• Ātrāk, ērtāk un lētāk – neradīt atkritumus

    IEVA dzīvo zaļi
    Tīna Sidoroviča
    Tīna Sidoroviča
    29. marts, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Nezinu, vai drīkstu sevi saukt par zaļo, jo ceļš priekšā vēl tāls, tomēr apzinos, ka ir cilvēki, kur nav pat saskatījuši šo ceļu, tāpēc priecājos, ka pērn piedalījos akcijā #100 zaļi latvieši un ka esmu komandā, kas rada žurnālu – IEVA DZĪVO ZAĻI. Tā ir iespēja gan pašai aizdomāties par savām zaļajām izvēlēm, gan pastāstīt par to arī citiem.

    Esmu četru bērnu mamma, no kuriem jaunākajiem ir 1 un 4 gadi, bet pusaudži naski piecūko māju ar čipsu pakām, limonādēm u. c. absolūti nezaļiem atkritumiem. Savukārt vīrs dažreiz aizraujas ar mākslas radīšanu un atstāj aiz sevis… atkritumus, uz ko tagad cenšos viņam norādīt – lai tie vismaz būtu ilgtspējīgāki.

    Daudzas prakses, kas, izrādās, ir ievērības cienīgas atkritumu samazināšanas entuziastiem, piekopju jau no bērnības – mazgāju burkas un izmantoju vairākkārt, tāpat kā kompostēju bioloģiskas izcelsmes atkritumus. Tas tāpēc, ka dzīvojām privātmājā ārpus Rīgas, kas savukārt jau no padomju gadiem nozīmēja, ka pašiem vien ar saviem atkritumiem ir jātiek galā. Ērtāk, ātrāk un lētāk bija tos neradīt vai izmantot otrreiz, vai sadalīt turpat mājās. Protams, ģimenē ar četriem bērniem NEradīt atkritumus ir daudz lielāks izaicinājums nekā radīt tos, tāpēc godīgi atzīstu, ka līdz zero waste mājai mums ir tālāk nekā līdz Mēnesim…

    Kopā ar tevi, lasītāj, arī es cenšos aizdomāties, apgūt kaut ko jaunu un nebaidīties to izmēģināt. Atzīšos, ne viss uzreiz ieietas ikdienā, ne visu ir ērti un vienkārši pieņemt. Piemēram, lai arī mēģināju pāriet no šampūna uz šampūnziepēm, tomēr atgriezos atpakaļ pie ierastā šampūna formas, toties uzpildu to beziepakojuma veikalos. Tagad pilnīgi citām acīm skatos uz produktiem, ko iegādāties.

    Raugos teju uz katru preci tā, it kā tā jau būtu atkritums, proti, kas no tā, ko nopirkšu, paliks pāri?

    Patīkams bija mans pārsteigums, ieraugot, ka mājās man ir tikai ausu kociņi no papīra! Es to, jāatzīst, pat nebiju piefiksējusi pērkot. Vislabāk veicas ar plastmasas maisiņu nepaņemšanu veikalos – te izlīdzos ar līdzpaņemto auduma maisu vai vienkārši paņemu rokās. Retāk pērku sveramos produktus, jo nav vēl man ne sašūti, ne iegādāti tik daudzi vieglie auduma maisiņi. Bet esmu bijusi jau divās meistarklasēs, kur tos šuvām kopā ar citiem entuziastiem! Produkti, ko iegādājos interneta veikalos, jau safasēti papīrā.

    Noteikti ir ļaudis, kas ir ievērojami zaļāki nekā es, bet uzskatu, ka jau tas vien, ka apzināmies un saprotam, ka var citādi, ir solis uz mazāk piesārņotu pasauli! Starp citu, tiešām iedvesmojoši ir dalīties savos atklājumos ar citiem, redzēt, ka apkārtējos tas interesē un arī viņi aizraujas un paskatās uz veikalu plauktiem citām acīm…

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē