• Izziņoti Teātra dienas Izcilības balvu laureāti

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Artis Dzērve
    4/6Elmārs Seņkovs

    Elmārs Seņkovs

    Elmārs Seņkovs jau labu laiku ir viens no vadošajiem, talantīgākajiem un spožākajiem režisoriem Latvijā. Viņa radošajā biogrāfijā ir daudzi klasikas iestudējumi – gan latviešu (piemēram, Rūdolfa Blaumaņa Purva bridējs, Trīne), gan ārzemju (piemēram, Henrika Ibsena Meža pīle, Viljama Šekspīra Sapnis vasaras naktī, Antona Čehova Kaija u.c.). Režisors lieliski interpretē klasikas tekstus, respektējot oriģinālmateriālu, taču vienmēr atrodot jaunu pieeju un padarot tos laikmetīgus.

    Līdz šim viņa lielākie panākumi bija saistīti ar Latvijas Nacionālo teātri (kaut vai absolūtais triumfs 2018./2019. gada Spēlmaņu naktī ar izrādi Pūt, vējiņi! vai 2013./2014. gadā ar izrādi Ezeriņš), taču nu tas ir mainījies. 2019. gadā režisors arī pirmo reizi sadarbojās ar Liepājas teātri – radot trilleri Šekspīrs, kurā, sadarbojoties ar dramaturģi Rasu Bugavičuti-Pēci, režisors apvienoja vairākas Šekspīra lugas – Ričards III, Otello, Makbets, Romeo un Džuljeta, kā arī daļa Šekspīra sonetu. Šī sadarbība nesa spilgtus panākumus 2020. gadā – izrāde tika nominēta 2019./ 2020. gada Spēlmaņu nakts balvai 8 nominācijās – tai skaitā Gada režisors, kas pārvērtās 3 žūrijas balvās  – tai skaitā Gada lielās formas izrāde un divas skatītāju balsojuma balvās!

    Šādu Šekspīru Latvijas teātris vēl nekad nav redzējis, jo uz skatuves satiekas Ričards III, Lēdija Makbeta, Otello, Jago un citi nozīmīgi Šekspīra tēli. Šis iestudējums ir milzīgs izaicinājums aktieriem, it īpaši Inesei Kučinskai, kurai atvēlēta Ričarda III loma.

    Taču šie nebija vienīgie pagājušo sezonu panākumi – 2020. gadā Elmārs Seņkovs nodibināja savu teātra apvienību ESARTE. Pielāgojoties pandēmijas apstākļiem un apvienojot komandā gandrīz visu Latvijas profesionālo teātru aktierus, tapa arī izrāde online vidē – Ivana Viripajeva luga Irānas konference. Tā saņēma gan Spēlmaņa nakts balvu kategorijā Gada notikums digitalajā vidē, gan Kilograms Kultūras 2020 balvu. Šī izrāde ir spilgts pierādījums tam, ka režisoram nav šķēršļu – pat vissarežģītākos apstākļus viņš izmanto savā labā, radot spilgtu un novatorisku mākslas darbu pandēmijas apstākļos.

    Elmārs Seņkovs ir režisors, kas nebaidās no izaicinājumiem, meklējot arvien jaunu un spilgtu teātra valodu. Ne tikai Latvijā, arī Lietuvā. Viņa iestudētā izrāde Mamma Drosme (pēc Bertolta Brehta Kuražas māte un viņas bērni) Klaipēdas Drāmas teātrī arī saņēmusi Lietuvas Nacionālo teātra balvu Zelta skatuves krusts, kas ir ekvivalenta mūsu Spēlmaņu nakts balvai un atzīts arī par labāko režisoru. Turklāt tikko Tallinā pirmizrādi piedzīvojusi viņa izrāde „Divas garāžas”, kuru režisors veidojis gan ar igauņu, gan latviešu aktieriem.

    Jā! Elmārs Seņkovs ir jauns režisors, taču savos vairāk kā 10 darba gados ir devis nozīmīgu artavu teātra attīstībā un bez viņa Latvijas teātris vairs nav iedomājams.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē