Skrubi mājas apstākļos pagatavot ir pavisam vienkārši:
- Ievāc augu, kas tobrīd uzrunā. Piemēram, vīgriezes, kas zied šobrīd, nomierina, pazemina asinsspiedienu, noderīgas arī vīriešu mieram un labsajūtai.
- Svaigas saspiež vai sasmalcina piestiņā. Var samalt arī blenderī. Ziedus nevajag sasmalcināt līdz pesto līmenim, galvenais, lai atdalās sula.
- Ir vairāki veidi, kā skrubi gatavot, bet vienkāršākais un ātrākais – saberztos ziedus sajaukt ar sāli.
- No sāls un vīgriezēm sanāks skrubis skaisti zaļganā krāsā. Kad svaigus augus iejauc sālī, skrubis var stāvēt visu ziemu, tikai jātur vēsumā.
- Augus var sajaukt ar sāli un maizes ieraugu, kas dod savus fermentus un vitamīnus.
- Ar medu labāk jaukt kaltētus augus, jo medus augus sāk raudzēt. Augi, sajaukti ar medu, vairāk darbojas kā maska.
Kādus augus izvēlēties?
- Izvēloties augu skrubim, jāieklausās sevī, jo katrs pats sev labākais dziednieks un padomdevējs. Ja vēlas, plūc vīgriezes, ja gribas nātri – ņem to, ja kāda vēlas, var gatavot arī bazilika skrubi, un arī ogas var pārstrādāt skrubī. Skaisti rozā un smaržīgs skrubis sanāk no mežrozīšu ziediem, bet tie šogad jau noziedējuši.
- Vislabāk plūkt tikai ziedlapiņas, jo tās ir smaržīgākas un aktīvākas – nav zaudējušas ēteriskās eļļas. Ziemā, kad pirts slotām nobirst sausās lapas, tās samaļ un taisa skrubi.
- Jūlijā vāc liepu ziedus, ugunspuķi, arī āboliņu – lai gan tas nav smaržīgs, toties vitamīniem bagāts.
- Papeļu pumpuri, kas zied īsu brīdi un smaržo pēc brūklenēm, labi palīdz pret iekaisumu – to der atcerēties nākamajā gadā, kad papeles būs pumpuros. Iekaisumu labi ārstē arī dzintara putekļi: ja zināms kāds dzintara meistars, palūdz, lai savāc putekļus – sanāks teju ekskluzīvs skrubis.