• Ekofeministe un ekokapitāliste Eva Johansone: Esmu par rokās sadošanos to vārdā, kam tiek nodarīts pāri

    Intervija
    Laura Dumbere
    26. septembris, 2019
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Foto un stils Tatjana Vlasova
    Izauklējusi dēlu, Eva oktobrī atgriežas darbā televīzijā. Bet tas ir tikai formāls iemesls mūsu sarunai. Eva runā tik ātri! Citē neskaitāmas filmas, filozofus un zinātniekus. Lielāko tiesu šīs informācijas esmu spiesta ar nožēlu īsināt… Šķiet, viņas smadzenes ir kā superjaudīgs dators, kurā ir vairāk vietas nekā Vikipēdijā. Neliels ieskats sarunā ar filozofi, žurnālisti, un tagad arī studējošu bioloģi, kas lasāma oktobra numura žurnālā Santa.

    – Tev ir maģistra grāds ekofeminismā. Kas tas par zvēru? Kā ekoloģijas studijas var būt saistītas ar feminismu?

    – Tas ir viens no feminisma atzariem, kas attīstījās laikā, kad Amerikā labības laukus ļoti daudz migloja ar DDT. Sievietes, mātes sāka celt trauksmi par šīs ķimikālijas kaitīgumu. Vēlāk iesaistījās arī vīrieši. Ekofeminisms nerunā par vienlīdzību starp vīrieti un sievieti, bet par vienlīdzību starp vīrieti, sievieti un dabu. Ka neviena būtne nedominē pār otru, ka cilvēks nedominē pār dzīvniekiem, mežiem un ūdeņiem. Latvijas zināmākais ekofeminists manā izpratnē bija Dainis Īvāns. Jo padomju okupācijas laikā viņš varonīgi iestājās par Daugavu. Viņš to nemaz nezina, bet vienu savu kursa darbu Amerikā rakstīju par Daini Īvānu un Daugavu… Tas vispār ir diezgan raksturīgi totalitārajiem režīmiem, ka tie grib pakļaut un salauzt ne tikai tautas vai indivīdus, bet arī dabu. Apgānīt svētumus, izmainīt kartes un ainavas. Īvāna cīņa par Daugavu faktiski bija aizsākums mūsu Atmodai – sargājot upi, mēs sākām glābt paši sevi un cīnīties par brīvību. Baltijas ceļš un karogotās demonstrācijas nāca pēc tam, pēc cīņas pret Daugavas pilnīgu izkropļošanu. Iestāšanās par dzimtenes dabu mūsos atvēra spēku un drosmi.

    – Tu vienmēr esi atklāti iestājusies arī par geju, lesbiešu un bēgļu tiesībām.

    – Arī tas ir ekofeminisms. Man šī vienlīdzības doma ir ļoti tuva. Mani neinteresē feminisma agresīvā puse, kas it kā cīnās pret vīriešiem. Es iestājos arī par vīriešu tiesībām, piemēram, audzināt savus bērnus. Jo daudzas sievietes pēc laulības šķiršanas savāc bērnus sev, nelaiž tēvus pie bērniem tiešā vai emocionālā nozīmē un liedz vīriešiem tiesības būt tēviem. Man ir iedzimta nepanesība pret netaisnību. Vienīgā grāmata mūžā, kuru lasot esmu šausmīgi raudājusi, ir Skrējējs – par geju pāri. Mums vajadzētu sadoties rokās jaunā Baltijas ceļā pret jebkādu pāri darīšanu cilvēkiem, viņu brīvības un tiesību atņemšanu. Manā draugu lokā ir lesbiešu pāris, kas ģimenē audzina bērnus. Viņām nav nekādu tiesību. Ja viens no pāra mirst, otru slimnīcā nemaz nepielaidīs klāt… Viņām nepienākas daudzbērnu ģimenes statuss, nepienākas nodokļu atlaides un atlaižu kartes. Viņas nebauda brīvības, kas pienākas man kā mammai. Kā tā var būt?

    Es nebļaustos, aizstāvot savu viedokli un ideālus. Bļāvējos neviens neklausās.

    Esmu par rokās sadošanos to vārdā, kam tiek darīts pāri. Esmu arī ekokapitāliste.

    – Izklausās labi! Kā to tulko latviešu valodā?

    – Neuzskatu, ka visi lielie uzņēmumi, lielražotāji un kapitāla turētāji ir ļauni. Kurš tad uzcēla Rīgas Latviešu biedrības namu? Tie, kam bija kapitāls, ne jau Dziesmusvētku dalībnieki… Šobrīd, kad tiek meklēti risinājumi, kā pasaules ūdeņus attīrīt no plastmasas atkritumiem, šos projektus sponsorē ļoti bagāti uzņēmumi. Arī kapitālisti var būt biznesa eņģeļi, kas iegulda līdzekļus sabiedrības labumā, planētas labumā. Neviens nav labāks vai sliktāks cilvēks.Ne vīrietis, ne sieviete, ne nabadzīgie, ne bagātie. Un neviens nav pārāks pār dabu.

    – Un kā tu galu galā nonāci pie bioloģijas studijām? Kam tev maģistra grāds bioloģijā? Tavs vārds ikvienam saistās ar kultūras raidījumiem Latvijas Televīzijā un fondu Viegli – pavisam citu operu.

    Visu interviju lasi oktobra žurnālā Santa.

    • Kultūras žurnāliste Eva Johansone par pasaules lielajiem procesiem un dziļi intīmo tēmu – mīlestību
    • Trīs atklāti pieredzes stāsti par to, ko īsti nozīmē aiziet no prestiža darba vadošā amatā
    • Filozofs, lektors un vīru grupu veicinātājs Latvijā Vents Sīlis par vīriešu sāpēm un augšāmcelšanos
    • Pārmaiņām gatavas jeb apgriezt dzīvi kājām gaisā!
    • 70. gadu spožākās dzejnieces bohēmistes
    • Romantiskais, vīrišķīgais, smejošais latviešu Belmondo – Mārtiņš Vilsons
    • Ulla un Edgars Krūmiņi par savu grūtībās  rūdīto mīlestību
    • Karsto punktu fotogrāfe un žurnāliste Tanya Habjouqa par pieredzēto kara zonās
    • Modes aktualitāte – dzīvnieku un ādas raksti
    • Pīlings ādas veselībai un skaistumam
    • Gada labāko vīnu apskats
    Santa nr10

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē