• Kā mainījušās tehnoloģijas pēdējo 20 gadu laikā

    Sabiedrība
    Helēna Rozalinska
    Helēna Rozalinska
    Santa.lv
    Santa.lv
    11. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Pavisam nelielā laika posmā tehnoloģijas mūsu ikdienā ir krasi izmainījušās. Notikusi pāreja no mobilajiem telefoniem uz viedtālruņiem, no mūzikas kasetēm un kompaktdiskiem uz Spotify lietotni, un datori palikuši daudz vieglāki un kompaktāki.

    Prātam neaptverami, ka pirmais mobilais telefons ar kameru tika laists pārdošanā pirms 20 gadiem. Protams, telefoni, datori un video kasetes – tolaik tik ļoti populārās, tika ražotas masveidā un nāca tieši no Āzijas valstīm, Ķīnas, Dienvidkorejas.

    Viens no visu laiku pārdotākajiem mobilajiem telefoniem divtūkstošajos gados – Nokia 3310 – bija pavisam neliela izmēra modelis ar taustiņiem un melnbaltu ekrānu. Tam nebija kameras, bet par internetu šajās ierīcēs varēja vispār aizmirst. Toties telefons izpelnījās slavu ar savu izturību, par kuru joprojām dzirdami nostāsti un sajūsmas vārdi.

    Runājot par mūsdienu telefoniem, tie ir tik daudzfunkcionāli, ka bez tiem vairs gandrīz nevar iztikt ikdienā, un galvenais nenokavēt brīdi, kad to nepieciešams uzlādēt! Katru gadu tiek izlaisti jauni telefonu modeļi, un mūsdienās to plašais klāsts patiešām pārsteidz.

    Pirmais iPhone modelis  parādījās tikai  2007. gadā.

    Tā kamerai bija vien 2 megapikseļu izšķirtspēja, kamēr šobrīd iPhone 11 Pro modelim ir kamera ar trīs lēcām un 12 megapikseļu izšķirtspēju. 

    Vieglāki datori

    Tagad varam atļauties ielikt jebkuru viedtālruni sev kabatā, bet planšetdatoru vai portatīvo datoru iemest somā un skriet uz darbu, skolu, kafejnīcu. Pirms 20 gadiem datori bija galvenokārt stacionāri un aizņēma daudz vietas, to monitori varēja būt pat 30 centimetrus biezi. Datoru operatīvā atmiņa pat nesasniedza 1 gigabaitu – tā bija vairākas reizes mazāka nekā parastam mūsdienu viedtālrunim.

    Filmas un seriāli – visur!

    Tehnoloģiju un viedierīču biežo izmantojamību īpaši var redzēt pēdējo mēnešu laikā, kad visā valstī izsludināta ārkārtas situācija un lielākā daļa aktivitāšu norit attālināti. Cilvēkiem ir vairāk brīvā laika, lai skatītos filmas, seriālus, un mūsdienās visbiežāk to dara ar straumēšanas pakalpojumiem, piemēram, Netflix. Arī dažādu raidījumu tiešraides var skatīties no datora, telefona vai atrast to arhīvā un noskatīties sev vēlamajā laikā, bet agrāk tas bija iespējams tikai konkrētajā laikā un vietā – pie televizora.

    Spotify  mūzika vienmēr līdzi

    Arī radio vairs nav nepieciešams, ja pie rokas ir telefons, kurā var izmantot jebkura veida pakalpojuma aplikācijas un izlasīt ziņas interneta portālos vai klausīties mūziku aplikāciju Spotify

    Bija laiki, kad mūziku klausījāmies no kasetēm vai kompaktdiskiem.

    Lai ārpus mājām klausītos mūziku, vajadzēja nēsāt līdzi gan pašus diskus, gan austiņas un palielu atskaņotāju, kas neietilpa bikšu kabatā. Pēc tam izplatīti kļuva izmērā mazākie mp3 atskaņotāji – Apple ražotais iPod, kas parādījās 2001. gadā, un tika reklamēts ar saukli “1000 dziesmas tavā kabatā”.

    Atliek vien gaidīt, kas būs nākamais pārsteidzošais solis tehnoloģiju attīstībā!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē