• Kā nopirkt gudru cepeškrāsni?

    Māja
    Ievas Padomu Avīze
    Ievas Padomu Avīze
    24. februāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Gāzes cepeškrāsns, kurai nevar uzstādīt ne temperatūru, ne gatavošanas režīmu, jau ir vēsture. Turpretī elektriskā cepeškrāsns ir īsts saimnieces sapnis – ne tikai cep no visām pusēm un grilē, bet arī pati attīrās.
    • Tradicionālā cepeškrāsns jeb bāzes modelis ir vienkāršs, aprīkots tikai ar elementārām, biežāk lietojamām funkcijām: augšējo un apakšējo sildīšanu (var lietot pēc vajadzības gan katru atsevišķi, gan kopā), sacepšanas režīmu, taimeri, apgaismojumu. Šīs cepeškrāsnis maksā vidēji no 200 līdz 300 eiro.
    • Daudzfunkciju cepeškrāsnij bez elementārajām funkcijām jau var būt daudz dažādu ekstru. Šīs krāsnis aprīkotas ar grila un picu režīmu, atkausēšanu un raudzēšanu, dažādas pakāpes karsēšanas režīmiem, mehānisko un automātisko vadīšanu, vairāk vai mazāk komplicētu automātisko programmu un konvekciju. Tā ir karstā gaisa plūsma, kuru rada ventilators krāsns aizmugurē. Cirkulējot krāsnī, karstais gaiss nodrošina produkta vienmērīgu apcepšanos no visām pusēm (nevis tikai no apakšas vai augšas). Cepeškrāsnij būs arī kāda pašattīrīšanās programma un displejs, kurā izvēlēties gatavošanas programmu vai pat ēdiena recepti. Gatavotājs konkretizē un ievada ziņas par produktu, tā svaru, gatavības pakāpi, vajadzīgo temperatūru un paredzamo gala izstrādājuma veidu. Pēc informācijas ievadīšanas un gatavošanas procesa cepeškrāsns pati pārtrauc darboties, kad produkts gatavs. Šīs cepeškrāsnis maksā no 400 eiro un krietni uz augšu.
    • Nosakāms gatavošanas laiks. Vienkāršākie cepeškrāsns modeļi aprīkoti ar mehānisku taimeri – gatavošanai nepieciešamo laiku uzgriež ar roku, un par tā beigšanos ziņo skaņas signāls. Modernākiem modeļiem gatavošanas laiku iestata, izmantojot elektronisko paneli. Gatavošanas laiks ir redzams displejā, līdz ar to var izsekot, cik minūšu vēl atlicis līdz gatavošanas beigām. Arī šajā gadījumā par ēdiena gatavību ziņo signāls.

    Kāpēc izvēlēties cepeškrāsni ar tvaika funkciju?

    Ēdiena pagatavošanas procesā piedalās ūdens, kas uzkarstot rada tvaiku, turklāt tvaika intensitāte ir dozējama atkarībā no produkta, kuru gatavo. Šāda cepeškrāsns neļauj produktam izžūt – gaļa būs sulīga, un cepetis noslēgumā iegūs kraukšķīgu garoziņu. Ir cepeškrāsnis ar 25%, 50% un 100% tvaiku. 25% lielākoties domāti mīklas izstrādājumiem – lai kēkss labāk uzbriest, maize izcepas pufīgāka un ar glītu garoziņu. 25% tvaika var izmantot arī gaļas cepšanai – tad iekšpusē tā būs mīkstāka. 50% tvaika vairāk paredzēts gaļas un zivju ēdienu gatavošanai.

    Turpretī 100% tvaika jau ir tīrā tvaicēšana, kas vairāk paredzēta dārzeņiem, jūras veltēm. Ja cepeškrāsnij ir tikai 25% tvaika, tai ir papildu sildelements, kas ieslēdzas atsevišķi un no apakšas iztvaicē ūdeni (to lej iekšā pašā krāsnī). Ja cepeškrāsnij ir 50% un 100% tvaika, tad parasti ūdeni lej atsevišķā tvertnē krāsns priekšpusē.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē