• Grāmatas ar skatu uz rītdienu

    IEVA dzīvo zaļi
    Tīna Sidoroviča
    Tīna Sidoroviča
    30. oktobris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Prieks, ka katru gadu arī latviski varam lasīt iedvesmojošus stāstus, romānus un izziņas literatūru, kas ļauj kā lieliem, tā maziem lasītājiem skaidrāk saredzēt to, kas mūs un mūsu Zemi gaida rīt.

    Ūdens atmiņa

    Šis ir somu rakstnieces Emmi Iterantas nu jau pirms dažiem gadiem izdots daiļliteratūras darbs, kas autores iztēlē ļauj ieskatīties tālā nākotnē, kad pasaulē pamazām beidzas ūdens… Pasaulē ir notikušas ievērojamas dabas un politiskās pārmaiņas, naftas kari, ledāji ir izkusuši, lielas teritorijas applūdušas, taču dzeramā ūdens kļūst aizvien mazāk, cilvēkiem jālieto īpašās stacijās attīrīts jūras ūdens. 

    Neaptveramu katastrofu pieredzējusī cilvēce cenšas izdzīvot ūdens nepietiekamības apstākļos, kad ūdens sadali sagrābusi militāra diktatūra, kas valda gandrīz visā tagadējās Eirāzijas teritorijā. Tālu ziemeļos dzīvo Noria, kas ir senas tējas meistaru dzimtas atvase. Pienākusi viņas kārta kļūt par pilntiesīgu tējas meistari un uzzināt senču rūpīgi glabāto noslēpumu. Laikā, kad pats lielākais noziegums ir ūdens slēpšana, militārās varas skatiens neizbēgami pievēršas tējas meistara namam.
    8 eiro, janisroze.lv

    Vai dzirdi, kā koki runā? Izzinoša pastaiga mežā

    Vācu mežzinis Pēteris Vollēbens studējis mežkopību un vairāk nekā divdesmit gadu nostrādājis par mežzini Reinzemē-Pfalcā. Vēlēdamies īstenot videi saudzīgus principus, viņš 2016. gadā nodibināja Meža akadēmiju un tagad apsaimnieko ekoloģiski orientētu mežniecību Eifela reģionā. Viņš ir biežs viesis televīzijas raidījumos, vada izglītojošus seminārus un ekskursijas pa mežu un ir vairāku ārkārtīgi populāru dabas grāmatu autors. Šī ir viņa pirmā grāmata bērniem, un tā tulkota jau vairākās valodās. Vai koki naktī guļ? Un vai tie arī sarunājas? Kā tie elpo un kā tiek pie bērniem? Vai kokiem metas pumpas, un vai tie karstumā svīst? Par ko stāsta putni, dziedot koku galotnēs? Kā darbojas meža internets, un no kā mežā jāpiesargājas? Ja vēlies uzzināt par kokiem un citiem meža iemītniekiem tādas lietas, kas ij sapņos nav rādījušās, ja vēlies atklāt meža iemītnieku noslēpumus, savdabīgus ieradumus un izdzīvošanas trikus, dodies līdzi grāmatas autoram ekspedīcijā uz mežu.
    14,95 eiro, janisroze.lv

    Plastmasas huligāni

    Agneses Vanagas grāmata rosina būt vērīgiem, lai saskatītu problēmas cēloņus, būt uzņēmīgiem un atbildīgiem sabiedrības locekļiem un kopā ar vecākiem un citiem pieaugušajiem meklēt risinājumus, kā apturēt videi kaitīgu atkritumu nonākšanu dabā un novērst ekoloģisko katastrofu nākotnē. Čiekurkalna puikas Klāvs un Intars nejauši sastop plastmasas maisiņu Dusmukuli, kurš izrādās ne tikai dzīvs un runīgs, bet arī pikts – viņš ir izsviests mēslainē un nu, tāpat kā neskaitāmi citi maisiņi, bezdarbībā klimst pa ielām, pinas koku zaros un plunčājas peļķēs. Kā izglābt pasauli no šiem plastmasas huligāniem?
    9,90 eiro, janisroze.lv

    Savvaļas ziedi gadalaikos

    Šajā bioloģes Marutas Kusiņas grāmatā augi sakārtoti to ziedēšanas secībā. Autore aprakstījusi gan populārus ziedaugus, gan mazāk pazīstamas augu grupas – purvu un krastmalu augus, graudzāles, čemurziežus, skaistās, aizsargājamās orhideju dzimtas sugas. Parādītas līdzīgo sugu atšķirības, kas arī nespeciālistam palīdzēs tās vieglāk atpazīt. Grāmatā ir informācija par augu izmantošanu ārstniecībā un citām to izmantošanas iespējām. Iepazīsim krāsaino Latvijas dabas pasauli ar savvaļas ziedu plašo daudzveidību!
    14,98 eiro, zvaigzne.lv

    Neviens nav par mazu, lai ko mainītu

    Šajā angliski izdotajā grāmatā apvienotas slavenās zviedru pusaudzes Grētas Tunbergas runas, kas klausītāju nav atstājušas vienaldzīgu. Tās ir veidojušas vēsturi, bet Grētu ierindojušas starp savas paaudzes simboliem. «Visam reiz jāmainās. Un tam ir jānotiek šodien,» saka drosmīgā Grēta, kura ar vienlīdz lielu degsmi uzrunā kā parlamentāriešus, tā garāmgājējus pie Zviedrijas parlamenta ēkas, kur kopš 2018. gada augusta – tātad tikai nedaudz ilgāk kā pirms gada – basto skolu, lai pievērstu politiķu uzmanību klimata pārmaiņām. Tobrīd 15 gadu vecā pusaudze gada laikā iedvesmojusi jauniešus visā pasaulē viņai pievienoties un  piedalīties streikos, lai pievērstu valdības ļaužu uzmanību, lai glābtu planētu. Par to pusaudze tika nominēta Nobela Miera prēmijai. Grētas runas, kas apkopotas grāmatā Neviens nav par mazu, lai ko mainītu, atklāj, kāpēc ikvienam būtu jāpamostas no pašapmierinātības miega, lai aktīvi aizstāvētu dzīvo dabu, planētu, lai gan reizēm jūtamies bezspēcīgi lielo pārmaiņu priekšā. Bet katrai balsij un katrai rīcībai ir nozīme – tā saka Grēta.
    4,79 eiro, amazon.de

     

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē