• Kā saglabāt skaistu un starojošu sejas ādu pēc iespējas ilgāk?

    Skaistumkopšana
    Ievas Veselība
    Ievas Veselība
    8. aprīlis
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Vesela un starojoša sejas āda nodrošina labu pašsajūtu un vairo skaistumu, taču, kā panākt, lai āda ir vesela un mirdzoša ilgtermiņā? Padomos dalās farmaceite Ivanda Krastiņa.

    «Skaistu un starojošu ādu ilgtermiņā var iegūt, tikai ievērojot veselīgu dzīvesveidu un rūpējoties par ādas kopšanu, kas nozīmē regulāru tās tīrīšanu, barošanu, mitrināšanu un aizsargāšanu. Īstermiņā var maldīgi šķist, ka āda izskatās starojoša un atpūtusies, neieguldot lielas pūles – jo īpaši gados jaunākām meitenēm – taču laika gaitā ādas stāvoklis pasliktināsies, un tā uzlabošanai būs jāiegulda ievērojami vairāk laika un resursu,» stāsta Ivanda Krastiņa.

    1. Veselīgs dzīvesveids

    Svarīgākais priekšnosacījums starojošas ādas iegūšanai ir dzīvesveids. Sejas āda ir viens no pirmajiem rādītājiem, kurā atspoguļojas nepietiekams vai nekvalitatīvs miegs, nesabalansēta ēdienkarte un pārlieku augsts stresa līmenis. Ja dzīvesveids nav pietiekami veselīgs, var mainīties sejas ādas tonis, parādīties pinnes un priekšlaicīgas ādas novecošanās pazīmes.

    «Viena no pamanāmākajām iezīmēm ir pārlieku liels ogļhidrātu daudzums uzturā. Šī iemesla dēļ jauniešiem visbiežāk parādās pinnes, bet pieaugušajiem āda kļūst blāva un nespodra. Ogļhidrāti ir jāiekļauj ēdienkartē, taču tie nedrīkst būt dominējoši.

    Sejas izskata uzlabošanai vērtīgi ir augļi, ogas un dārzeņi – tie ir dabisks antioksidantu avots, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, samazinot ādas novecošanos.

    Turklāt tas nav vienīgais ieguvums, piemēram, jaunākie pētījumi liecina, ka, bagātīgi uzturā lietojot tomātus, organismā rodas dabiska UV starojuma noturība, kas var būt pielīdzināma pat SPF 7 aizsardzībai,» stāsta farmaceite.

    2. Tīrīšana

    Lai iegūtu mirdzošu ādu, tai ik dienu nepieciešama rūpīga un regulāra kopšana. Vēl jo vairāk – āda jātīra divreiz dienā, gan no rīta, gan vakarā.

    Joprojām izplatīts ir mīts, ka seja jātīra tikai tad, ja lietota dekoratīvā kosmētika, taču patiesībā tas jādara ikvienam.

    Dienas laikā uz sejas uzkrājas netīrumi, kas oksidējas un neļauj ādai elpot, savukārt naktī organismā notiek vielmaiņas procesi, šūnas aktīvi attīrās, izvada toksīnus un vielmaiņas gala produktus, kas uzkrājas uz ādas virskārtas, tāpēc no rīta tā jānotīra.

    Ādas tīrīšanai var izmantot dažāda veida kosmētiku, piemēram, mazgāšanas želejas un putas, micelāros ūdeņus un tonizējošus līdzekļus.

    3. Mitrināšana

    Ādas skaistuma noslēpums ir pietiekams mitruma līmenis. Bieži vien blāvas un nogurušas ādas iemels ir dehidrācija, kas rodas gan nepietiekamā daudzumā iekšķīgi uzņemtā šķidruma, gan nepietiekami ārīgi mitrinātas ādas dēļ. Lai tā tiktu pietiekami mitrināta, izvēloties kosmētiku, jāpievērš uzmanība uz etiķetes redzamajam sastāvam. Ir svarīgi, lai kopjošajos līdzekļos būtu mitrinošas vielas, piemēram, pienskābes, pantenols, A un E vitamīni, kas palīdz saglabāt mitruma līmeni ādā un aizkavē tā oksidēšanos, kā arī hialuronskābe – tā tiek uzskatīta par revolūciju kosmētikas nozarē, jo ir dabiska viela, kura saista un pievelk ūdeni.

    «Ādas aizsardzībai dienas laikā ir nepieciešams krēms, taču, lai tas labvēlīgi ietekmētu ādas stāvokli, svarīgākais ir izvēlēties ādas tipam atbilstošu kosmētiku. Piemēram, sausas ādas mitrināšanai piemērota būs eļļa, bet normālai ādai atbilstošāks būs krēms, kas veidots uz ūdens bāzes. Ikdienā aptiekā bieži veicam sejas ādas pārbaudi, lai noteiktu ādas tipu un mitruma līmeni un varētu palīdzēt cilvēkiem izvēlēties piemērotāko kopjošo kosmētiku. Šāds pakalpojums Apotheka aptiekās pieejams bez maksas,» stāsta Ivanda Krastiņa.      

    Rūpējoties par ādas veselību, tāpat nepieciešams sekot līdzi uzņemtajam šķidruma daudzumam – katru dienu jāuzņem vismaz 1,5–2 litri ūdens, kā arī jāizvairās no pārlieku liela kafijas un alkohola patēriņa.

    4. Barošana

    Ādai ir savs bioritms, pēc kura tā funkcionē – dienas laikā āda uzņem mitrumu, tāpēc no rīta to nepieciešams arī nodrošināt. Savukārt nakts laikā šūnas atjaunojas un ražo kolagēnu, kas ir galvenā sastāvdaļa ādas elastības saglabāšanai, tāpēc tai jānodrošina atbilstoša barošana.

    Farmaceite skaidro: «Visos procesos tāpat nepieciešams arī pilnvērtīgs uzturs, jo āda, mati un nagi nakts laikā izmanto atlikušās uzturvielas, kas uzņemtas dienā un nav iztērētas domāšanai, strādāšanai un fiziskajām aktivitātēm.

    Kolagēns aktīvi organismā veidojas līdz aptuveni 25/26 gadu vecumam, bet pēc tam tas tiek ražots arvien pasīvāk.

    Lai nodrošinātu organismam iespēju ražot kolagēnu, tam nepieciešamas pamatvielas – olbaltumvielas, kuras var uzņemt, uzturā iekļaujot gaļu, olas un omega taukskābes, ko var iegūt no riekstiem, nerafinētām (auksti spiestām) eļļām, jūras produktiem. Tāpat nepieciešams C un citi vitamīni».

    Papildus uzturvielām ādu nepieciešams ārīgi barot ar liposomām, fitohormoniem un vitamīniem. Tam noderēs nakts krēms. Jāatceras, ka to vajadzētu lietot nevis īsi pirms gulētiešanas, bet jau 2–3 stundas pirms miega, lai tas pilnvērtīgi spētu uzsūkties. Neiesūkusies, uz ādas palikusi krēma kārtiņa traucēs sejas vielmaiņai naktī. Ja pirms miega krēms nav paguvis uzsūkties, to var notīrīt ar vates plāksnīti (neizmantojot sejas tīrīšanas līdzekļus).

    5. Intensīva kopšana

    Ikdienas lietošanai pietiks ar sejas krēmu, taču, ja nepieciešama intensīvāka kopšana, noderēs serums. Tā sastāvā ir vairāk aktīvo vielu, un tas ir piemērots nestandarta situācijās, piemēram, ja parādījies izteikts sausums vai jutīgums, pārlieku lielas slodzes vai stresa dēļ manījies ādas stāvoklis un tonis.

    Serumu ieteicams lietot vakarā, uzklājot to uz ādas pirms nakts krēma. Taču situācijas, kad, piemēram, naktī nav bijis pietiekams miega ilgums, ādas izskata uzlabošanai var uzklāt serumu no rīta pirms dienas krēma.

    6. Pīlings

    Bieži vien āda neizskatās starojoša, jo to klāj atmirušas ādas raga slāņa šūnas. Situāciju var uzlabot, veicot pīlinga procedūru jeb saudzīgu ādas virsējā slāņa nolobīšanu. Pīlingu ieteicams veikt vienu līdz divas reizes nedēļā gan sejai, gan kaklam. Tas palīdzēs stimulēt ādas epidermu un veicinās tās atjaunošanos, kā arī nodrošinās efektīvāku sejas krēmos esošo aktīvo vielu uzņemšanu. Vispiemērotākie sejas ādai ir enzīmu pīlingi vai tādi, kuri satur maigas skābes. Vien lietojot tos siltajā sezonā, jātceras, ka papildus uzmanība jāpievērš aizsardzībai no saules. 

    7. Aizsardzība

    Lai saglabātu veselu un starojošu ādu, jebkurā gadalaikā un laikapstākļos jālieto krēms ar sejas aizsargfiltru. Lielākajai daļai dienas krēmu sastāvā iekļautas vielas ādas aizsargāšanai līdz SPF 15, taču vasaras periodā nepieciešama spēcīgāka aizsardzība atkarībā no ādas tipa – SPF 20, 30 un pat 50.

    Ultravioletais starojums rada ādas bojājumus un veicina strauju ādas novecošanos. Saules aizsargrkrēms jāizvēlas atbilstoši ādas tipam, piemēram, sausākai ādai piemērotāks būs fluīds vai krēmveida tekstūras saules aizsargkrēms, bet taukainai un problemātiskai ādai – želejveida aizsargkrēms.

    Raksts no žurnāla «Ievas Veselība» arhīva.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē