• Igors Kudrjavcevs: Lai kādus vārdus cilvēks lieto – labus vai sliktus –, viņa teiktais rezonē ar noteiktu spēku

    Psiholoģija
    Kaija Zemberga
    Ievas Stāsti
    Ievas Stāsti
    20. februāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Ir kāds varens spēks, kuru mēs varam likt pretī bailēm, slimībai, neziņai, ko nes sev līdzi pandēmijas vilnis, – tie ir labie vārdi un domas. Kā iedarbojas stiprie vārdi, afirmācijas, vārdformulas stāsta ārsts, ciguna pasniedzējs IGORS KUDRJAVCEVS.

    «Vārdā ir apvienoti trīs enerģētiskie līmeņi – semēma, fonēma un morfēma. Morfēma ir vārda uzbūve, burti, fonēma – skaņa jeb izteiktais vārds, savukārt semēma – saturs. Ja enerģija strādā visos līmeņos, vārdam ir liels spēks. Ja cilvēks sanskritā skaita mantras, nezinot to jēgu, tā būs no burtiem, zilbēm, vārdiem veidota skaņa un nedarbosies pietiekami spēcīgi. Vārds ir simbols, atslēga, kas palīdz savienoties ar ārējo pasauli. Dieva vārdi ir ceļš pie Dieva, savukārt, piesaucot velnu, cilvēks savienojas ar tumšo spēku. Lai kādus vārdus cilvēks lieto – labus vai sliktus –, viņa teiktais rezonē ar noteiktu spēku.

    Rakstītajam vārdam ir mazāks spēks. Kad es pētīju masu komunikāciju, man mājās grāmatplauktā stāvēja grāmata Mein Kampf (Ādolfa Hitlera monogrāfija Mana cīņa aut.) trijās valodās. Es tās nelasīju, un grāmatas manī un telpā neizraisīja nekādu efektu. Bībeli sargā Svētais Gars, tāpēc varbūt tā mājas daļa, kurā atrodas Svētie Raksti, ugunsgrēkā nedeg.

    Rakstītajam vārdam ir lielāks spēks, ja autors, rakstot grāmatu, vārdos ieliek savu enerģiju, tādējādi aktivizējot vārdu simbolisko nozīmi. Skandināvu rūnas rezonē ar noteikta veida enerģijām, un vikingi tās nevis vienkārši zīmēja uz ieročiem, bet stiprināja ar savām asinīm. Asinis arī ir enerģija. Tādā veidā viņi ieguva spēcīgu aizsardzības zīmi. Arī latvju zīmēm, ko aizsardzībai, veselībai, auglībai izmanto mājās, būs lielāks svars, ja tās spēcinās ar stiprajiem vārdiem vai īpašu rituālu.

    Noskatot ar ļaunu aci, raidot negatīvu emociju lādiņu, otram var kaitēt bez vārdiem, taču, ja doma ir ielikta vārdos – kaut tu; lai tev… , teiktajam ir lielāks svars. Vārdi precizē, kādu enerģiju cilvēks vēlas otram sūtīt.

    Sūtot citiem lāstus, raidot naida emocijas, tajā brīdī varbūt cilvēks jūtas slikti, taču negatīvā enerģija rezonē ar apkārt esošajām enerģijām.

    Tas nozīmē – ja cilvēks lamājas, viņš rezonē ar visiem Visumā izteiktajiem lamu vārdiem. Savukārt labie vārdi atbalsojas ar labajiem vārdiem, kas mums apkārt. Ja es saku – es esmu laimīgs, rezonēju ar prieka un laimes enerģiju, bet, ja saku – viņš ir maita, man apkārt koncentrējas maitas enerģija. Ja es šo vārdu atkārtoju regulāri, šī enerģija sāk ietekmēt mani un manu dzīvi. Kristus Jaunajā Derībā saka: «Lūdziet par saviem ienaidniekiem.» Ja ienaidniekam būs labi, viņš būs apmierināts ar dzīvi un arī par mani runās tikai labu. Tā vietā, lai karotu ar citiem, es varu nodarboties ar to, kas man patīk.

    Lietojot vārdus, kuru nozīmi saprotam, mēs iedarbinām šo vārdu enerģiju un tie strādā mums vēlamā virzienā. Taču ir vārdi, kuriem citā valodā ir pilnīgi cita nozīme. Piemēram, lietuviski briedis ir alnis, bet alnis ir briedis. Savukārt huj ķīniešu valodā nozīmē – tikšanās, bet mongoļu valodā – laikapstākļi. Šīs tautas nezina, ka krieviem tas ir lamu vārds… Ja es stāstu, ka lietoju umklaidetu, citiem šis vārds neko neizsaka un sacītais neizraisa nekādas emocijas. Fonēma un morfēma vārdā ir, bet nav semēmas. Kad paskaidroju, ka fantastikas romānā par umklaidetu sauc burvju nūjiņu, sarunas biedrs izsaucas – o, vai tiesa?! Viņš labprāt grib dzirdēt turpinājumu.

    Ne tikai vārdiem, arī domām un emocijām ir spēks. Gandrīz katrā kolektīvā ir cilvēks, kurš nosaka atmosfēru darbavietā. Ja viņš ir ieradies darbā labā omā, ar visiem sasveicinās, parunājas, uzslavē, arī pārējie ir priecīgi, ar entuziasmu ķeras pie pienākumiem. Ja priekšniekam ir saasinājusies hroniska vaina, viņš ir izkāpis no gultas ar kreiso kāju, viņa noskaņojums ietekmē gaisotni kolektīvā. Pat ne ar vienu nerunājot, viņš izstaro negatīvu enerģiju.»

    Psihiskie vīrusi

    «Pandēmijas laikā sociālajos tīklos parādās tā saucamie psihiskie vīrusi. Rakstnieks Ričards Brodijs grāmatā Psihiskie vīrusi raksta, ka ir cilvēki, kuri jūtas slikti, ja citiem ir labi. Un viņi vēlas, lai visi dzīvo bailēs, ir uztraukti un naidīgi. Šos cilvēkus reizēm sauc par enerģijas vampīriem. Ir speciāli paņēmieni, kā viņi atņem otram enerģiju – skandalējas, izsauc žēlumu, sūdzas. Šie enerģijas zagļi sociālajos tīklos raksta viltus ziņas, inficējot cilvēkus ar psihiskiem vīrusiem. Viņi stāsta, ka ar vakcinācijas starpniecību notiks čipizācija. Vārda čips saturiskā nozīme ir negatīva. Netiek paskaidrots, ka čipam ir vajadzīgs barošanas elements, bet tādā veidā cilvēkos tiek sēta baiļu enerģija.

    Līdzīgi notiek ar 5G mobilo pārraides tīklu. Tiek izplatīta informācija, ka 5G starojums visu iznīcinās, ar tā palīdzību no attāluma varēs manipulēt ar iedzīvotājiem. Fizika māca, ka starojums ietekmē cilvēku nelielā attālumā, turklāt 5G bremzē mati, cepure, un pat nevajag starojuma mazināšanai izmantot foliju. Jau 19. gadsimta otrajā pusē, kad parādījās elektrība, runāja par to, ka tā kaitēs cilvēku veselībai. Agrāk tenkas izplatījās, sarunājoties citam ar citu vai pa telefonu, bet šodien ar sociālo tīklu starpniecību ļoti strauji var pārraidīt viltus informāciju.

    Atverot ziņu portālus, virsraksti vēsta, cik cilvēku saslimuši ar Covid-19, cik miruši. Šie skaitļi sēj baiļu enerģiju. Turpat ar lieliem burtiem būtu jāraksta, cik pacientu ir izveseļojušies. Veselība, izveseļojušies – tie ir labi vārdi. Jo biežāk tos lieto, jo tie vairāk uzkrāj pozitīvu enerģiju. Savukārt vārdi slimība, vēzis, nāve biežāk tiek lietoti negatīvā nozīmē un sūta negatīvās enerģijas lādiņu. Ir cilvēki, kas slimību nesauc vārdā, nelieto vārdu vēzis. Sarkoma ir ļaundabīga slimība, pat bīstamāka par citām onkoloģiskām kaitēm, taču šis vārds neizraisa negatīvu rezonansi. Es saviem skolniekiem mācu teikt nevis es slimoju, bet es veseļojos. Slimoju – tas ir darbības vārds, kas apzīmē slimošanas procesu. Sajūtot slimības simptomus, cilvēkam vajadzētu teikt – es sāku veseļoties.

    Internetā ir diskusiju grupas, forumi, kuros cilvēki raksta tikai labas ziņas – stāsta, ko jaunu iemācījušies, kādu kulinārijas recepti izmēģinājuši, iesaka labu grāmatu. Biežāk ir jāsaka – es tevi mīlu; piedod, es esmu kļūdījies. Daudziem ir grūti atzīt savas kļūdas. Viens vaino saules aptumsumu, cits Putina hakerus, bet pats nejūtas vainīgs. Drīzāk cirvja kātam lapas plauks, nekā cilvēks atzīs savu vainu – tā man ir pacienti teikuši.

    Saki – jā, es esmu vainīgs, piedod, es tevi mīlu, un gaisotne kļūs gaišāka, saspīlējums attiecībās mazināsies.

    Es saviem studentiem un klientiem lūdzu Jaungada apsveikumus rakstīt saviem vārdiem. Tie varbūt nebūs tik skaisti kā dzejoļa rindas, bet tie būs viņu vārdi, uzlādēti ar viņu enerģiju, emocijām. Daži sarunājoties piemeklē vārdus, lai otrs neapvainojas, lai par runātāju paliek labāks iespaids. Es saku – sakiet, ko domājiet, jo vārdi atspoguļo to, kas notiek cilvēka zemapziņā, atklāj viņa kompleksus. Piemēram, partikulas it kā, vai ne liecina par nedrošības sajūtu, šaubām, viņam ir grūti pieņemt lēmumu. «Vai jūs lietojat rekomendētos preparātus?» es jautāju pacientei. – «Jā, es it kā lietoju,» viņa atbild, «man tā kā palīdz, ir labāk, vai ne?» Es aicinu šos vārdus izņemt no sarunvalodas, un cilvēkā parādās pārliecība par sevi.

    Daži sarunvalodā nelieto teikuma priekšmetu. Pacients stāsta: «Man ir teikts, ka man vajadzētu strādāt labāk.» Tad es jautāju: «Kas to saka? Eksperts, autoritāte vai tās ir tikai tenkas. Mazums, ko cilvēki saka – vai visam ir jātic?» Jācenšas precīzi izteikties, kādreiz jāpasaka arī slikts vārds. Psihosomatiskā medicīna māca – hronisks klepus liecina par to, ka cilvēks nevar vai nedrīkst teikt to, ko domā. Iespējams, tas, ko viņš vēlas teikt, nav pieklājīgi vai nav bijusi atbilstoša situācija, lai to pateiktu. Tad ir jāpasaka vismaz sev vai jāuzraksta uz baltas lapas. Tas krupis ir jāizspļauj, lai atbrīvotos no uzkrātās enerģijas. Tas var palīdzēt izveseļoties.

    Liels spēks ir pateicības vārdiem, taču, ja uz tavu paldies, otrs atbild – nav par ko, pozitīvā enerģija nonivelējas. Ir jāpieņem pateicība. Cilvēks ir izdarījis labu darbu un ir pelnījis atzinību. Viņš var teikt – ņem par labu; vienmēr laipni; bija prieks palīdzēt. Ir jālieto labie vārdi! Ja tu redzi, ka cilvēks labi izskatās, pasaki to! Bagātini Visumu ar pozitīviem vārdiem! Stāsti, kā ir, kas notiek, ko tu dari, sociālajos tīklos raksti tikai pozitīvo. Ja no malas nevari saņemt pozitīvo informāciju, tad radi to pati.

    Pēc grāmatas Cāļa zupa dvēselei izlasīšanas mēs ar sievu norunājām viens otram katru dienu teikt – es tevi mīlu. Pēc kāda laika sapratām – reizēm var, bet katru dienu… tas jau ir kā intoksikācija. Kā tajā anekdotē. Sieva pārmet vīram: «Kāpēc tu man vairs nesaki – es tevi mīlu?» Viņš atbild: «Ja kaut kas mainīsies, es tev ziņošu.» Nevajag pārdozēt.»

    Lūgšanu spēks

    «Lūgšanas, īpaši vārdi – kā Tēvreize, kas skanējusi miljardiem reižu –, ir enerģija, kas savieno cilvēku ar Dievu. Nav jābaidās no vārdiem, bet ir jābūt godīgiem un jālūdz reālas lietas. Cilvēks lūdzas, lai Dievs viņu atbrīvo no sāpēm, bet ko viņš vēlas sāpju vietā? Dievs rada nevis faktus, bet faktorus. Lūdzot vairāk naudas, Viņš nedos naudu, bet dos prātu, idejas, iespēju to nopelnīt. Reizēm cilvēks nezina mērķi, uz kuru virzīties, bet tad viņš var minēt, ko māk, kas viņam vislabāk padodas, un Augstāki spēki palīdzēs atrast savu vietu dzīvē.

    Daži maldīgi uzskata, ka zemapziņa nesaprot priedēkli ne, tāpēc rituālos vai rakstot Visumam vēlmju vēstuli nedrīkst to minēt.

    Tā vietā, lai rakstītu es negribu zaudēt darbu, ir jāraksta – man ir darbs. Esmu pārbaudījis, ka zemapziņa uztver priedēkli ne, ja tas ir izteikts pietiekami skaidri un spēcīgi – es vairs negribu tā domāt, es gribu domāt citādi.

    Lai dienu sāktu uz pozitīvas stīgas, no rīta var paskatīties spogulī, uzsmaidīt sev un teikt – es esmu skaista. Var noskaitīt afirmāciju. Galvenais, lai tā ir pozitīvi noformulēta un nav sarežģīta. Reizēm pietiek ar diviem trim vārdiem. Ja es baidos nokavēt tikšanos, sev pārliecinoši saku – es paspēšu.

    Sportisti pirms starta skaita mantras, mierinājuma vārdus, lūgšanas. Sportisti un aktieri ir ļoti māņticīgi, viņi tic rituāliem, un tie viņiem palīdz. Ne vienmēr jāskaita jau zināma lūgšana, stiprie vārdi, katrs pats var sev atrast vārdus, kas palīdz. Kā tos atrast? Vēlams vairākas reizes skaitīt vārdus, afirmāciju, lūgšanu vai paša radītu vārdformulu, un, ja noteiktās situācijās vārdi palīdz, tos var lietot. Ir cilvēki, kas skaita Tēvreizi, bet tā ir gara, nedrīkst kļūdīties un ir vajadzīgs laiks skaitīšanai, jo katram vārdam ir jādomā līdzi.  Stiprie vārdi, pozitīvi apgalvojumi sakārto domāšanu, strukturē telpu, mikrokosmosu, kas ir ap cilvēku. Skaitot vārdus, zemapziņa nomierinās, iestājas miers, smadzenes patērē mazāk enerģijas, mazāk kortizola, un izdala vairāk laimes hormona. Šādā brīdī galvā nāk labas domas, un cilvēks spēj ģenerēt vērtīgas idejas.

    No rīta pēc pamošanās vēlams izteikt pateicības vārdus. Katram ir savi vārdi. Man Dievs atsūtīja manu personīgo lūgšanu, kas citiem var nepalīdzēt. Es no rīta atveru acis, uzsmaidu savai sirdij un saku – labrīt, brīnišķīgi! Varbūt tev zemapziņā skan citi pateicības vārdi…»

    Maģiskās dainas, stiprie vārdi un pozitīvie apgalvojumi

    ***

    Šodien agri celdamās

    Trīs vārdiņus vien sacīju:

    Dieva dēls, mīļā Māra,

    Nāc manim palīgā.

    (rīta lūgšana)

    ***

    Melnā čūska purvā brida,

    Vara segli mugurā.

    Bīsties pate, Joda māte,

    No saviem biedēkļiem.

    (lai atvairītu bailes)

    ***

    Ak, tu, Dievs, es ieraugu Dievam jaunu karavīru. Šķirmi, veiksmi darbiņam, sātu, gausu maizītei. Visas sāpes – akmenī, manī – visa veselība. Āmen.

    (veiksmei un veselībai)

    ***

    Es atceros sevi, izjūtu sevi, apzinos sevi, mīlu sevi, domāju par sevi, izbaudu sevi, dzīvoju ar sevi, priecājos par sevi, esmu ar sevi, esmu laimīga būt.

    (afirmācija katrai dienai)

    ***

    Dodi, laimiņa, šo baltu dienu aizvadīt mierīgi, aizvadīt labi, priecāties pašam, priecāties citam, redzam saulīti uzlecam.

    (laimes vārdi)

    ***

    Trejdeviņas burvenes, trejdeviņas raganas, skrieniet uz Melno jūru. Tur jūs ēdiet, tur jūs dzeriet, tur jūs sprāgstiet pa vidu pušu.

    (aizsardzības vārdi)

    ***

    Uz austrumiem pagriežos, Mātei zemei paklanos. Māte zem ļaunumu paņēma, veiksmi no šīs dienas dāvāja. Kā austrumos saule aust, tā visu gadu mans spēks augs.

    (spēka vārdi)

    ***

    Ej, Dieviņi, tu pa priekšu

    Ar asu sudraba zobentiņu;

    Es tavās pēdiņās –

    Ar baltu dvēselīti.

    (drošai automašīnas vadīšanai)

    ***

    Pamodusies pateicies augstākiem spēkiem par to, ka esi labi izgulējusies un tev ir iespēja piedzīvot vēl vienu brīnišķīgu dienu. Tad pateicies par visu, kas ir labs tavā dzīvē. Pamatvilcienos saplāno dienu, apgalvojot, ka viss būs labi, viss izdosies, un viss, kas notiks, sagādās tev prieku. Pēc tam pusstundu velti meditācijai vai lūgšanām. Meditējot vari pajautāt – kas ir tas, kas man ir jāzina? Augstākiem spēkiem vari prasīt padomu par kādu tev svarīgu jautājumu, kas dienas laikā jārisina. Ļauj, lai atbilde nāk. Ja to nesaņem, neuztraucies, tā atnāks vēlāk.

    (padoms veiksmīgai dienai)

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē