• Jaunākais kulinārijas blogeris Latvijā – Rojs Puķe

    Receptes
    Ilze Klapere
    Ilze Klapere
    12. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Esmu spītīgs – tā pats par sevi saka gados jaunais Instagram blogeris, kuram nupat jūnija sākumā apritēja piecpadsmit. Pieredzes ēdienu gatavošanā puisim netrūkst – Rojs, mājinieku un draugu lokā saukts par Piparu, jau sešus gadus ir aizrāvies ar dažādām receptēm, kuras vienkopus var aplūkot viņa mājas lapā.

    – Kā tas sākās, tavs blogs?

    – Kad man bija kādi gadiņi pieci, mamma sāka strādāt par ēdienu stilisti un fotogrāfi, un mūsu virtuve pārtapa par tādu kā fotostudiju. Arī mūsu ēdienkarte un ēdienreizes bija pakļautas mammas jaunajam darbam – mēs ēdām to, kas mammai bija jābildē! (Smejas.) Un tikai tad, kad fotosesija bija veiksmīgi noslēgusies… Tas brīžiem bija pat ļoooti ilgi. Katrā ziņā es sapratu, ka reklāmās redzamie ēdieni un dzērieni ir kāda fotogrāfa ilgs un pacietīgs darbs. Ar laiku vecāki izveidoja savu recepšu portālu un darbs ar ēdienu kļuva vēl intensīvāks.

    Es tajā visā piedalījos, man lūdza paturēt kādu atstarotāju fotosesijas laikā vai īstajā brīdī saldējumam pārliet šokolādi… Man iepatikās!

    Kad man bija deviņi gadi, vecākiem teicu, ka vēlos publicēt savas receptes.

    Viņi neiebilda, un pirmās manas receptes bija ne īpaši sarežģītas, piemēram, makaroni ar sieru vai kotletes, taču cilvēki tās skatījās, jo pie receptēm bija rakstīts – gatavo Rojs, 9 gadi. Pagājuši jau seši gadi!

    – Ko tev visvairāk patīk gatavot un kāpēc?

    – Man patīk ēdieni, kurus var pagatavot ātri. Uzskatu, ka 30 minūtes ir maksimālais laiks, ko atvēlēt pusdienu vai vakariņu gatavošanai, bet Džeimijs Olivers ir pierādījis, ka to visu var paveikt arī 15 minūtēs!

    – Kur tu meklē recepšu idejas?

    – Idejas smeļos tirgū vai veikalā.

    Man patīk skatīties uz produktiem un izdomāt jaunas garšas un saderības.

    Citreiz idejas atrodu internetā – piemēram, izlasīju, ka divas māsas Lietuvā pagatavojušas aukstās zupas kūku. Nākamajā dienā šīs kūkas versija bija manā galdā, bet nolēmu iet tālāk un radīju soļankas kūku!

    – Kas tev vislabāk garšo un ko savukārt nevari ieēst? Un kas ir jocīgākais, ko savā dzīvē esi pagaršojis?

    – Esmu baigais gaļēdājs! Īpaši vasarā, kad ir pieejami svaigi dārzeņi, man patīk grilēt, esmu laba steika fans. Garšo arī visu veidu šašliki un ļoti patīk gatavot burgerus. Uz jūs esmu ar saldumiem, to manis pēc var uz galda arī nebūt.

    Man negaršo jūras veltes – zinu, ka daudziem tās ir delikatese, bet mani visi krabji, mīdijas, vēži un astoņkājīši nesaista. Reiz, kad biju Tenerifē, tos nogaršoju, bet sajūsmā nebiju.

    Par jocīgāko – esmu garšojis gan ķengura, gan aligatora steiku, ēdis tārpus (termiski apstrādātus) un nogaršojis arī simtgades jeb ķīniešu melno olu!

    Par šo visu man ir uzfilmēti video manā Youtube kanālā.

    – Vai pazīsti daudzus sava vecuma puišus, kuriem patīk gatavot?

    – Es pazīstu daudzus, kuriem patīk ēst! (Smejas.) Nē, nu gatavot jau arī patīk, bet biežāk to, kas ir pa rokai. Man atkal ir tā, ka nelikšos mierā, kamēr kāds ēdiens, ko esmu iedomājies, nebūs pagatavots tieši tā, kā vajag. Esmu spītīgs!

    – Un kuras tavas receptes vislabāk patikušas vienaudžiem?

    – Laikam jau mani burgeri. Tos slavē visi un prasa, kad beidzot atvēršu savu burgernīcu! Bet vairāk par receptēm vienaudžus interesē saturs, ko publicēju savā Instagram un youtube kanālā – eksperimenti ar ēdienu, ēdienu testi, humoreskas un īsie video ciklā Ko darīt, kad nav ko darīt? Tāda jokošanās patīk pusaudžiem!

    – Vai tavā gatavošanas karjerā ir bijuši arī negribēti kuriozi?

    – Pirmais, kas nāk prātā, – reiz biju nolēmis iefilmēt videorecepti. Uzstādīju kameru, salāgoju un saliku gaismas, iefilmēju testa video, pārliecinājos, ka ar bildi un skaņu viss ir kārtībā… Bet otrreiz kameru tā arī neieslēdzu. Tad minūtes divdesmit kameras priekšā parunājos ar sevi un pagatavoju pusdienas, bet iefilmēts nekas nebija! (Smiekli.)

    – Ēdiens un veselība – ko par to domā?

    – Šobrīd strādāju pie savas pirmās recepšu grāmatas, kuru plānots izdot šī gada beigās, un tur būs vairāk nekā simts manas receptes. Pievērsīšos tieši veselīgā un neveselīgā cīņām, jeb, vienkāršāk sakot, piedāvāšu neveselīgo ēdienu veselīgākas versijas. Piemēram, kas slikts paša pagatavotā burgerā, kurā izmanto tikko ceptu maizīti, svaigus dārzeņus, kraukšķīgi izceptu vistas fileju un paša pagatavotas mērces? Nekā slikta, ne E vielu, ne pārspīlēta sāls daudzuma, garšīgi…

    – Tu mācies Rīgas Komercskolas Tālmācības vidusskolā – kāpēc tāds lēmums par tālmācību?

    – Kāpēc pārgāju uz tālmācību? Mans blogs, sociālie konti un labdarības projekti prasa ļoti daudz laika, un es tos nevaru apvienot, ja pirmā dienas puse būtu jāvelta skolai. Bet es daudz braukāju pa skolām un tiekos ar jauniešiem, cenšos viņus motivēt sākt darboties jau tagad! Nevajag gaidīt, kad pabeigšu skolu un tad… Sāc tagad! Patlaban, Covid-19 sakarā, arī es esmu viens no tiem, kurus skārusi dīkstāve, jo projekta Grila skola ietvaros jau trešo gadu braukājam pa publiskiem pasākumiem un mācām bērniem no četru gadu vecuma gatavot. Šogad visi pasākumi atcelti, un man tas ir radījis būtiskus zaudējumus. Bet nepārdzīvoju. Gan viss sakārtosie

     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     
     

    A post shared by Jaunākais kulinārijas blogeris (@pipars.lv) on

    Roja īpašās receptes

    Soļankas kūka

    Šī ir manis radīta recepte – reiz iedvesmojos no lietuviešu māsām, kuras bija pagatavojušas aukstās zupas kūku, un Lietuvā tā toreiz kļuva par vasaras hitu. Ceru, ka arī šo recepti žurnāla lasītāji izmēģinās, vasaras sezonā pārsteidzot savus viesus ar atsvaidzinošu soļankas kūku! 

    Sastāvdaļas:

    • (formas diametrs – 22 cm)
    • 300 g vistas šķiņķīšu
    • 250 g vistas stilbiņu
    • 300 g liellopu gaļas
    • 300 g mednieku desiņu
    • 300 g kūpināta cauraudzīša
    • 800 g sasmalcinātu konservēto tomātu
    • 2 nelieli burkāni
    • 1 sīpols
    • 2–3 sālīti vai marinēti gurķīši
    • 1 kg vārītu kartupeļu
    • 1 citrons
    • 2 laurlapas
    • 3–4 smaržīgo piparu graudiņi
    • 20 g želatīna
    • eļļa cepšanai
    • sāls, pipari pēc garšas
    • krējums un olīvas/kaperi pasniegšanai

    Vistas un liellopu gaļu liek katlā, pārlej ar ūdeni, lai gaļa nosegta, un uzvāra. Putas nosmeļ, pievieno laurlapas, smaržīgos piparus un vāra, līdz šķidrums ir izvārījies un katlā paliek apmēram 1 litra tilpums. Gaļu izņem un atdala no kauliem. Laurlapas un piparus izmet.

    Sīpolu sakapā, burkānus sagriež ripiņās. Mednieku desiņas un kūpināto gaļu smalki sagriež, gurķus sagriež strēmelītēs. Katlā ar biezu apakšu uzkarsē eļļu un ātri apcep sīpolus un burkānus. Pievieno gurķus un cep 5 minūtes. Tad pievieno desiņas, kūpināto gaļu un cep vēl 5 minūtes. Pievieno tomātus ar visu sulu un sautē visu kopā minūtes 10–15. Uguni izslēdz un pievieno pēc garšas sāli, svaigi spiestu citrona sulu. Ja vēlas, var pievienot čili piparus.

    Pa šo laiku buljons būs jau atdzisis, un tajā var uzbriedināt želatīnu. Uzbriedušu želatīnu pievieno katlā un ātri izšķīdina. Pievieno arī sasmalcināto gaļu (vistas un liellopu). Tagad var likt kopā kūku. Kartupeļiem pēc garšas pievieno sāli un ar kartupeļu stampu saspaida. Tad to pārliek formā ar noņemamām malām un ar to pašu stampu izlīdzina. Formā pa virsu kartupeļiem pārlej gaļas masu, atdzesē un liek uz 6–8 stundām ledusskapī. Pasniedz ar kaperiem, olīvām un skābu krējumu.

    Ogu kramblis

    Vasaras sezonā šai receptei derēs jebkuri augļi un ogas, droši var miksēt visu, kas pa rokai!

    Sastāvdaļas:

    • (formas diametrs – 20 cm)
    • 80 g cepumu
    • 60 g sviesta
    • 75 g milti (var būt mandeļu, kokosa, kviešu)
    • 350–400 g dažādu ogu vai augļu (man bija rabarberi, aprikozes un upenes)
    • 50 g brūnā cukura
    • 1 ēdamkarote kartupeļu cietes
    • 1/2 citrona sula

    Sagatavo drupačas – cepumus sasmalcina, pievieno sviestu, miltus un visu ar rokām saberž, lai veidojas drupačas. Ogas un augļu nomazgā, notīra un pēc nepieciešamības sagriež smalkāk, un uzreiz var pārlikt cepamajā formā. Pievieno kartupeļu cieti, cukuru, citrona sulu, visu apmaisa. Pēc vēlmes var pievienot kanēli, krustnagliņas, rīvētu citrona vai apelsīna miziņu.

    Pārkaisa ar drupačām un liek grilā zem vāka cepties 150–160 grādos uz 25–30 minūtēm. Pasniegt var gan siltu, gan aukstu ar saldējumu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē