• Kā feminisms iespaidojis vīrieti? Atbild Uģis Kuģis, Linda Curika un Klāvs Sedlenieks

    Sieviešu diena
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    8. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64, no izdevniecības ŽURNĀLS SANTA arhīva
    Par feminismu ierasts domāt kā par kustību, kas ietekmē sievietes, taču tā ir tikai puse patiesības. Ne mazāks ir iespaids arī uz vīriešu dzīvi un ir pat viedoklis, ka feminisms vīriešiem dažos aspektos vajadzīgs pat vairāk nekā sievietēm – lai noņemtu to spriedzi, ko viņiem dzīvē plecos uzkrauj dzimumu stereotipi. Trīs jautājumi un trīs atbildes par to, kā feminisms iespaidojis mūsdienu vīriešus un sabiedrību kopumā*.

    Patriarhālais bumerangs nāk atpakaļ un sit pa pieri vīrietim pašam

    Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs: 

    «Liela daļa no tā, par ko sievietes cīnījušās, ir – lai sievietei būtu iespējai noteikt kaut ko, par ko patriarhālā sabiedrībā atbildējuši vīrieši un kas vīriešiem devis noteiktas varas pozīcijas sabiedrībā. Politiskās tiesības, tiesības vienlīdzīgi piedalīties darba tirgū. Tas nozīmē, ka sievietes darba tirgū kļūst aizvien līdzvērtīgākas vīriešiem, un vīrietim konkurence uz labi apmaksātu darbu kļūst daudz lielāka.

    Vīrietim ir mazāka iespēja pelnīt un strādāt vadošos amatos, tāpēc viņš ar savu algu bieži vien nevar īstenot prasību pēc vienpersoniskas ģimenes uzturēšanas. Bet daudzi uzauguši ar uzskatu, ka vīrietim jāuztur ģimene.

    Taču attiecību modeļi starp vīriešiem un sievietēm ne vienmēr seko tam, kas notiek darba tirgū. Savstarpējās attiecībās jau neviens likums nenosaka, kurš kuru uzturēs. Un te tradicionālie uzskati mainās daudz lēnāk. Vīrietim ir mazāka iespēja pelnīt un strādāt vadošos amatos, tāpēc viņš ar savu algu bieži vien nevar īstenot prasību pēc vienpersoniskas ģimenes uzturēšanas. Bet daudzi uzauguši ar uzskatu, ka vīrietim jāuztur ģimene.

    Sievietes izvēles mūsdienu Latvijā ir plašākas, viņa var gan veidot karjeru darba tirgū, gan joprojām var būt arī laba mājsaimniece, darboties tradicionālajā lomā un mājās audzināt bērnus. Sabiedrība pieņems abas lomas. Vīrietim izvēle joprojām ir šaurāka. Tas patriarhālais bumerangs nāk atpakaļ un sit pa pieri vīrietim pašam, viņš nevar izrauties no savas patriarhālās lomas.

    Vīrietim sieviešu līdztiesība apgrūtina dzīvi. Ne tāpēc, ka tas ir neizbēgami, bet tāpēc, ka joprojām tiek uzturētas patriarhālās vērtības par to, ka pasaulē vīriešiem jānosaka lietas. Ja no tā varētu atbrīvoties, tad šīs problēmas nebūtu.

    Feminisms ir cīņa par sieviešu līdztiesību, līdz ar to tieša ieguvuma vīrietim no šīs cīņas nevarētu būt, jo viņam ir atņemtas nepelnītās, tikai no dzimuma izrietošas privilēģijas. No otras puses – vienlīdzīga sabiedrība kopumā ir veselīgāka un labāka, un no tā ieguvums ir arī vīriešiem.»

    Kāda ir Latvijas sabiedrības attieksme pret feminismu?

    Linda Curika, viena no redzamākajām Latvijas feministēm

    Linda Curika
    Linda Curika

    «Cilvēki bieži vien pat nesaprot, kas tas feminisms tāds ir. Tomēr pēc saviem rakstiem interneta portālos esmu saņēmusi ļoti agresīvus komentārus. Joprojām ir daudz stereotipu. Smieklīgākais komentārs, ko par sevi esmu lasījusi: «Paskatījos internetā: nemaz nav tik neglīta!» Cilvēkiem ir stereotipi, ka feministes ir neglītas, homoseksuālas, hetereoseksuālas, bet nelaimīgas laulībā, resnas, spalvainas, nesaprot jokus, pilnīgi neasprātīgas, iesitīs katram, kas atver viņai durvis. Vesels aizspriedumu kopums ir tā saucamās ziemeļvalstu feministes no sērijas: «Es zinu kādu, kas zina kādu, kas kādreiz bija Zviedrijā, – palaida sievieti pa priekšu un par to dabūja no viņas pliķi…»

    Bieži jādzird apmēram tādi teksti: «Ja jau viņas prasa vienlīdzību, tad lai pašas remontē savu automašīnu!» It kā visi vīrieši piedzimtu ar spēju salabot automašīnas!

    Pirms vairākiem gadiem pēc raksta par dzimumneitrālu audzināšanu man bija arī draudi pa telefonu – lai es uzmanos uz ielas, jo man tur kaut kas var gadīties! Un interneta troļļi bija sarakstījuši, ka mani vajadzētu noslānīt. Taču tie ir atsevišķi indivīdi, kas kaut ko tādu spēj uzrakstīt. Pētījumi rāda, ka internets kopumā ir nežēlīgāks pret sievietēm publiskajā telpā. Sabiedriski aktīvām sievietēm komentētāji cenšas parādīt īsto vietu ar tādiem tekstiem kā labāk būtu sēdējusi mājās un audzinājusi bērnus. Kad sieviete parādās publiskajā telpā, tad pret viņu biežāk aicina uz vardarbību un seksuālu vardarbību.

    Taču kopumā Latvijā kļūst labāk, aizvien vairāk parādās jēgpilnu pasākumu, dažādu diskusiju un filmu par sieviešu tiesībām. Un jaunākās paaudzes sievietes sevi nedēvē par feministēm, taču pret sevi attiecas ar daudz lielāku cieņu.»

    Ko mūsdienu sievietei dod vai laupa feminisms?

    Uģis Kuģis, vēdiskais filozofs un attiecību konsultants:

    «Ja sieviete feministe ir laimīga, tad super. Es neesmu ne par, ne pret. Bet man tomēr radies priekšstats, ka sievietes feministes ir diezgan nelaimīgas. Cīnās par laimi ar nelaimi.

    Mūsdienu pasaulē sieviete cenšas darīt pati, un vīrietis paliek nostumts malā. Tad viņš it kā pazūd, kļūst mīksts un neizlēmīgs un nezina savu dzīves mērķi. Sievietes tagad cenšas ieņemt vīrieša lomu. Taču neviens vīrietis vēl pagaidām nav piedzemdējis nevienu bērnu.

    Man vienmēr ir jautājums tām sievietēm – par ko viņas īsti cīnās? Vai pret ko? Būtībā sievietei ne pret ko nav jācīnās, jo sieviete dzīvē ar spēku neko nepanāks. Ja sieviete kaut kam sāk pretoties ar spēku, tad fiziski vīrietis būs pārāks. Bet sieviete ir daudz spēcīgāka emocionāli un prātā. Tāpēc katram ir sava vieta dabā – gan sievietei, gan vīrietim. Sieviete ir tā, kas paskatās, vīrietis – izdara. Mūsdienu pasaulē sieviete cenšas darīt pati, un vīrietis paliek nostumts malā. Tad viņš it kā pazūd, kļūst mīksts un neizlēmīgs un nezina savu dzīves mērķi. Sievietes tagad cenšas ieņemt vīrieša lomu. Taču neviens vīrietis vēl pagaidām nav piedzemdējis nevienu bērnu. Sieviete vienmēr būs māte un sieva, no tās lomas nevar aizbēgt. Mūsdienās tas, ka tradicionālajā ģimenē sievietei tikai jāstāv virtuvē pie plīts un jāaudzina bērni, ir nepareizs interpretējums. Sieviete ir laimīga tikai tad, ja viņu mīl. Ja vīrietis viņu mīl, tad sieviete var stāvēt pie plīts kaut vai visu dienu. Ja vīrietis nemīl un viņai nedod emocionālu atbalstu, tad sieviete nekur nebūs laimīga. Viņa būs feministe vai supersieviete, vai vienalga kas.

    Bet, ja viņa grib iesaistīties feminisma kustībā un par kaut ko cīnīties, tas nozīmē, ka arī mājās viņa cīnīsies, un zaudētāji būs vīrieši. 

    Jāatceras arī, kāda ir mūsu kultūra un vēsture. Latviešu valodā jau vārds precēties nozīmē, ka vīrietis paņem preci. Mūsdienās bieži ir tā, ka sieviete apprec vīrieti. Un ir izcīnījusi kaut kādu pozīciju. Bet paskatīsimies uz šīm sievietēm – vai viņas pašas ir laimīgas? Ja ir izcīnījusi līdztiesību, vai viņa ir laimīgāka? Viņa ir laimīgāka, vadot automašīnu, laimīgāka, uzpildot benzīnu un nesot iepirkumu maisiņus? Un kur ir vīrietis? Sēž kafejnīcā un ēd saldējumu, kamēr sieviete brauc pirkt ģimenei produktus? Ja sieviete ar savu līdztiesību dod viņam iespēju būt slinkam, viņš to izmantos. Vai otrs variants – vīrietis attiecībās sāks sievieti uzskatīt par čomu. Un tad pazūd mīļums, pazūd kaisle – jo vīrietis taču ar draugiem nemīlējas, mīlējas ar iekārojamo sievietei. Vīrietim blakus vajag sievieti, kura parāda, ka viņa ir vājāka un vīrietis ir stiprāks. Bet, ja mēs gribam līdztiesību, tas nozīmē, ka būs viens dzimums, krieviski – ono. Reizēm jau tagad grūti atšķirt – sieviete vai vīrietis, jo gan vīrieši, gan sievietes pērk vienādus apģērbus, atšķirība tikai izmērā.

    Viņa ir laimīgāka, vadot automašīnu, laimīgāka, uzpildot benzīnu un nesot iepirkumu maisiņus? Un kur ir vīrietis? Sēž kafejnīcā un ēd saldējumu, kamēr sieviete brauc pirkt ģimenei produktus? Ja sieviete ar savu līdztiesību dod viņam iespēju būt slinkam, viņš to izmantos.

    Vēsturiski tas bija saistīts arī ar to, ka karā vīrieši tika iznīcināti. Atceramies savas vecmāmiņas – viņas varēja nest spaiņus, nest malku un mūs padusē.

    Feministe vai nefeministe, supersieviete vai sikspārņsieviete, bet sievietei pasaule sastāv no mīlestības. Galvenais saglabāt savu tikumu un cieņu pret sevi. Sievietei nekas nav jāpierāda un ne par ko nav jācīnās.»

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē