• Kā ar pāris klikšķiem izvairīties no parādsaistībām?

    Nauda
    Santa.lv
    Santa.lv
    15. maijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Nenomaksāto parādsaistību apjoms Latvijā ir salīdzinoši augsts. Lai šo situāciju mainītu, būtiski novērst esošos komunikācijas trūkumus.

    Latvijas Tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka: “Cilvēki par nenokārtotiem parādiem vai citām saistībām bieži vien uzzina tikai tad, kad tiesu izpildītājs jau ir uzsācis pirmās piespiedu izpildes darbības, piemēram, bloķējis kontu kredītiestādē. Galvenais iemesls šādām situācijām ir neaktuāla oficiālā korespondences adrese, kādēļ netiek saņemti pasta sūtījumi, vai arī ienākošie sūtījumi tik vienkārši ignorēti.

    Tomēr ceļš līdz piespiedu izpildei parasti ir salīdzinoši garš un tiesu izpildītājs ir tikai noslēdzošo darbību veicējs, kuram jāpanāk tiesas, Valsts ieņēmumu dienesta vai citas valsts institūcijas lēmuma izpilde. Tieši paziņojumu un atgādinājumu laicīga nesaņemšana ir biežākais iemesls, kādēļ saistības netiek segtas, nevis līdzekļu trūkums, kā varētu domāt.”

    Tiesu izpildītāji aicina iedzīvotājus aktīvāk izmantot e-adresi, lai izvairītos no parādu uzkrāšanās.

    Jānodrošina, lai cilvēkiem būtu garantēta laicīga informācijas saņemšana, kas savukārt veicinātu piespiedu izpildei nododamo lietu skaita samazināšanos. Ļoti piemērots risinājums ir e-adreses izveide un lietošana.

    Šobrīd ikviens iedzīvotājs valsts oficiālajā portālā Latvija.lv var reģistrēt savu elektronisko adresi, kas garantē informācijas laicīgu saņemšanu vienā vietā no visām valsts un pašvaldību institūcijām. E-adrese nodrošina arī to, ka persona vienmēr būs informēta par savām nenokārtotajām saistībām.

    E-adreses priekšrocības pierādījās arī pandēmijas apstākļos, kad pārvietošanās iespējas bija ierobežotas un daudzus jautājumus nevarēja nokārtot klātienē.

    Vēl viens būtisks klupšanas akmens ir iedzīvotāju kūtrums izmantot savas tiesības: “Praksē ļoti bieži nākas dzirdēt argumentus, ka cilvēks nav samaksājis parādu tādēļ, ka tam nepiekrīt vai neuzskata par pamatotu. Tomēr pats neko nav darījis, lai lēmumu apstrīdētu. Tas kārtējo reizi parāda, cik svarīgi ir laicīgi saņemt informāciju, lai varētu izmantot savas tiesības apstrīdēt pieņemto lēmumu vai tiesas spriedumu, kuram cilvēks nepiekrīt,” norāda I. Kruka.

    Plašāk par savām tiesībām un pienākumiem piespiedu izpildes procesā ikviens var uzzināt “Parādnieka tiesību rokasgrāmatā”, kas atrodama Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes mājaslapā: www.lzti.lv.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē