• Kā sakopt matus pavasarim?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    15. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pavasarī mati, tāpat kā māja un dārzs, ir jāsakopj jaunajai sezonai. Ja pēc ziemas tie izskatās sausi, saguruši un nespodri, vajadzīga īpaša kopšana. Lūk, 10 svarīgākie priekšnoteikumi veselīgu matu izskatam.  

    Konsultē friziere Tatjana Kohana, saloni Tokyo HS, un friziere Mārīte Gaidele.

    • Sāc ar frizieri
      Vispirms vajadzētu aplīdzināt aplūzušos matu galus. Pārējo matu kvalitāte no tā nemainās, tomēr matu galu apgriešana uzlabo matu izskatu un atvieglo turpmāko kopšanu. Ne tikai bojātiem, bet arī jebkuriem matiem vērtīgas ir salonā veiktās atjaunojošās matu procedūras, un arī ikdienas matu kopšanas līdzekļu izvēlē der pajautāt padomu frizierim, lai objektīvi novērtētu savu matu pašreizējo stāvokli. Rūpīgi lasi norādes uz matu kopšanas līdzekļu iepakojuma, arī tās palīdz atrast vajadzīgo produktu. 
    • Mitrini matus un galvas ādu
      Tāpat kā visam dzīvajam dabā, arī matiem un galvas ādai pavasarī ir vajadzīga regulāra mitrināšana, īpaši tad, ja mati ir ķīmiski vai termiski apstrādāti. Var gadīties, ka ar klasisko trio – šampūnu, kondicionieri un masku – vien nepietiek, tad papildus var izmantot serumu, losjonu, matu eļļu u. c. līdzekļus, kas mitrina un nogludina matus, piešķir tiem mirdzumu.
    • Pabaro, lai spēj noturēt mitrumu
      Matu ārējo slāni jeb kutikulu veido ragvielas šūnas, kas noslāņojas plēksnēs cita uz citas līdzīgi kā zivs vai čiekura zvīņas. Labos apstākļos plēksnītes ir aizvērušās, cieši piegulst cita citai un mats izskatās labi – gluds, spīdīgs un elastīgs. Par mata aizsardzību no vides gādā hidrolipīdu (ādas tauku un sviedru) slānītis – dabisks kondicionieris, kas mitrina un ietauko kutikulas plēksnītes. Ja kāda iemesla dēļ hidrolipīdus nespēj saražot pietiekamā daudzumā, mati kļūst sausi, kutikulas plēksnītes paceļas augšup, un mati zaudē elastību un spīdumu. Lipīdu deficītu var ietekmēt arī karstums – saule, UVS –, nesaudzīga matu žāvēšana un veidošana, vides piesārņojums, agresīvi ķīmiskie līdzekļi – matus balinot, krāsojot, ilgviļņojot. Atvērtās matu zvīņas nespēj noturēt sevī mitrumu un burtiski izkalst, tāpēc matus vispirms vajadzētu pabarot – piesātināt ar vērtīgiem lipīdiem, un tad var mitrināt. 
    • Attīri galvas ādu 
      Galvas ādai, tāpat kā sejas un ķermeņa ādai, regulāri ik pēc 7–10 dienām ir nepieciešama dziļāka attīrīšana ar speciālu skrubi vai masku, ko lieto pirms matu mazgāšanas. Tas noloba atmirušās ādas šūnas, likvidē lieko tauku kārtu, atbrīvo ādu no netīrumiem, piesārņojuma, putekļiem un lietotās matu kosmētikas daļiņām, ar ko parasts šampūns īsti galā netiek, tā uzlabojot ādas elpošanu un apasiņošanu, kas savukārt stimulē matu saknīšu apgādi ar skābekli un barības vielām.
    • Bojātiem matiem – atjaunojošie līdzekļi
      Ja mati ir kļuvuši trausli, nedzīvi, lūst, ja tos nevar ne ataudzēt, ne lāgā sakopt, tas nozīmē, ka mati ir sabojāti līdz pat dziļākajiem slāņiem – matu šķiedrās ir saplīsušas matu saites. Lai atjaunotu matu spēku un elastību, jālieto atjaunojošo sēriju līdzekļi, kas restaurē mata šķiedru struktūru un veido jaunas saites mata iekšpusē. To aktīvās vielas vienlaikus aizpilda bojātos slāņus un nogludina matu zvīņas, aizkavējot to lūšanu.
    • Uzlabo mirdzumu un toni
      Ja mati zaudē mirdzumu un skaisto toni, lieto matu maskas! To molekulārais sastāvs iedarbojas līdz pat mata kodolam, piepilda un atjauno matu struktūru visos slāņos, nodrošinot matiem elastību un mirdzumu. Lieliski noder maskas ar dažādu toņu pigmentiem. Tās atsvaidzina esošo matu toni starp krāsošanas reizēm. Te svarīgi matu masku ieklāt izmazgātos, ar dvieli nosusinātos matos, lai ūdens molekulas neatšķaida aktīvo vielu koncentrāciju un nekavē to iedarbību. Izcili labu efektu sniedz matu glazēšana. Tā ir jauna salona tehnoloģija, kas, nebojājot matu struktūru, pārklāj matus ar caurspīdīgu glazūru – ir pieejami 32 modīgi toņi. Glazūra izlīdzina kutikulu, piešķir matiem veselīgu spīdumu un zīdaini gludu sajūtu un noturību līdz pat sešām nedēļām.
    • Nomierini galvas ādas jutīgumu
      Parasti pavasarī galvas ādas problēmas izzūd dabiski, tomēr, ja ir diskomforts – jutīgums, sausums, nieze, blaugznas un ādas lobīšanās –, lieto galvas ādas tipam piemērotus mitrinošus līdzekļus, kas jāklāj tieši uz galvas ādas. Meklē uz etiķetes – jutīga āda, balance, sesitive utt. Gandrīz katram zīmolam ir šāda līnija, kas mitrina, nomierina un līdzsvaro galvas ādu.
    • Stimulē matu augšanu
      Ja mati kļūst plānāki, pastiprināti izkrīt, lieto galvas ādu enerģizējošus serumus, ampulas un losjonus matu augšanas veicināšanai. Tos klāj tieši galvas ādā un neizskalo. Stimulējošas sastāvdaļas lokāli pabaro mata saknītes un atjauno izsīkušo enerģiju, kas uzmundrina cilmes šūnas, lai tās atsāk jaunu matu veidošanu. Tam gan ir vajadzīgs laiks un regulāras rūpes, uz jūtamu rezultātu var cerēt tikai pēc kāda mēneša, un tikai pēc 2–3 mēnešiem var redzēt, ka mati sāk augt, bet pa īstam novērtēt ieguldītās pūles varēs tikai pēc kāda pusgada. Atceries, ka slaiduma diētas ļoti slikti ietekmē matu augšanu. Lai nodrošinātu organismu ar matiem nepieciešamajām uzturvielām, papildus var uzņemt B grupas vitamīnus, folijskābi, biotīnu, cinku, silīciju, selēnu, dzelzi, omega 3, 6, 9 taukskābes un kolagēnu.
    • Saudzē matus!
      Mazgā matus siltā vai remdenā ūdenī ar maigu šampūnu un vienmēr lieto kondicionieri. Mitri mati ir trausli, lai nesaplēstu to kutikulu, saudzīgi tos nosusini dvielī un vai nu ļauj bez fēna izžūt, vai izvēlies zemu temperatūru. Izvairies no mitru un slapju matu ķemmēšanas – tas traumē matu struktūru. Pērkot ķemmi vai suku, pārvelc to vairākas reizes pār roku – ja tā kaut mazliet skrāpē, meklē citu. Ķemmes zaru galiem jābūt apaļiem. Neliec matos metāla un cietas plastmasas matu sprādzes un parastās gumijas, kas plēš un bojā matus, lieto dabīgā zīda matu lentes, gumijas. Matiem nāk par labu arī zīda spilvendrānas. 
    • Rūpējies par matiem briedumā!
      Matu kopšana, tāpat kā sejas ādas kopšana, katrā dzīves posmā mazliet atšķiras. Kad hormonu svārstību ietekmē mainās vide ap matu sīpoliņiem, tie tiek sliktāk apasiņoti, palēninās arī tauku dziedzeru funkcijas, tāpēc mati kļūst smalkāki, sausāki, izkrīt, lēni aug, sirmo, nepakļaujas veidošanai, arī galvas āda kļūst jutīgāka. Daži zīmoli piedāvā produktus nobriedušiem matiem, novājinātu, sirmu un sausu matu kopšanai ar pretnovecošanas iedarbību. To vielas atjauno un stiprina matu struktūru. Ja nevēlies krāsot sirmos matus, ir speciāli līdzekļi un arī salonprocedūras, kas tiem noņem dzelteno toni. Papildus kopšanai lieto arī veidošanas līdzekļus – putas, serumus, kas palīdz uzturēt matu apjomu. 

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē