• Horoskopi un aromterapija. Vai zini savu veiksmes smaržu?

    Aromterapija
    Agnese Kleina
    12. februāris
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aromātiskās eļļas spēj ne tikai ārstēt fiziskas un emocionālas kaites. Tās var likt cilvēkam parakstīt ilgstoši atliktu sadarbības līgumu vai iegādāties apģērbu, kurš citādi neliktos nepieciešams. Konsultē astroloģe aromterapeite Ludmila Guba.

    Stāsts par veļas pulveri

    Bieži vien cilvēki netic, ka aromātiskām eļļām var būt tik dziļa, dažkārt gandrīz brīnumaina iedarbība. Tajā pašā laikā neviens nenoliedz, ka savulaik ķirurģijā izmantotā ētera (aromātiskā eļļa!) narkoze tiešām spēj momentā iemidzināt cilvēku.

    Pajautā tirdzniecības vietu mārketinga speciālistiem, vai viņi tic aromātu maģijai, un saņemsi izvairīgu atbildi: «Firmas noslēpums.» Lielveikali jau sen zina, ka svaigi ceptu smalkmaizīšu stends jānovieto tuvāk pie ieejas. Kanēļa un vaniļas smarža izraisa apetīti, un cilvēki iegādājas vairāk nekā tad, ja nekas nesmaržotu. Vai svaigi grilēta vistiņa – gaisā izplatās marinādes garšvielu aromāts, kas tonizē cilvēka maņas. Viņš tikai paslien degunu gaisā, paosta un steidz iegādāties kārdinošo vistiņu. Protams, pārnākot mājās, gaļa ir atdzisusi, vairs tik jauki nesmaržo, un vairāk viņam to nevajag. Taču ar aromātiem piesātinātajā veikalā, redz, vajadzēja.

    Kad pēc dzelzs priekškara krišanas bijušajās padomju valstīs ar saviem veļas pulveriem ienāca rietumeiropieši, tos nez kāpēc neviens nepirka. Ilgi neviens nesaprata, kāpēc, līdz kādam atausa gaisma. Padomju tautai tīrība taču asociējas ar hlora smaržu! To pievienoja veļas pulverim, un aizgāja. Protams, ar laiku arī padomju iedzīvotāji iemīlēja piparmētras, maijpuķītes un svaigu kalnu brīzi. Taču pie importa ražojumiem viņus pieradināja tieši ar hloru.

    «Man ir klients, apģērbu dizainers,» atklāj astroloģe aromterapeite Ludmila Guba. «Viņš izmanto manus pakalpojumus, lai pārdotu savas apģērbu kolekcijas. Sievietes atnāk uz viņa veikalu, neapzināti ievelk nāsīs gaisu un pēkšņi sajūt – jā, šī ir dārga un vērtīga manta, jā, es varu to atļauties, jā, es esmu tā vērta.» Un bizness iet.

    Ir arī aromāti, kas palīdz biznesa pārrunās. «Citam manam klientam bija problēma – jau trešais pārrunu etaps, bet itāļi kā negrib, tā negrib ar viņu parakstīt sadarbības līgumu. Uzreiz jautāju, kas notiek mājās. Jā, pirms kāda laika notikusi laulības šķiršana. Tātad vīrietis atrodas trauksmes stāvoklī, nemierīgs. Šādos brīžos cilvēks izdala noteikta veida aromātus – tā saucamos feromonus.

    Vīrietis vienkārši smaržoja pēc cilvēka, kurš nenesīs vajadzīgo rezultātu.

    Jau pirmajā seansā viņš izraudājās, jo atnāca vaļā kāds zemapziņas bloks. Bet pēc aromterapijas seansa viņš jau nākamajā dienā parakstīja visus līgumus! Turklāt itāļi viņam neapzināti centās pieskarties, sita pa plecu, īsāk sakot, gribēja būt tiešā tuvumā. Loģiski – tagad viņš smaržoja pēc veiksmes. Pēc kāda laika šis vīrietis satika arī citu sievieti un laimīgi apprecējās.»

    Precīzi līdz simtdaļai

    Aromātiskā eļļa – tā ir viela ar sarežģītu ķīmisko sastāvu un spēcīgu ietekmi dažādos līmeņos. Ja cilvēks domā, sak, palietošu eļļiņu, un man viss dzīvē atrisināsies, viņam var būt taisnība. Taču viņš pat neapjauš, cik dziļi tā ietekmē visus iespējamos līmeņus: emocionālo, fizisko, hormonālo un psihisko.

    Darbā ar klientiem Ludmila Guba izmanto gan aromterapijas un astroloģijas apvienojumu, gan arī šīs metodes atsevišķi. «Ja cilvēks aiziet pie astrologa, tiek izveidota astroloģiskā karte, norādot – tad un tad tev būs grūts periods. Un sūta mājās.

    Taču tas ir tāpat kā ja zobārsts konstatētu zobā caurumu, bet pacients aizietu mājās neizārstēts, vien ar zināšanām par to, ka caurs ir trešais zobs no labās puses.

    Ja cilvēks man atklāj, ka šaubās, vai saviem spēkiem tiks pāri grūtajam posmam, lieku lietā aromterapiju.»

    Parasti tas ir 63 dienu kurss. Pirmajā posmā strādā ar simptomiem, virsējām reakcijām, nākamajā – ar zemākajiem līmeņiem, bet trešajā pievēršas pašiem dziļākajiem zemapziņas slāņiem un nostiprina sasniegtos pozitīvās dinamikas rezultātus.

    Lai saprastu, kāds ir klienta emocionālais stāvoklis, pirmajā konsultācijā Ludmila Guba veic vairākus testus. Vienkāršāko no tiem – Krievijas Aromterapijas institūta 30 gadu laikā izstrādāto testu – palūdzu veikt arī man. Tiešām gribu zināt, vai pēc manis izvēlētajām eļļām var noteikt manu slimības vēsturi.

    Auduma maisiņā kā bingo kauliņi tiek sabērtas 82 eļļu pudelītes. Pa vienai velku ārā un, neskatoties uz nosaukumu (citādi iedarbojas nevis zemapziņa, bet gan apziņa un asociācijas), aromātu novērtēju ar vārdiem «ļoti patīk, gribu ņemt sev līdzi», «ne patīk, ne nepatīk» vai «ļoti nepatīk».

    To klausoties, mana testētāja anketā ar eļļu nosaukumiem atzīmē plusiņus un mīnusiņus. Kad aizskrūvēta pēdējā pudelīte, uzzinu «diagnozi»: pašlaik manā dzīvē esot lielas pārmaiņas (es tiešām pārvācos uz jaunu dzīvesvietu, un arī personisk dzīve ir krietni uzlabojusies). No vienas puses, es esot gatava parādīt savas sievišķīgās vērtības, no otras – nedaudz šaubos par to, kā to realizēt praksē (man atliek tikai māt ar galvu). Būt par sievieti es esot gatava, bet ģimenei vēl ne (turpinu māt ar galvu). Nesen es esot pieņēmusi lēmumu, kura pieņemšanu būtu gribējusi atlikt uz rītu, taču kaut kas pamudinājis to izdarīt jau tagad.

    Kā smaržo nauda?

    Ar cilvēka vajadzībai pareizi piemeklētām eļļām iespējams ietekmēt gandrīz jebko. Teiksim, viņam rodas izdevība realizēt sevī snaudošu talantu, bet viņš neprot to izmantot. Attiecīgās eļļas palīdz izslēgt zemapziņas bremzes un liek apzināties savu radošo potenciālu. Vai, piemēram, vīrietis sasniedz 40 gadu vecumu un, apjaušot, ka ir jau pusmūžā, pēkšņi kļūst neparasti aktīvs. Lai līdzsvarotu attiecības ar laulāto draudzeni, viņš sāk lietot eļļas ar nomierinošu efektu, bet sieva – ar tonizējošu.

    Ir eļļas, kuras izsmidzinot birojā, rodas iespaids par solīdu, cienījamu uzņēmumu. Ir arī naudas smarža. Apstrādā ar to līgumu vai sevi, un gaiss smaržos pēc drošiem ienākumiem. Starp citu, pēdējā aromāta pasūtījumus Ludmila Guba saņem regulāri.

    Taču jāatceras viens – lai kādam mērķim izvēlēts aromāts, tam jābūt teju, teju jūtamam, citādi tas traucēs un radīs pretēju efektu – tāpat kā vakara smaržas pārpildītā trolejbusā.

    Meklējam savu eļļu

    To var palīdzēt atrast ne tikai profesionāls aromterapijas speciālists – to vari arī tu pati. Viss, kas tev jāzina, – sava horoskopa zīme. Taču atceries vienu – speciālista veiktais tests par tavām sajūtām un vajadzībām atklās daudz smalkākas detaļas (ne velti pat pamattestā iekļautas veselas 82 eļļas!), līdz ar to viņš pratīs piemeklēt krietni niansētākas eļļu kombinācijas nekā tu pati tikai pēc savas horoskopa zīmes.

    Pēc horoskopa zīmes

    Šīs eļļas der vidējam statistiskajam, veiksmīgajam un laimīgajam Aunam, Dvīnim un tā tālāk. Taču vidējais statistiskais Auns var pārstrādāties, iemīlēties, sastrīdēties ar laulāto draugu un uzreiz nokļūt citā emocionālajā stāvoklī. Tas nozīmē, ka priekšplānā izvirzās citas problēmas, kuru risināšanai nepieciešamas citas eļļas.

    Izmantojot šo sarakstu, jāpatur prātā ne tikai astroloģiskā atbilstība un fiziskais un emocionālais stāvoklis dotajā brīdī, bet arī temperaments un vēlamā eļļas iedarbība (atslābumam, mundrumam u.c.). Kāpēc? Teiksim, kādam holēriķim drīzumā gaidāma atbildīga situācija. Loģiski domājot, nepieciešama eļļa organisma un prāta tonizēšanai. Taču viņa gadījumā tas var iedarboties pretēji – pārmērīgi lielās aktivitātes dēļ holēriķis pārnervozēsies un vajadzīgajā brīdī nespēs atbilstoši rīkoties.

    Tāpat arī ne visiem Auniem patiks visas viņiem domātās eļļas; atkarībā no emocionālā stāvokļa un vecuma vienam patiks viena, otram cita.

    Cilvēkam ar attiecīgo horoskopa zīmi eļļa vienmēr ir jāpasmaržo, tādēļ nekad sev vai citam nepērc eļļu tikai pēc nosaukuma – tā var traucēt vai pat šķebināt arī ar visu savu potenciāli pozitīvo iedarbību.

    Atceries – eļļas nav zāles, kuras jāizdzer par katru cenu, pat ja tās ir rūgtas un negaršīgas. Aromterapijas pamatprincips ir: nenodari pāri! Aromātiskās eļļas ir nopietns instruments, ar kuru jāapietas ar lielu atbildību.

    • Auns (Marsa pakļautībā): krustnagliņa, ciedrs, kanēlis, kadiķis, muskatrieksts, piparmētra, priede.
    • Vērsis (Venēras pakļautībā): ģerānija, ilangilangs, kardamons, pačūlija, roze, rožkoks.
    • Dvīņi (Merkura pakļautībā): greipfrūts, lavanda, Japānas mētra, piparmētra, eikalipts.
    • Vēzis (Mēness pakļautībā): jasmīns, citrons, mirres, rožkoks, sandalkoks.
    • Lauva (Saules pakļautībā): apelsīns, bergamots, kanēlis, muskatrieksts, petitgreins, rozmarīns, sandalkoks.
    • Jaunava (Merkura pakļautībā): ģerānija, ciprese, lavanda, lilija, citronzāle, pačūlija, piparmētra, rozmarīns.
    • Svari (Venēras pakļautībā): piparmētra, Japānas mētra, roze, rožkoks.
    • Skorpions (Marsa pakļautībā): baziliks, neļķe, ingvers, kanēlis, mirres, pačūlija, priede.
    • Strēlnieks (Jupitera pakļautībā): apelsīns, krustnagliņa, greipfrūts, ingvers, ciedrs, kadiķis, muskatrieksts, Japānas mētra, roze, priede.
    • Mežāzis (Saturna pakļautībā): vetivers, ciprese, ciedrs, kanēlis, citronzāle, pačūlija, eikalipts.
    • Ūdensvīrs (Saturna un Urāna pakļautībā): ciprese, ciedrs, lavanda, muskatrieksts, pačūlija, piparmētra, priede.
    • Zivis (Jupitera un Neptūna pakļautībā): neļķe, jasmīns, sausserdis, ilangilangs, citrons, muskatrieksts, rožkoks, sandalkoks, priede, eikalipts.

    Pēc planētas

     Ja tava interese par astroloģiju neaprobežojas ar dienišķā horoskopa izlasīšanu, būsi dzirdējusi, ka katrai horoskopa zīmei atbilst arī sava planēta (sk. iekavās aiz katras zīmes). Šo sarakstu izmanto gadījumā, ja neviena no tev piemērotajām eļļām pirmajā sarakstā pēc smaržas īsti nepatīk vai arī vēlies gūt noteiktu efektu, piemēram, ātrāk atveseļoties pēc ķirurģiskas operācijas vai noslēgt līgumu par sava dzīvokļa pārdošanu.

    • Saule. Eļļas, kas veicina atveseļošanos, iedvesmu, fizisku enerģiju, kā arī juridisku lietu noslēgšanu (piemēram, līguma parakstīšanu): apelsīns, bergamots, greipfrūts, ciedrs, kanēlis, laurs, vīraks, citronzāle, mandarīns, kadiķis, muskatrieksts, petitgreins, rozmarīns, sandalkoks.
    • Mēness. Eļļas, kas veicina labu miegu, gaišredzīgus sapņus, zemapziņas attīstību, mīlestību, veseļošanos, auglīgumu, kaisli, garīgumu, kā arī ar ģimeni saistītu lietu nokārtošanos: jasmīns, kampars, citrons, mirres, rožkoks, sandalkoks.
    • Merkurs. Eļļas, kas stimulē intelektu, daiļrunību, mācības un palīdz atmest sliktus ieradumus, kā arī veicina komunikācijas spējas un gudrību: lavanda, citronu lipija, citronzāle, piparmētra, Japānas mētra, citrona sorgo.
    • Venēra. Eļļas, kas aktivizē mīlestību, uzticību, miera izlīgumu, viedokļu apmaiņu, jaunību, prieku, laimi, labsajūtu, veiksmi, draudzību, kaisli un meditāciju: rozā ģerānija, ilangilangs, kardamons, krūzmētra, roze, rožkoks.
    • Marss. Eļļas, kas stimulē vīrišķību, atveseļošanos pēc ķirurģiskām manipulācijām, fizisko spēku, darbību politikā, seksuālo enerģiju, aizsardzību pret ļaunu aci: baziliks, ingvers, koriandrs, kanēlis, piparmētra, priede.
    • Jupiters. Eļļas, kas stimulē garīgumu, meditāciju, piesaista naudu, aktivizē pārticīgumu, kā arī palīdz atrisināt juridiskas lietas: neļķe, muskatrieksts, priede.
    • Saturns. Eļļas, kas nodrošina aizsardzību, veicina attīrīšanos, ilgdzīvošanu, kā arī iesāktu darījumu (īpaši ar dzīvesvietu saistītu) noslēgšanu: ciprese, ciedrs, pačūlija, eikalipts.
    • Urāns. Eļļa, kas palīdz izmainīt likteni, gūt ātru paaugstinājumu darbā: ciedrs.

    Piemērota eļļa atrasta. Ko tālāk?

    Pirmkārt, neceri, ka pietiks, ja šis aromāts būs iekļauts tavās veikalā pirktajās smaržās. Tajās nav dabīgo eļļu, tādēļ tās iedarbojas tikai patīk/nepatīk līmenī. Lai eļļa palīdzētu, piemēram, atveseļoties vai uzlabot attiecības ar apkārtējiem, tai jāiedarbojas dziļāk – uz endokrīno sistēmu. Ķīmiskās smaržas tik dziļi iekļūt nespēj. Tāpat cerēto efektu nepanāksi arī tikai ar apelsīna vai rožu pasmaržošanu – pašos augļos vai ziedos eļļas koncentrācija ir daudz par mazu, lai iedarbotos.

    Otrkārt, nekādā gadījumā eļļu tīrā veidā nepilini pati sev virsū! Vari apdedzināt ādu, vai arī aromāta iedarbība var būt pārāk stipra. Lai radītu ķermeņa eļļu, aromterapijas speciālisti eļļu vai vairāku eļļu kompozīciju izšķīdina bāzes eļļā – kosmētiskajā augu eļļā, ko var iegādāties tikai specializētos kosmētikas veikalos. Šādas smaržas ir gaistošas (jāizlieto 2–4 mēnešu laikā), tādēļ veikalā nav nopērkamas un tiek gatavotas tikai pēc individuāla pasūtījuma.

    Ludmila Guba iesaka neaizrauties ar smaržu gatavošanu pašas spēkiem, jo tas ir pārāk smalks process, ko līdz pilnībai pārzina tikai profesionāļi.

    Tā vietā eļļu iepilini mazā trauciņā ar aukstu ūdeni un noliec no bērniem un mājdzīvniekiem drošā vietā. Cik daudz – tas atkarīgs no telpas platības. Teiksim, uz 12–14 kvadrātmetriem pietiek ar 4–5 pilieniem eļļas, kurus iepilina reizi dienā. Ja izmantosi karstu ūdeni, eļļa iztvaikos ātrāk un iedarbosies intensīvāk, taču īsāku laiku. Paostot eļļu, tā asinīs nonāk pēc 20 minūtēm, uzklājot uz ādas – pēc 10 minūtēm. Par to, ka eļļa iedarbojas, liecina vairāki viegli konstatējami faktori – mainās oma, sapņi, reakcija, piemēram, viens kļūst mierīgāks, cits ašāks.

    Visbeidzot, met līkumu tām aromātiskajām eļļām, kuras par pāris latiem pārdod veikalā – tās nesniegs vēlamo efektu un var pat kaitēt veselībai. To, kura ražotāja eļļas izmantot, jautā profesionālam aromterapijas speciālistam. Starp citu, iegādāties kvalitatīvas aromātiskās eļļas var arī labākajos Latvijas SPA salonos, kur tās izmanto arī uz vietas – aromātisko eļļu masāžām.

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē