• Gribu spēlēt tenisu!

    Veselīgs dzīvesveids
    Agnese Ludzīte
    Agnese Ludzīte
    3. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Maldīgs ir uzskats, ka tenisu spēlē tikai bagātie, jaunie un skaistie. Patiesībā to var apgūt jebkurš – no bērna kājas līdz pat sirmam vecumam. Galvenais nosacījums – labs garastāvoklis un vēlme mācīties. Ja tas ir, teniss ir apgūstams. Konsultē sertificēta tenisa trenere Līga Balode, Centrālais tenisa klubs.

    Teniss ir unikāls – dinamisks, azartisks, aizraujošs. Nereti tiek minēts – sarežģītākais sporta veids. To spēlējot, tiek attīstītas gandrīz visas fiziskās īpašības (koordinācija, spēks, izturība, lokanība un ātrums), kā arī tiek nodarbinātas visas muskuļu grupas. Teniss attīsta līderības dotības, atbildības izjūtu un prasmi sadarboties. Spēle sniedz bagātas emocijas un enerģiju.

    Vispirms – veselība

    Lai gan ar tenisu var nodarboties ikviens un jebkurā vecumā, tas jāuztver ar atbildības izjūtu. Ja agrāk nav sanācis būt fiziski aktīvam, pirms steidz liet sviedrus tenisa kortā (jā, sviedri burtiski līs), jāpārbauda veselība. Tā, lai viss droši un veselīgi!

    Vēlams noskaidrot, kā organisms reaģē uz slodzi, lai zinātu, cik lielu slodzi drīkst uzņemties. Primāri jāpārbauda sirds un asinsvadu sistēma. Ņemot vērā rezultātus, sūdzības, ārsts var noteikt arī citas pārbaudes. Runājot par fizisko sagatavotību, protams, ja tā ir augstā līmenī, tenisu spēlēt būs krietni vieglāk, taču tas nebūt nav galvenais kritērijs, fizisko sagatavotību, spēlējot tenisu, var uzlabot.

    Jāliek stabili pamati

    Apmācību veids ir atkarīgs no spēlētāja vēlmēm un iespējām. Ir iespēja izvēlēties individuālos treniņus, treniņu pārī vai arī grupā (parasti četri cilvēki, bet var būt arī vairāk). Jāatzīmē, ka augstāka intensitāte ir individuālajos treniņos, jo tad treneris strādā viens pret vienu ar klientu. Viens no pirmajiem jautājumiem, uzsākot tenisa treniņus, – cik nodarbību ar treneri būs nepieciešams? Diemžēl nepastāv formula, kā to izrēķināt, tenisa spēles apgūšanas ātrums katram ir individuāls. Ja kādam pirmajās tenisa stundās vedas grūtāk nekā citiem, tas ne par ko vēl neliecina.

    Pirmos soļus tenisā vēlams veikt trenera uzraudzībā.

    Pasaulē arvien lielāku popularitāti gūst speciāli izstrādāta programma pieaugušajiem Tennis Xpress. Tā paredz, ka apmācību procesā izmanto trīspakāpju bumbas, kas ir par 75%, 50% un 25% lēnākas nekā standarta bumbas. Līdz ar to iesācējam ir vieglāk sākt spēlēt un apgūt nepieciešamās iemaņas. Kurss sastāv no sešām nodarbībām, katra nodarbība ilgst pusotras stundas. Pieredze rāda, ka šī programma tiešām ir efektīva.

    Kad tenisa prasmes ir apgūtas un sacensību gars mudina izaicināt sevi, ir iespēja piedalīties amatieriem paredzētās sacensībās. Pašlaik tiek piedāvāts plašs turnīru klāsts dažādiem meistarības līmeņiem.

    Ekipējums. Kas nepieciešams?

    Tenisa tērps ir viens no simpātiskākajiem sporta apģērbiem industrijā, taču tas nebūt nav obligāts. Sākumā lieliski derēs ērts sporta tērps, atbilstošs sezonai un laikapstākļiem, bet vēlams gan iegādāties specializētus, tenisam paredzētus apavus.

    Ja neesi drošs, ka spēlēsi tenisu vairāk par pāris reizēm, uz pirmo nodarbību nav nepieciešamības iegādāties arī raketi.

    Daudzi treneri pirmajās nodarbībās nodrošina savus klientus ar raketēm un bumbiņām. Kad dažas nodarbības ar treneri aizvadītas un spēlētājam ir interese turpināt apmācību procesu, kopā tiek izrunāts, kāda rakete būtu vispiemērotākā. Pēcāk šādu raketi ir vērts iegādāties.

    Cik izmaksā teniss?

    • Nodarbību cenas dažādos tenisa klubos var krasi atšķirties – to ietekmē kluba atrašanās vieta un maksa trenerim. Pieaugušo grupas nodarbības cena ir ap 20–35 € (viena apmeklējuma reize). Individuālie vai pāra treniņi ir dārgāki – viena reize maksās vidēji 45–50 € iekštelpās un 30–40 € āra kortos siltajā sezonā. Cenā ir iekļauta nodarbība trenera vadībā, korta īre, tenisa rakete un bumbiņas.
    • Kortu īre vasarā ir lētāka: āra korta īres cena ir 7–15 € (Rīgā), iekštelpās – 18–30 €. Ārpus Rīgas cenas ir zemākas.
    • Ekipējuma iegādes izmaksas atkarīgas no katra vēlmēm un finansiālajām iespējām. Ja sirds kāro ļoti kvalitatīvu, prestižu ekipējumu, jāšķiras no smukas summiņas. Tomēr arī zemāka cenu līmeņa ekipējumam nav ne vainas. Tenisa raketi var iegādāties par 70–250 €, tenisa somas – 40–100 €. Tenisa apaviem cena līdzīga kā skriešanai paredzētajiem – 80–200 €.

    Latvijā ir vairāk nekā 50 vietas, kur iespējams spēlēt tenisu. Dažas no tām:

    Centrālais tenisa klubs

    Baldones iela 7, Rīga

    ***

    SMS Credit.lv Tenisa Centrs

    K.Ulmaņa gatve 150, Rīga

    ***

    ACB Tenisa klubs

    Sēļu iela 12, Mārupe

    ***

    Sporta un atpūtas komplekss Mārupes tenisa skola

    Mazcenu aleja 6a, Jaunmārupe, Mārupes novads

    ***

    SIA Tenisa centrs Ādaži

    Gaujas iela 26, Ādaži

    ***

    SIA Tenisa centrs Lielupe

    O. Kalpaka prospekts, 16, Lielupe, Jūrmala

    ***

    Liepājas Tenisa sporta skola

    Jūrmalas parks, Liepāja

    ***

    Atpūtas komplekss AVOTI

    «Avoti», Valmieras pagasts

    Burtnieku novads

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē