• Ievas Kepes ceļš līdz 20 gadiem solokarjerā. Kas viņai lika aiziet no skatuves?

    Vēsture un leģendas
    Līga Blaua
    Līga Blaua
    10. aprīlis, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Ieva Kepe
    Foto: No Ramona Kepes ģimenes arhīva
    Ieva Kepe
    Emma Ezeriņa, Lilija Sniedze, Maruta Feldmane, Ieva Kepe – vārdi, kas ierakstīti latviešu teātra vēsturē. Vecmāmiņa, māte un meitas. Bet vēl ir viņu dzimtai pieprecētie, arī teātrim piederīgi: Ramons Kepe. Ļausim viņa atmiņām uzburt meitas Ievas Kepes karjeras ceļu no jauna.

    Skatuvi reiz izvēlējās arī Lilijas Sniedzes un Ramona Kepes meita Ieva. «Ievu no četru gadu vecuma vedām uz daiļslidošanu, viņa slidoja bērnu baletā pie Ievas Grotusas, piedalījās sacensībās, tika līdz sporta meistaram, bet muzikālie gēni izrādījās stiprāki. Ieva pabeidza mūzikas skolu, iestājās Konservatorijā, pēc tam vokālās prasmes papildināja Dānijā un Austrijā,» meitas radošo ceļu iezīmē Ramons Kepe. «1989. gadā Ieva kļuva par Muzikālā teātra, kā tolaik sauca Opereti, solisti. Mēs ar Liliju tad vēl dziedājām, visi trīs bijām vienā teātrī.

    Ieva pārņēma visas Lilijas lomas izrādēs, kas bija repertuārā, dziedāja grāfieni Moricu, Silvu.

    Septiņās Operetes teātra sezonās Ieva nodziedāja piecpadsmit galvenās partijas, bet Silva ir visu trīs paaudžu loma. To dziedāja vecmāmiņa Emma Ezeriņa, māte Lilija Sniedze un meita Ieva Kepe. Pirmā izrāde Operetē Ievai bija Zilā maska, kurā man bija viņas varones kalpa loma. Gaidot savu izgājienu, uztraukumā par Ievu biju bailēs gandrīz sastindzis,» atceras Ramons Kepe.

    «Kad 1995. gadā teātris sāka jukt, Ieva aizgāja uz Operu. Sākumā dziedāja korī, bet jau pēc gada kļuva par solisti, režisori viņai uzticēja titullomas operās Aīda, Turandota, Salome. Ievai veidojās ļoti veiksmīga karjera, bet tad radās vairogdziedzera problēmas. Vajadzēja operēt, gadu nevarēja dziedāt. Pēc tam Ieva izturēja atestāciju, komisija viņai iedeva augstāko kategoriju. Viss it kā bija labi, balss skanēja, bet operācija bija atstājusi psiholoģisku iespaidu – Ieva vairs nespēja atgriezties uz skatuves. Divdesmit gadi solokarjerā bija aizvadīti. Operā ienāca jauna dziedātāju paaudze, un Ieva izlēma aiziet. Andrejs Žagars lūdza, lai viņa izrādēm Ieva ir asistente. Tam darbam viņa piekrita un palika Operā.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē