• Ja āda pēc ziemas kļuvusi sausa

    Skaistumkopšana
    Aiva Alksne
    24. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Sausa ķermeņa un sejas āda ir, varētu teikt, ziemas klasika. Kā atjaunot ādai labsajūtu? Kā pareizi kopt sausu ādu? Konsultē MĀRA RONE-KUPFERE, Dr. med., Veselības centra 4 klīnikas 4. dimensija Dermatoloģijas nodaļas vadītāja.

    Ņemot vērā mūsu etniskās grupas ādas genofondu, vairums no mums diemžēl nepiedzimst ar ideālu ādu. Turklāt mēs katru gadu piedzīvojam četrus gadalaikus, no kuriem rudens un ziema sagādā ādai vislielāko pārbaudījumu – āra gaiss ir auksts un mitrs, bet telpās tas ir sauss un silts. Šīs krasās atšķirības vēl vairāk pastiprina tendenci ādai kļūt sausai.

    Sausa āda – ne tikai diskomforts

    «Iedomāsimies, ka āda ir ķieģeļu siena. Ja tā ir uzmūrēta perfekti, tajā nav neviena cauruma, nevienas plaisiņas, pa kuru siltums varētu tikt ārā un aukstums iekšā, tā nelaiž iekšā un ārā arī mitrumu. Diemžēl mūsu populācijā četrdesmit procentiem šī ķieģeļu siena ir uzcelta ne pārāk kvalitatīvi – tajā ir caurumi.  Medicīnas valodā – mums ir vāja ādas barjeras sistēma. Līdz ar to āda netiek galā ne ar mainīgajiem laikapstākļiem, nedz arī ar centrālapkures radīto sauso gaisu,» skaidro dermatoloģe Māra Rone-Kupfere.  

    Tāda caura āda kādā mirklī var arī sākt laist iekšā ciemiņus no ārpuses – urbānā piesārņojuma daļiņas (eksogēni jeb ārējie alergēni) ļoti veikli māk izmantot aizsargbarjeras neesamību, un āda no sausuma sāk iekaist, jo nespēj noturēt bakteriālo līdzsvaru un atvairīt šos ārējos alergēnus.

    Uz sejas un ķermeņa sāk veidoties sarkani plankumi, kas var arī lobīties, nedaudz kņudināt, niezēt.

    «Visbiežāk pie dermatologa tad atved ne jau satraukums par sausu ādu, kas ir visam pamatā. Nē, sieviete atnāk un saka: man ir ekzēma, iekaisums, droši vien tā ir alerģija. Ja āda būtu saņēmusi palīdzību īstajā brīdī, šāda situācija nemaz nebūtu izveidojusies. Tātad par sausu ādu jārūpējas jau laikus,» saka dermatoloģe.

    Ziemā ādai pietrūkst resursu

    Vasarā mēs parasti daudz ēdam dārzeņus un augļus, uzņemam saules siltumu un gaismu, izbaudām vasaras sniegto emocionālo komfortu, un tāpēc salīdzinoši labi jūtas arī āda. Un tad sākam ģērbties arvien biezāk, mājā tiek ieslēgta centrālā apkure, vakaros ātri kļūst tumšs, mazāk kustamies, mazāk dzeram ūdeni un arī savai ādai pievēršam arvien mazāk uzmanības.

    Pārāk īss ir periods, kad atsedzam kājas, rokas, muguru, dekoltē un tāpēc īpaši piedomājam, lai ķermeņa āda izskatītos skaista, biežāk to iekrēmojam. Aukstajā laikā ādai vienkārši pietrūkst resursu. Mūsu, baltiešu, āda – neatkarīgi no tā, cik pareizi ēdam un cik daudz omega taukskābes uzņemam, – nav spējīga pati sevi apgādāt ar mitrumu un taukvielām, kas ir pamats ādas labsajūtai. Līdz ar to ir ļoti svarīgi izvēlēties pareizu ādas kopšanas režīmu.

    Kā atrast piemērotu ķermeņa krēmu?

    Kad āda sāk zvīņoties, kļūst sausa un pūkaina, pēc mazgāšanās rodas velkoša sajūta, kļūdaini domāt, ka tikai jāziež uz ādas labi daudz mitrinoša vai barojoša krēma, un viss būs kārtībā. Parasts krēms nesniegs gaidīto rezultātu. «Klasiskie mitrinošie un barojošie krēmi ir domāti visam un nekam, tie nespēj nodrošināt ādu ne ar mitrumu, ne ar taukvielām – vienkārši tāpēc, ka nav veidoti pēc tā principa, pēc kura veidota mūsu āda. Tāpēc ir radīti tā saucamie gudrie krēmi, kas imitē, sabalansē un aizvieto ādas virskārtas jeb barjeras aizsardzības struktūru. Tie ļoti precīzi spēj aizlīmēt mūsu nekvalitatīvās ķieģeļu sienas caurumus un darīt to ilgstoši – līdz kārtējai mazgāšanās reizei, kad krēms jāuzziež atkal,» stāsta Māra Rone-Kupfere.

    Kā šos krēmus atpazīt? «Aptiekās un specializētajos kosmētikas veikalos jāskatās pēc uzraksta – barjerkrēms.

    Un noteikti jāpērk tieši tie krēmi, kas paredzēti atopiskai, sausai vai īpaši jutīgai ādai, nevis mitrinoši vai barojoši krēmi ar nenosakāmu darbības ilgumu un iedarbību.»

    Arī dušas eļļas, putas un krēmi, ja ir sausa āda, jāizvēlas tādi, kas domāti tieši barjeras aizsardzībai vai arī paredzēti sausai, atopiskai un jutīgai ādai.»

    Sejai ar krēmu vien nepietiks

    Ja sejas āda ir sausa, nevaram cerēt, ka šo problēmu novērsīsim tikai ar krēma palīdzību. Runājot par kosmētikas līdzekļiem ādas kopšanai, sejas krēms ir visnabadzīgākais līdzeklis visā šajā hierarhijā. Salīdzinot ar advancētajiem līdzekļiem – serumiem, esencēm, ampulām un maskām –, krēmos ir ļoti niecīga vērtīgo vielu (lipīdu, mitruma vielu) koncentrācija.

    Turpretim serumi un maskas ir kā šotiņi ādai, jo iedarbojas ātri un efektīvi. Tāpēc pēc tāda principa, kā ģērbjamies pašas, jāģērbj arī āda: vispirms ir odere (serums vai esence), pēc tam attiecīgi tiek uzklāts nakts vai dienas krēms, no rīta tam vēl pa virsu var likt tonālo kosmētiku. Nopērkamas arī tā saucamās slipping (guļamās) maskas, kas nav jānomazgā, lai nerastos lieka saskare ar ūdeni un lieku reizi netiktu traumēta ādas barjera. Tādu masku uz nakti ieteicams likt divas trīs reizes nedēļā nakts krēma vietā.

    ! Klāt pavasaris, un tas nozīmē, ka atkal laiks lietot krēmu ar SPF faktoru.

    Kas garšo sausai ādai?

    Protams, varam mazliet palīdzēt ādai sasparoties arī, tā teikt, no iekšpuses. Tas, ko sausa āda pati nespēj saražot, bet kas ir nepieciešams aizsargbarjeras stiprināšanai, ir omega taukskābes. Āda vislabāk asimilē gurķenes, linsēklu un naktssveces eļļu. Tāpat sausai, stresainai ādai bieži pietrūkst kolagēna mikronizētā formā, iekšķīgi var lietot arī hialuronskābi.

    Vai sausai ādai ir vajadzīgs pīlings?

    Pīlings ir ādas labsajūtas un ilgtermiņa jaunības stūrakmens, un tas nepieciešams arī sausai ādai – gan ķermenim, gan sejai. Taču arī pīlinga līdzekļi jāizvēlas tādi, kas paredzēti sausai, jutīgai un atopiskai ādai.  Pīlingu vajadzētu veikt ne biežāk kā reizi nedēļā.

    Ko izmanto un iesaka kosmetoloģes pašas?

    OLGA LEITĀNE, ārste, estētiskās medicīnas eksperte, Dr. Olgas Leitānes Estētiskās kosmetoloģijas centrs.

    • Varu ieteikt Korejas Genosys kosmētiku – tā satur peptīdus, kas palīdz uzturēt ādā mitrumu, atjaunot ādas aizsargspējas un palēnināt novecošanas procesus.
    • Zelta standarts ādas mitruma uzturēšanai ir hialuronskābes injekcijas jeb biorevitalizācija. Šī procedūra mazina sīkās krunciņas, uzlabo ādas tvirtumu, kā arī rada patīkamu vidi ādas reģenerācijas procesiem.
    • Ādai veselīgu mirdzumu pēc ziemas rada Jet peel procedūra – pateicoties spēcīgai skābekļa strūklai un dažādiem serumiem, tā ne tikai iedarbojas ādas virsējos slāņos, bet sasniedz arī dziļākos slāņus, radot ilgstošu mitrināšanas efektu.

    SINTIJA VALUŠKINA, skaistumkopšanas speciāliste kosmetoloģijā, My Skin. 

    • Esmu iecienījusi Algotherm AlgoHydra resursus restaurējošo krēmu – tas stiprina ādas epidermālo barjeru un sniedz sejai komfortu. 
    • Lai āda spētu labāk uzņemt aktīvās sastāvdaļas no serumiem, krēmiem un maskām, vismaz reizi nedēļā veicu pīlingprocedūru, atbrīvojot ādu no atmirušajām šūnām. Izvēlos pīlingu bez abrazīvām daļiņām, piemēram, enzīmpīlinga gelu. Pēc pīlingprocedūras mājās palutinu savu sejas ādu ar īpaši mitrinošu masku. 
    • Ja āda ir kļuvusi īpaši sausa, ikdienas rutīnā jāiekļauj aktīvu vielu koncentrāti, serumi, kas dos vislielāko spēku ādas šūnām darboties un atgūt komfortu. Sausai ādai iesaku izmēģināt Algotherm Algohydra resursu serumu, kas vienlaikus gan mitrinās, gan stiprinās un nomierinās ādu. 
    • Lai mitrinātu sejas ādu visu dienu, manā rokassomiņā ir izsmidzināmais Institut Esthederm celulārais šūnu ūdens. Mikrohialuronskābes molekulas tiek cauri pat ikdienas grima kārtiņai. 

    IRĒNA KERMEN, ārste kosmetoloģe, Plastikas ķirurģijas klīnika.

    • Man ir normāla/sausa āda, kuru ietekmējušas hormonālas izmaiņas. Dodu priekšroku korneokosmētikai, kura rūpējas par ādas barjeras nostiprināšanu un ādas funkciju saglabāšanu. 
    • Pats svarīgākais ir vakarā nomazgāt seju ar attīrošu pieniņu, kas satur vieglu pienskābi vai kādu augļskābi nelielā koncentrācijā, un noskalot seju ar tīru ūdeni. Dažkārt arī attīru seju ar parastu kosmētisko pieniņu, acu un lūpu kosmētiku noņemu ar Bioderma micelāro ūdeni – uzskatu to par izcilu.
    • Vienu līdz trīs reizes nedēļā uz nakti lietoju retinola preparātu – tas pēc dažām dienām izraisa vieglu ādas lobīšanos, bet nodrošina arī labu ādas reģenerāciju. Tajos vakaros, kad nav uzlikts retinols, tīrīšanai ar kosmētisko pieniņu seko toniks, seruma pilieni un barojošs nakts krēms sejai, kaklam, dekoltē zonai.
    • No rīta ādu pamodinu ar vēsu ūdeni, tad seko toniks, serums, dienas krēms un grims.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē