• Kā zināt, vai ķēdīte ir no tīra zelta?

    Dārglietas
    Aiva Alksne
    10. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    No vecmāmiņas mantota vai no kāda eksotiska ceļojuma dāvanā atvesta ķēdīte – kā pārliecināties, ka tā ir no īsta zelta un nav viltojums?

    Pārbaudīt juvelierizstrādājuma sastāvu var Latvijas proves birojā, tālrunis 67216485.  Tomēr vispirms vērts apskatīties, kas ir norādīts provē. Tīrs zelts ir pārāk mīksts, tādēļ, gatavojot rotas, tam pievieno materiālus, kas maina gan dārgmetāla apstrādes īpašības, gan izstrādājuma cenu. Prove jeb raudze ir skaitlis, kas rāda tīra dārgmetāla masas īpatsvaru kausējumā. Ieliekot aiz pirmajiem diviem cipariem komatu, var saprast, kāda daļa no sakausējuma ir dārgmetāls. Zelta proves: 375; 585; 750; 916; 999. Proti, zelta prove 585 liecina, ka sakausējumā ir 58,5% zelta.

    Pērkot rotu ar proves zīmogu un marķējuma zīmi juvelierizstrādājumu veikalā vai citā drošā tirdzniecības vietā kādā no Eiropas Savienības valstīm, var gana droši paļauties, ka tā nebūs viltota. Savukārt ārpus Eiropas Savienības risks ir daudz lielāks.

    Jāņem vērā – nav tādas vietas pasaulē, kur zeltu var nopirkt daudz lētāk, – zelts maksā tik, cik maksā, un cenu starpību var radīt tikai liels apgrozījums, kas ļauj samazināt tirdzniecības uzcenojumus.

    Piemēram, iecienīta dārgmetālu – īpaši zelta – pirkšanas vieta ir Turcija, zeltlietu pirkšanai iecienīta, taču visai nedroša valsts ir Indija.

    Savulaik tur bijusi tradīcija – rotkalim iedeva simt gramu dārgmetāla, viņš no tā izgatavoja tieši tikpat smagu rotu, bet pasūtītājs par darbu nemaksāja. Rotu izgatavotāja peļņa bija gabaliņš no pasūtītāja atnestā dārgmetāla – daļu zelta rotā aizvietoja ar citu metālu. Kad vienu rotu pārkausēja citā, atkal tika izmantota ierastā prakse – cik smaga bijusi vecā rota, tikpat svēra arī no jauna izgatavotā, un atkal daļa dārgmetāla tika aizvietota ar kaut ko lētāku.

    Indijā var nopirkt gan ļoti augstvērtīga, gan, kā saka, stipri vien atšķaidīta zelta rotas – vēsturisko aspektu dēļ apgrozībā ir visdažādākie metālu maisījumi. Turklāt jāņem vērā, ka Indijā ir aptuveni 250 zelta testēšanas laboratoriju – gan labāk, gan sliktāk aprīkotas, godīgas un mazāk godīgas.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē