• Kā vasarā par sejas ādu rūpējas ādas ārstes?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    28. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā par seju vasarā rūpējas ādas ārstes? Vasaras ritmā viņu pieredze var noderēt arī tev!

    Saldēta zaļā tēja un stiki ar SPF

    Dr. ALDA NOGOBODE, kosmetoloģe un fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārste, strādā Kolonnas Lāzerklīnikā:

    Mani ikdienas paradumi sejas ādas kopšanā vasaras sezonā ir diezgan nemainīgi.

    • No rītiem notīru seju ar micelāro ūdeni, ko izvēlos no dažādiem ražotājiem, piemēram, La Roche Posay, Bioderma u. c. Tad sejas atmodināšanai norīvēju ādu ar sasaldētu ledus gabaliņu ar zāļu novārījumu, biežāk izmantoju sasaldētu zaļo tēju. Pēc tam uzklāju Bioderma Hydrabio Serum hialuronskābes serumu – tā sastāvā ir dažāda lieluma hialuronskābes molekulas, kas nodrošina maksimālu ādas mitrināšanu visas dienas garumā.
    • Ja dienu pārsvarā paredzēts pavadīt telpās, izvēlos pamatkrēmu ar liftinga efektu un vieglu tonālo krēmu ādas tonī. Savukārt, ja dienu plānoju pavadīt ārpus telpām, tad kā pamatkrēmu biežāk izvēlos bagātīgi mitrinošu krēmu un papildus izmantoju saules aizsargkrēmu ar augstu SPF filtru. Mūsdienu saules līniju piedāvājumā man ļoti patīk speciālie līdzekļi spreja formā, ko var uzsmidzināt pāri grimam. Ir speciāli stiki – zīmulīša formas saules līdzekļi ar SPF 50+, līdzīgi mini dezodorantiem. Tos ļoti ērti lietot spēcīga UV starojuma laikā jutīgākajām sejas zonām – deguna virsmai, zemacu zonai, ausu ārējai daļai, kas tiešos saules staros parasti ļoti ātri apdeg. 
    • Vakaros svarīgs ir labs grima noņēmējs – man patīk Guinot. Pēc tam ar maigi attīrošu La Roche Posay želeju nomazgāju dienas putekļus, noskaloju seju ar ūdeni un vēlreiz notīru ar micelāro ūdeni. Vakaros lietoju Defend C25 serumu ar bioatjaunojošu sastāvu – C, E, PP un citiem vitamīniem, hialuronskābi – un pēc tam uzklāju nakts krēmu.
    • Acu zonas kopšanai divas reizes dienā lietoju The Look krēmu acu zonai, jo tas uzlabo ādas mikrocirkulāciju un mazina sīkās grumbiņas.
    • Vasarā ļaujos arī profesionālām sejas kopšanas procedūrām. Reizi divās nedēļās izvēlos mandeļskābes pīlingu, kas aizsargā šūnas no UV bojājuma, novērš pigmentplankumu veidošanos un stimulē šūnu bioatjaunošanos. Manai ādai ļoti noderīga ir arī Guinot hidradermijas procedūra, kas ļoti dziļi un ilgstoši mitrina un atjauno ādu. Vēl noteikti izmantoju klasiskās mitrinošās maskas. Man ļoti patīk tīra alvejas maska no Sesderma – tā ir skaisti zaļā krāsā, ļoti noder pēc katras saules peldes.

    Aizsargā arī galvas ādu

    Dr. INGA ZEMĪTE, triholoģe jeb galvas ādas un matu problēmu speciāliste un ģimenes ārste:

    Mana ādas kopšana vasarā ir ļoti vienkārša – jo mazāk sejas ādu aiztieku, jo labāk. No rīta nomazgāju seju ar ūdeni un uzlieku Lancome vai Dermastir mitrinošo krēmu. Tam virsū klāju Loreal pūderkrēmu True Match, jo tas gan satur saules aizsargfiltrus, gan arī nogludina ādu un paslēpj sīkas nebūšanas, piemēram, ja ir kāda pūtīte.

    Vismaz reizi vasaras mēnešos aizeju pie kosmetologa, lai palutinātu sejas ādu ar mitrinošu masku. Kosmetoloģe pirms tam vienmēr dziļi attīra un sakopj ādu. Vasarā, īpaši saulainās dienās, vienmēr atceros par saules aizsardzību – tas attiecas gan uz ķermeņa ādu, gan sejas ādu, gan, protams, uz matiem, ko steigā mēs bieži vien aizmirstam, taču galvas āda ir ļoti jutīga. Ja mati ir veseli un biezi, tie kalpo kā aizsargs galvas ādai. Bet pacientiem, kam mati kļūst plānāki vai izkrīt, iesaku rūpēties par galvas ādas un matu aizsardzību no saules starojuma kaitīgās iedarbības. Es pati cenšos pasargāt galvas ādu no saules ar galvassegu, parasti cepuri, vai lietoju matu līdzekļus, kas satur saules aizsargfiltrus. Priekšroku dodu tiem līdzekļiem, kas paliek matos, piemēram, neizskalojamiem matu balzamiem vai kondicionieriem. Izvēloties veikalā matu kopšanas līdzekļus, vienmēr izpētu etiķeti un pajautāju pārdevējai, vai līdzeklis satur saules filtrus.

    Dažkārt gadās, ka pēc sauļošanās vai kāda piknika, kad apēsts kas asāks, galvas āda sāk blaugznoties, var arī parādīties ādas apsārtums un jutīgums – tad izmantoju matu šampūnus un tonikus, kas satur burvjulazdas ekstraktu. Piemēram, tagad aptiekās ir parādījies Erol Healthcare šampūns, kas ir viens no maniem favorītiem. Ar to mazgāju matus, bet ādas kairinājuma mazināšanai lietoju Erol Healthcare toniku – to iepilinu galvas ādā. Vēl lietoju DSD 4.5 de Luxe keratīna serumu, kura sastāvā ir zaļās tējas ekstrakts, kas stimulē matu augšanu un uzlabo matu struktūru. Es vairāk uzticos iekšķīgi lietojamiem līdzekļiem matu un ādas kopšanai un regulāri lietoju uztura bagātinātāju Effluvium, kas paredzēts matu skaistumam un veselībai.

    Attīra ādu ar pīlingu

    ILZE ACTIŅA, kosmētiķe un sejas estētikas speciāliste Veselības centra 4 estētiskās medicīnas klīnikā 4. dimensija:

    Pirmais un galvenais vasarā – tā ir ādas mitrināšana un saules aizsargkrēms. Mūsdienās otrais ir vēl svarīgāks nekā pirmais, jo saulīte ir ar zobiņiem un ir jābūt ļoti saprātīgām, jārūpējas par sevi, lai saules kaitējums nenestu postošas sekas nākotnē.

    • No rīta es tonizēju ādu. Samitrinu to ar micelāro ūdeni un vieglītēm notīru. Tad ņemu aptiekās un skaistuma klīnikās nopērkamās Mesoesthetic ampulas – dažādus koncentrātus, mitrinātājus, olbaltuma vai hialuronskābes ampulas, ko izvēlos pēc tā, kas man tajā brīdī šķiet svarīgāks – uzklāju to saturu uz ādas un ļauju iesūkties. Pēc 3–4 minūtēm uzklāju vieglu sejas krēmu un acu krēmu. Lietoju Biodroga Energize Perfect 24 stundu krēmu un fluīdu acīm. Tā kā tiem nav klāt saules aizsargfaktora, ja dodos ārā, papildus klāju līdzekli ar SPF.

      Šovasar izmantoju saules spreju vai krēmu no Uriage Barisan ar SPF 30, spēcīgā saulē ar SPF 50. Kad pārvietojos pa pilsētu, esmu laukos vai braucu ar riteni, man vienmēr somā ir šī krēma mazie paraudziņi (testerīši), lai klājumu var atjaunot. Uriage saules sērijā ir arī mazs spreja iepakojums, ko ērti nēsāt līdzi somiņā un ērti izsmidzināt uz sejas. Saules aizsarglīdzekli vasarā vienmēr lietoju, kad dodos uz darbu, jo mašīnā ceļā paiet kādas 30–40 minūtes. Ja man jāstrādā līdz vēlai naktij, aizsarglīdzekļa kārtiņu nav vajadzības atjaunot, to daru tikai tad, ja dodos ārā dienas laikā. Lai aizsargātu sejas ādu un acis no saules, ārā ejot vienmēr uzlieku saulesbrilles.
    • Vakarā visu dienas kārtu mazgāju nost. Tam izmantoju putas un micelāro ūdeni. Pēc tam atkal uzklāju ampulas saturu un krēmu, tāpat kā no rīta.
    • Reizi nedēļā vakarā uztaisu sejas ādai vieglo vasaras pīlingu ar Biodroga Skin Refining Peeling vai Mesoesthetic Jessner Peel, lai āda būtu tīra, lai neveidojas raga slānis, lai tā elpo. Pīlingam izmantoju arī vieglās augļskābes – līdz 30 procentiem, mana iecienītākā vasaras skābe ir Jessner.
    • Vasaras masku klāstā man tagad ir divas favorītes – termālā ūdens maska, ko uzklāju vakarā kā krēmu un atstāju uz nakti, un salvešu/lokšņu maskas ar olbaltumu vai hialuronskābi.
    • No tautas receptēm vasarā sejas atsvaidzināšanai un sakopšanai ir ļoti noderīga maska, ko iesaku arī savām klientēm: rupji samaltas linsēklas aplej ar 60 gramiem ūdens, patur, līdz sabiezē, tad liek biezā kārtā uz marles, ko guļus stāvoklī tur uz sejas 20 minūtes. Šāda maska ļoti labi mitrina ādu, nomierina, noņem tūsku, tai piemīt arī liftinga efekts.

    Respektē ādas jutīgumu

    Dr. LINDA KAPTEINE-VEITA, dermatoveneroloģe, Veselības centra 4 Dermatoloģijas klīnikas metodiskā vadītāja:

    Vasarā seju kopju ļoti vienkārši! No rīta, kā mani iemācījuši vecāki, seja jānomazgā ar vēsu ūdeni – acis atveras un ir lieliska možuma un svaiguma sajūta. Tas jau ir kļuvis par manu ikrīta rituālu. Kas attiecas uz krēmiem…

    Tā kā man ir ļoooti jutīga un alerģiska āda no maskām un dezinfekcijas līdzekļiem, ko lietoju darbā, man der tikai tādi kopšanas produkti, kas nomierina ādu. No rīta un vakarā lietoju Bioderma Sensibio micelāro ūdeni, tas ir paredzēts tieši jutīgai ādai. Ļoti noderīgs ir Institut Esthederm E vitamīna serums – tas labi atjauno ādas epidermu. Serumu klāju tad, kad vajag – no rīta, noteikti vakarā, reizēm arī pa dienu, ja āda ir sausa. Ja ir kāds iekaisums uz ādas, uzsmērēju serumu vairākas reizes dienā.

    Vasarā, ja zinu, ka būšu ārā ilgāk par 20 minūtēm, uzklāju Institut Esthederm saules krēmu Bronz Repair – tas sniedz labu iesauļošanās iespēju un pretgrumbu iedarbību. Ja āda ir jutīga vai iekaisusi, tad izvēlos Sun Intolerance saules krēmu no Institut Esthederm, kas ir piemērots tieši jutīgai ādai, kurai saule var izraisīt apsārtumu, alerģiju un citas ķibeles. Protams, uzturoties saulē ilgstoši, krēms jāuzklāj atkārtoti.

    Kad vakarā atnāku no darba, seju noskaloju ar tīru ūdeni. Nelietoju ne ziepes, ne putas, jo man ir ļoti sausa āda. Ja ļoti vajag, micelārais ūdens visu notīra.

    Reizēm man gribas mazliet atjaunot ādu – tad izbaudu Algotherm kursu, jūras augu kosmētiku jutīgai ādai. Esmu aptiekas kosmētikas fane, un šī vairāk ir tieši ārstnieciskā kosmētika. Vasarā kā mitrinošu līdzekli reizēm lietoju Algotherm augstas panesamības aizsargājošo fluīdu. Reizi trijās nedēļās vai reizi mēnesī mājas apstākļos cenšos uzlikt arī Institut Esthederm hialuronskābes masku.

    Lieliski, ja vasarā somiņā ir līdzi kompaktais pūderis ar saules filtru – tas ir perfekts sausai ādai, ja kārojas izskatīties labi.

    Lutinu ādu ar maskām

    Dr. ALENA SOHA, dermatoveneroloģe AIWA klīnikā un Medicīnas centrā ARS:

    No rīta pēc mazgāšanās seju vienmēr atsvaidzinu ar termālo ūdeni. Manai ādai vislabāk der franču dermokosmētikas Uriage termālais ūdens. Tas ir dabisks avota ūdens, bagātīgi satur mikro un makro elementus, šis ūdens ir izotonisks – tas neizraisa sejas ādas sausumu vai pietūkumu. Dažkārt lietoju arī Pevonia RS2 toniku jutīgai ādai.

    Vasarā dodu priekšroku vieglas tekstūras un konsistences līdzekļiem. Lietoju Vichy Mineral 89 serumu, kura sastāvā 89 procenti ir termālais ūdens, mikro un makro elementi, kā arī hialuronskābe. Tas sniedz ādai viegluma sajūtu un labi mitrina to. Pēc tam atkarībā no laikapstākļiem uzklāju krēmu ar SPF 30 vai 50.

    Saulainā un karstā laikā izvēlos Bioderma Photoderm Spot Age antioksidantu krēmu-gelu ar SPF 50 vai La Roche Posay Anthelios Shake Fluids SPF 50. Tā kā SPF negādā par aizsardzību visu dienu, man vienmēr ir līdzi kāds līdzeklis ar SPF spreja formā – man patīk Uriage Mist SPF 30, to labi var izmantot, lai aizsargātu atklātās ķermeņa vietas.

    Vasarā nelietoju tonālo krēmu, bet dažkārt, lasot lekcijas vai citos svarīgos pasākumos, izvēlos līdzekļus ar CC funkcijām un tonīti. Pašlaik mans iecienītākais ir Pevonia Youth Renew Tinted Cream SPF 30. Šim līdzeklim ir kopjoša funkcija, tas diezgan labi mitrina ādu, un ir ļoti viegls, dabīgs tonējošais efekts. Ja vajag nopietnāku maskējošo funkciju, izvēlos profesionālo kosmētiku – Yellow Rose CC Cream SPF 30 ar toni.

    Vakaros vasarā lietoju sejas mazgāšanas gelu vai 2–3 reizes nedēļā kādu līdzekli mazgāšanai ar skrubējošām daļiņām. Vakarā lietoju arī Pevonia koncentrātu ar stabilizētu C vitamīnu un hialuronskābi, tas sniedz papildu antioksidantus, aizsardzību un mitrināšanu. Krēmu – pēc vajadzības.

    No rītiem, ja man ir laiks vai nepieciešamība, kādas 2–3 reizes nedēļā lietoju vienreizējās maskas acu zonai (patchpačus jeb gatavās lokšņu maskas acu zonai). Tās ir jau gatavas lietošanai – auduma loksne piesūcināta ar aktīvo vielu koncentrātu. Maskas glabāju ledusskapī, lai vajadzīgajā mirklī tās būtu aukstas, tad efekts ir labāks un patiešām palīdz uzmundrināt seju.

    Man patīk Payot Patch maskas, tām ir ļoti laba anti age funkcija, ja nepieciešams, tās palīdz pret tumšiem lokiem un aktivizē limfodrenāžas funkciju, tā mazinot tūsku. Vēl man ļoti patīk Meder acu gels Blepharolight ar niacinamīdu un kofeīnu – tas uzlabo mikrocirkulāciju ādā un mitrina. Arī sejas ādai vasarā ļoti bieži izmantoju maskas – ideāls formāts ir gatavās salvešu maskas, ko labākam efektam glabāju ledusskapī. Ja ir laiks, uzklāju vēsu masku uz sejas un guļus vai sēdus lasu grāmatu. Vislabāk man patīk Meder Hydro-Fill maska, tā ļoti labi mitrina ādu.

    Var lietot arī dabīgās ogu maskas. Var likt, piemēram, zemenes, bet jābūt garantijai, ka ogas ir tīras no ķīmijas – no sava dārza, no laukiem un zināma saimnieka. Ogu maskas ir svarīgi likt vakarā, jo tās satur augļskābes, kuras dienā uz ādas var izraisīt fotoķīmisku reakciju, kas izpaužas kā ādas apdegums, apsārtums. Es pati gan neizmantoju ogu maskas, jo uzskatu, ka tās papildus kairina ādu, nevis uzlabo tās stāvokli. Tagad ir ļoti labas profesionālās un aptieku maskas. No tautas līdzekļiem vasarā uz sejas droši var likt alveju – tā nesatur augļskābes un ļoti intensīvi mitrina ādu. Uz sejas droši var likt arī gurķi – tā sastāvā ir daudz ūdens, kas mitrina ādu.

    Kvalitatīvi attīri ādu!

    KRISTĪNE ZABLUDOVSKA, dermatoloģe, Lāzermedicīnas klīnika

    Vasarā ir svarīga ādas mitrināšana, aizsardzība no saules un kvalitatīva ādas attīrīšana, lai izvairītos no raga slāņa sabiezēšanas, kas rudenī ādu padara pelēcīgu, raupju un veicina izsitumus.

    Ādas kopšanai mājās ir būtiska nozīme. No rītiem sejas ādas attīrīšanai izmantoju Bioderma micelāro ūdeni vai Ducray Keracnyl. Pēc tam uzklāju Algotherm Tolerance serumu, ar 2–3 pilieniem pietiek visai sejai. Tas ir ļoti viegls un rada patīkamu sajūtu. Virsū klāju Filorga Oxygen Glow krēmu.

    Vasarā lietoju kādu aizsarglīdzekli pret sauli ar SPF 50 – bez tā no mājas neizeju. Favorītu lomā ir Chanel CC krēms SPF 50 ar tonīti vai Chanel Les Beiges ar SPF 30 – šis arī ir ar toni, bet ļoti viegls, kā fluīds, atšķirībā no CC krēma, kas ir vairāk maskējošs. Lai dienas laikā atjaunotu SPF, jo tas darbojas tikai divas stundas, izmantoju La Roche Possay Mist SPF 50, tas ir vieglas konsistences izsmidzināms aerosols, ko var pūst virsū dekoratīvajai kosmētikai, seja pirms tam nav jānomazgā.

    Ļoti patīk arī Dermastir SPF 50 krēms ar kaviāru, tam ir ļoti viegla konsistence un dziļi mitrinoša iedarbība. Karstā laikā ļoti noderīgs ir Uriage termālais ūdens ar SPF 30, tas atsvaidzina un vienlaikus nodrošina aizsardzību pret kaitīgajiem UV stariem. Ideāls mitruma atjaunošanai ir Institut Esthederm celulārais ūdens, ko papildus lietoju arī vakaros pirms krēma uzklāšanas.

    Dziļākai ādas attīrīšanai reizi nedēļā izmantoju skrubi Dermastir Caviar Gommage Scrub vai Filorga Oxygen Scrub Mask – tas ir skrubis un maska vienlaicīgi. Līdzeklis jānotur uz sejas 15–20 minūtes, lai tas vispirms noskrubē seju un tad, perlītam reaģējot, āda tiek intensīvi apskābekļota. Man ir taukains ādas tips ar noslieci uz pinnēm un jutīga sejas āda, tādēļ ādas raga slāņa attīrīšanai papildus izmantoju enzīma pīlingus, kas nesatur abrazīvas daļiņas, piemēram, Algotherm Enzyme Peeling.

    Vakarā notīru ādu ar Bioderma micelāro ūdeni vai Ducray Keracnyl gelu un papildus lietoju Filorga Oxygen Peel toniku pilnvērtīgai ādas attīrīšanai. Mani favorīti ir vieglas konsistences želejveida krēmi ar vieglu tekstūru, kas ātri iesūcas un nerada smaguma sajūtu uz sejas. Ja laika ir vairāk, lai palutinātu sejas ādu, 2–3 reizes nedēļā izmantoju ampulas ādas mitruma atjaunošanai un reģenerācijai, piemēram, Dermastir EGF oligopeptīdu vai Babe Proteoglycan ampulu.

    Bieži lieku arī maskas. No dabīgajām – gurķu. Joprojām no mājas skrubjiem izmantoju arī kafijas biezumus. Ogas un citus dabīgos produktus maskās izmantoju ļoti reti, jo no tiem man mēdz būt alerģiska reakcija. Alveju arī diezgan reti – labāk patīk lietot jau gatavos alvejas gelus. Piemēram, Babe ir simtprocentīgs alvejas gels. Tas intensīvi mitrina, vasarā arī atdzesē ādu un nodrošina īpaši labu ādas kopšanu pēc saules.

    Toties ļoti noderīgas vasarā ir mitrinošās maskas, piemēram, Dermatir Post-Op hialuronskābes maska – plēvītes veidā, intensīvi mitrina ādu, ideāli der pirms pasākumiem vai no rīta. Ja ādai ir tendence uz tūskainību, vēlams masku turēt ledusskapī, lai tā būtu vēsa. Man patīk arī Institut Esthederm maska Intensive Hyaluronic. Poru attīrīšanai izmantoju Institut Esthederm Gentle Deep Pore Cleanser.

    Papildus cenšos aiziet pie kosmetologa. Tā var būt ādas attīrīšana ar ultraskaņu, masāža, lai uzlabotu ādā mikrocirkulāciju. Dziļai un intensīvai ādas mitrināšanai ļoti noderīgas ir mezoterapija un biorevitalizācija – ar injekciju palīdzību kompensē zudušo mitrumu. Šīs procedūras bieži iesaku savām pacientēm, kā arī – ja nepieciešams, liftinga lāzerprocedūras (piemēram, Clear Lift), ko var veikt arī vasarā, lai uzturētu ādu tonusā un atjaunotu tās tvirtumu. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē