, krēmu, fluīdu?

    Sejai, kaklam, dekoltē zonai un rokām piemērotāki ir krēmi, jo to sastāvā ir vairāk minerālo filtru. Šie krēmi nav komedogēni, tos droši var klāt virsū mitrinošam dienas krēmam. Taukainai un kombinētai ādai labāk piemērots matējošs fluīds, tas ir kā šķidrs pūderis, kas neļauj ādai spīdēt. Ir speciāli aizsarglīdzekļi ar nomierinošu iedarbību, kas paredzēti konkrētu ādas problēmu ārstēšanai un aizsardzībai, piemēram, rozācijas vai aknes skartai ādai.

    Nopērkami arī saules krēmi ar toni, kas nodrošina aizsardzību un vienlaikus nomaskē kosmētiskos defektus – rētas, pinnes, asinsvadus un citas ādas problēmas. Ja krēms ir paredzēts kādai specifiskai problēmai, piemēram, sārtai ādai, nav jāuztraucas, ja tonis tūbiņā neizskatās patīkams – uzklāts uz ādas, tas izskatās citādi. 

    7. Ērta un droša forma

     Arvien populārāki kļūst izsmidzināmie līdzekļi, jo tie ir ērtāki, viegli var uzpūst arī uz pleciem un rokām. Tie ir ļoti dažādi – gan izteikti eļļaini, gan tādi, kas šķiet gluži kā ūdens un nesatauko ādu. Turklāt spreja formas iepakojumā līdzeklim nav saskares ar gaisu, tāpēc tas ilgāk saglabā savu efektivitāti. Jo dabīgāks aizsarglīdzeklis, jo tas saudzīgāks videi un cilvēka veselībai, taču tāda līdzekļa iedarbības spējas saglabājas ne ilgāk kā 6–9 mēnešus, maksimums gadu, tāpēc katru sezonu ieteicams iegādāties jaunu līdzekli.

    Nanodaļiņas nav kaitīgas!

    Dažkārt cilvēki satraucas, ka saules krēmu sastāvā esošie minerālfiltri cinka oksīds un titāna dioksīds tiek sasmalcināti sīkās nanodaļiņās, kas varētu uzsūkties organismā un radīt blaknes. Ir pārbaudīts – nanodaļiņas koncentrējas tikai ādas virsējā kārtā, kur tās veido aizsardzību, un dziļāk organismā neuzsūcas.  

    Atjauno ik pēc divām stundām!

    Ja visu dienu rosies pa dārzu, gozējies pludmalē vai esi aktīvā atpūtā, tad vajadzētu saules aizsardzību atjaunot ik pēc divām stundām. Ļoti ērti ir spreji – jūtot, ka sāk svilt, aši uzpūt.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē