• Jaunā Rīgas teātra jaunbūves pamatos iemūrē laika kapsulu ar aktieru vēstulēm

    Kultūra
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    31. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: https://www.facebook.com/jaunais.rigasteatris/
    Trešdien, 31. martā, Jaunā Rīgas teātra jaunbūves pamatos tika iemūrēta jauna laika kapsula ar vēstījumiem nākamajām paaudzēm, vēsta teātris,

    JRT kapsulā lika personiskus vēstījumus – ar roku rakstītas aktieru vēstules, kā arī dažus priekšmetus.

    Režisors Alvis Hermanis par savu sūtījumu: "To nu mēs esam noskaidrojuši. Tātad reizi 120 gados Lāčplēša ielas 25 celtā māja/teātris tiks atkal sagāzta un celta no jauna un tā līdz bezgalībai. Mūsdienās viss uzņem lielākus ātrumus. Tāpat arī vēsture. Līdz ar to 2140. gada pavasarī tā laika cilvēkiem mūsējā civilizācija liksies tikpat tāla un nesaprotama kā Milorada Paviča grāmatā Hazāru vārdnīca aprakstītā teiksmainā tauta. Par kuru nav saglabājies gandrīz nekas. Un tas, kas tomēr ir saglabājies – šķiet pārāk neticams un fantastisks.

    Līdz ar to no savas puses tai konteinerā, kurš ceļos uz nākotni, ielieku trīs laikmeta liecības. Savu lugu Baltais helikopteris, kura stāsta par mūsu civilizācijas pašnāvības mēģinājumu. Sarakstu ar nu jau visiem zināmajiem JRT septiņiem uzvedības noteikumiem. Un cigarešu paciņu Marlboro. Vieglās. Kaut gan pēc 120 gadiem, visticamāk, pīpētājiem draudēs nāvessods un viņi tik un tā nesapratīs, ko ar tām jādara."

     

    Kā zinots, Jaunā Rīgas teātra būvdarbu gaitā atrasta kapsula ar vairākām 19. gadsimta vēstures liecībām – rakstiskiem vēstījumiem, laikrakstu un dažiem priekšmetiem. Kapsula visticamāk iemūrēta 19. gs. beigās, kad ēka tika celta kā Rīgas Latviešu amatnieku palīdzības biedrības nams.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē