• Izziņoti Teātra dienas Izcilības balvu laureāti

    Kultūra
    Santa.lv
    Santa.lv
    23. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Mārcis Baltskars
    2/6Vita Vārpiņa

    Vita Vārpiņa

    Iepriekšējās sezonās Vita Vārpiņa ir radījusi vairākas spilgtas un nozīmīgas lomas, turklāt savu profesionalitāti un izcilību aktrise apliecinājusi daudzu gadu laikā. Vita Vārpiņa ir daudzpusīga aktrise, kuras talants, meistarība, darbaspējas un attieksme pret teātri un savu profesiju veido izcilības kopumu, kas pelnījis šo atzinību.

    Vita Vārpiņa mācījusies Rīgas 2. vidusskolā, LU Filoloģijas fakultātes Žurnālistikas nodaļā, Lidijas Stiebras teātra studijā. 1993. gadā beigusi Liepājas teātra studiju, 1997. gadā veiksmīgi iekļāvusies Dailes teātra ansamblī. Viņai raksturīga jūtīgas emocionalitātes un racionāla prāta harmonija, kas Vitas Vārpiņas varonēm piešķir īpašu apjomu un dziļumu. Tajā var atspoguļoties gan iekšējais spēks, gan eleganta pašironija. Ar savu inteliģentas personības stāju un attieksmi viņa tur augstu aktiera profesijas prestižu un papildina visu laiku izcilo Dailes teātra aktrišu galeriju.

    Kopš 1997. gada Vita Vārpiņa nospēlējusi vairāk nekā piecdesmit lomu, un īpašas starp tām ir klasikas varones, kuru dramatiskajos likteņos aktrise varējusi risināt sarežģītos cilvēka esības jautājumus, ļoti smalki un jūtīgi apliecinot to nepārejošo dabu, kas piešķir jēgu ne tikai dzīvei, bet arī teātrim kā vienīgajam dzīvās mākslas žanram, kurā tiem iespējams pieskarties tik nepastarpināti.

    No beidzamo piecu gadu laikā tapušajām aktrises lomām jāizceļ emocionāli dziļi izsāpētais Klāras liktenis A. Kristofas Lielajā melu burtnīcā (2016, rež. P. Krilovs), nepiepildītas mīlestības jūtas to pretrunīgajā būtībā atklājošā Veras Nikolajevnas Šejinas loma A. Kuprina Granātu krāsas aprocē (2016, rež. M. Gruzdovs), kā arī  mīlestības ilūzijas upuris Sjūza G. Ouvena Brutālā un dēlā (2016, rež. D. Petrenko). 2019. gadā tapusī mātes loma – Anna I. Rešetina iestudētajā F. Zellera Dēlā – bija psiholoģiski smalki veidots darbs, kas jūtīgās saspēlēs ar partneriem Kamerzāles tuvplānā atgādināja par psiholoģiskā teātra spēku, kas nenoveco un nekļūst vecmodīgs. Par šo lomu aktrise tika nominēta Spēlmaņu nakts balvai kategorijā “Gada aktrise otrā plāna lomā”.

    Savu traģisko un dramatisko lomu aktrises lielo mērogu aktrise apliecināja 2020. gadā tapušajā R. Aika lugas iestudējumā Ārsts Gata Šmita režijā, mūslaiku traģēdijā ārstes Rutes Vulfas lomā precīzi pieņemot režisora piedāvātos spēles noteikumus un ārēji apvaldītā, iekšēji intensīvā darbībā atklājot stipras sievietes nelokāmo ticību savai pārliecībai un pārdzīvojumus, ko tā rada, sastopoties ar  pretspēku.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē