• Ar masāžu vien nepietiks! Kā atbrīvoties no dubultzoda?

    Skaistumkopšana
    Sandra Puntule
    Sandra Puntule
    22. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Pazodes pilnīgums jeb, vienkāršāk sakot, dubultzods būtiski maina sejas ovāla aprises, tāpēc meklējam efektīvākos risinājumus tā korekcijai.

    Konsultē dermatoloģe, docente, Dr. med. Māra Rone-Kupfere, Veselības centrs 4, estētiskās medicīnas klīnikas 4. dimensija Dermatoloģijas nodaļas vadītāja

    Kompleksa pieeja

    Sejas apakšējās trešdaļas jeb ovāla izmaiņas bieži ir cieši saistītas ar dubultzoda problēmu. Patiesībā šī anatomiskā zona ir vesela un nedalāma vienība, kas noveco vienlaikus, tāpēc speciālisti vienmēr piedāvā izskatīt un risināt šīs problēmas kompleksi. 

    Izvēle nav plaša 

    Lai nodrošinātu efektīvu kontūrplastiku, tas ir, atjaunotu sejas ovālu, vecuma grupā 45+ lielai daļai sieviešu par nepieciešamību kļūst plastiskā ķirurģija, un patiesībā efektīvu alternatīvu nav īpaši daudz. Šoreiz neaplūkosim masāžas, vingrinājumus un spa metodes, kas vairāk gan darbojas ādas kopšanas un labsajūtas līmenī, sniedzot tikai nelielu un ļoti īslaicīgu efektu. Diemžēl vienas rokas pirkstu ir par daudz, lai saskaitītu efektīvās tehnoloģijas un metodes, kas patiešām risina šīs anatomiskās zonas problēmas. Praktiski tās ir tikai divas metodes: augstas enerģijas tehnoloģijas un injekcijas, jo tās ir klīniski pierādītas. 

    Ar ko sākt?

    Katrai pazodei un ovālam ir savas nianses, tāpēc vispirms nepieciešama ārsta, estētiskās medicīnas speciālista, konsultācija, lai saprastu, kādai tehnoloģijai konkrētais dubultzods kvalificējas.

    Ņemot vērā individuālās anatomiskās īpatnības – ādas, muskuļu, taukaudu, saišu stāvokļa un citus faktorus –, speciālists iesaka piemērotāko korekcijas metodi. 

    Tehnoloģiju izvēlē būtiski svarīgs ir sievišķo hormonu stāvoklis – speciālistam jāzina, vai sievietei vēl norit cikls vai tiek lietota hormonaizvietojošā terapija (HAT).

    Visgrūtāk panākt uzlabojumu tām, kuras nevēlas iejaukties savu hormonu dabā, jo estrogēnu un to receptoru trūkums būtiski var ietekmēt audu atbildes reakciju uz tehnoloģiju iedarbību vēlamā rezultāta izteiktības un noturības izpratnē. 
    Būtu jāņem vērā, ka arī augstas enerģijas tehnoloģijas un injekcijas sievietēm 50+ vecumā sejas apakšējā trešdaļā nereti varēs nodrošināt vai nu nelielu, vai vidēju uzlabojumu. Diemžēl daudzos gadījumos ļoti radikālu un ilgstošu rezultātu bez ķirurģiskas iejaukšanās šajā vecuma grupā panākt ir grūti. Būtībā jāvērtē pēc principa – mazs rezultāts ir liels rezultāts.

     

    Dubultzoda taukus šķīdinošās injekcijas 

    ASV un Kanādā jau sen ir populāra metode, kas beidzot atļauta arī Eiropā, – dubultzoda tauku spilvena likvidēšana ar Belkyra injekcijām. To sastāvā ir ķīmisks ferments, līdzīgs žultsskābei, kas ir žultsvados mūsu kuņģa un zarnu traktā. Fermentu pēc noteiktas shēmas injicē dubultzoda tauku spilvenā, kur tas sagrauj samilzušo tauku šūnu apvalkus. Tauku šūnas pakāpeniski sabrūk un pašas uzsūcas. Tādējādi pazodes apjoms pakāpeniski samazinās un izzūd. Tauku šūnas vairs neatjaunojas, tāpēc efekts ir paliekošs, gluži kā pēc ķirurģiskas operācijas. Ja pazodes āda nespēj pietiekami labi savilkties, to var piekoriģēt ar citām tehnoloģijām – lāzeriem vai radiofrekvenci. Ja vien šī metode konkrētajā situācijā ir piemērota, tas ir vienkāršs risinājums, kā uzlabot dubultzodu bez ķirurģiskas iejaukšanās – pietiekami ātri, efektīvi, uz visu mūžu. 

    Atbalsta grupa – hialuron­skābes injekcijas

     Kad dubultzods ir samazināts vai likvidēts, tālāk iespējams ķerties pie injekcijām, ar ko var veidot ovāla kontūru.

    Tam izmanto ilgtspējīgas darbības hialuronskābes injekcijas, ko tautā dēvē par filleriem.

    Tās injicē noteiktos punktos uz sejas kaula bedrītēm, lai uzstutētu ovālu. Tas ir līdzīgi kā ābelei – ja zars liecas lejup un grasās lūzt, mēs noteiktās vietās paliekam stutes. Pēc tāda paša principa uzstutē ovālu. Efekts ir pietiekami ilgs – apmēram gadu un ilgāk. Kalsnākām sievietēm un tām, kam ir normāls ķermeņa masas indekss, efekts ir noturīgāks. Ja ķermeņa masas indekss ir liels, jārēķinās, ka audi ir pārāk smagi un tos ir grūti pacelt un noturēt uz stutēm. 

    Augstas enerģijas tehno­loģi­jas – pievelk un nostiprina 

    Daļai sieviešu ir labi piemērotas augstas enerģijas tehnoloģijas – radiofrekvence, ko kombinē ar adatām, un lāzerterapija. 
    Šīs tehnoloģijas ādā iedarbojas pietiekami dziļi. Mūsu sejas uzbūvi varētu salīdzināt ar šūpolēm. Sejas mīkstie audi un āda ir piestiprināti pie sejas skeleta ar mīksto audu jeb saišu kompleksu. Gadu gaitā šīs saites pakļaujas gravitācijai, tās nolietojas un vienkārši izstaipās kā vecas gumijas. Ja šīs saites un mīkstos audus nevaram nekādi savilkt ciešāk, tad, arī pazodes un ovāla ādas kompleksu savelkot, ilgstoši grūti saglabāt rezultātu.

    Pasaulē populārākā tehnoloģija šādu estētisko un ādas medicīnisko problēmu risināšanai dažādos ādas līmeņos ir mikroadatu radiofrekvence.

    Tā, sākot no ādas dziļākiem slāņiem, savelk ādu, lēnām virzoties uz ādas virskārtu, – gluži kā steplers pakāpeniski sakniedē ādu visos tās slāņos, radot zonas, kur ādā fizioloģiski veidojas jaunas šūnas, kolagēns un elastīgie audi. Šī procedūra nodrošina veco, izstaipīto audu kompaktizēšanos. Procedūrai ir ilgtermiņa atjaunojoša iedarbība, tāpēc labāko rezultātu var gaidīt pēc mēneša, diviem vai trim. Vizuāli redzams, kā ovāls pakāpeniski paceļas un izlīdzinās. Šīs tehnoloģijas var kombinēt ar citām metodēm. Tās var apvienot gan ar Belkyra injekcijām, gan filleriem, gan citām ādas kvalitāti uzlabojošām metodēm. 

    Obligātie mājasdarbi 

    Lai pēc iespējas ilgāk saglabātu procedūrās iegūto efektu, ir daudz profilaktisku mājasdarbu, kas tiešām regulāri jāpilda. Ir pareizi jāēd, jāsporto, jācenšas uzturēt hormonu līmeni, kad tas sāk mainīties. Nav tā, ka, neko savā labā nedarot, reizi gadā var sašūt ovālu ar radiofrekvenci un cerēt uz lielisku rezultātu. Tas varbūt darbojas 30 gadu vecumā, bet ne pēc 45. 

    Plastiskā ķirurģija 

    Pazodes tauku polstera likvidēšanai dažkārt veic liposakciju jeb tauku atsūkšanu. Tomēr visbiežāk pazodes deformāciju rada dziļāko audu noslīdējums, ko izraisa kakla muskuļa atslābums. Gravitācijas un gadu ietekmē tas vienkārši izstiepjas. Lai paceltu šo noslīdējumu, ir jāveic ķirurģiska operācija, jo ar citām metodēm šīs izmaiņas likvidēt nevar.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē